måndag 12 januari 2015

1051 God Fortsättning med Bonniers Veckotidning nr 1 1924

Den 5 januari 1924 kom detta nummer av Bonniers Veckotidning ut för drygt 90 år sedan. Tidningen är på hela 68 sidor och innehåller många intressanta artiklar, dessutom mode och och många matrecept. Fritz Kreisler är porträtterad och Sven Hedin har just kommit hem från en resa och är avfotograferad på en helsida.


Tyvärr står det inte någonstans i tidningen vem konstnären som skapat omslaget heter. Jag har googlat på Georgia F. men hittade ingenting där. (Bilderna går att klicka större.)

Många av de svenska författarna som vi nu räknar till de klassiska skriver också flitigt i tidningen. Sten Selander är litterär rådgivare. I det här numret kan man läsa en originalnovell av Elin Wägner. 


Harold Lloyd

Fortfarande är det stumfilm som gäller och här ovan ser vi en av de mest berömda komikerna vid den här tiden. Harold LLoyd. Hans mest berömda filmscen är när han hänger i visarna på en jätteklocka på en skyskrapa. Här kan man läsa mer om honom.


En svensk märkeskvinna har gått ur tiden. Kata Dalström. Tidningen skriver lite ursäktande att man må hysa vilka åsikter man vill om hennes samhällsåskådning och lärosatser, en märkeskvinna var hon trots allt. 


På Wikipedia läser jag att Kata Dalström var dotter till en brukspatron, men här står det att fadern var professor. Porträtt också av Wagner och hans fru med anledning av att festspelen i Bayreuth skulle återuppstå. 

Sen är det ju vinter också och då måste damerna ha sportdräkt. En skidkostym för den lite äldre flickan och bindslöjdströja, raggben (!), mössa och vantar för den lite yngre. Man behöver inte åka till Schweiz och Österrike, det går bra att idka vintersport här hemma.


Damerna ser i alla fall inte ut att frysa.

Ett underbart kåseri av "en i hopen" som har varit på Nobelföredrag i Börssalen måste jag ta med även om det ser väldigt mastigt ut. Det handlar om William Butler Yeats som håller föredrag för en illuster församling där bland annat prins Wilhelm och Erik Axel Karlfeldt ingår. Det här reportaget är inte så vidare smickrande för den berömde poeten som just fått Nobelpriset.


Förhoppningsvis går det att läsa kåseriet om man klickar upp bilden.

En annons om Pix-tabletter får avsluta det här inlägget.


26 kommentarer:

Veiken sa...

När min son var liten såg han filmen med Harold Lloyd. Han skrattade så att det bubblade i den lilla kroppen. Han var nog ca 2 år då! :) Kram

Musikanta sa...

Veiken:
Kul minne som poppade upp för dig. Han måste ha varit mycket brådmogen, sonen, när han uppskattade humorn vid två års ålder!
Kram tillbaka från Ingrid

Gerd ♥ sa...

Helt underbart tidsfördriv med dessa gamla tidningar!
Visst ville de vara fina, även då. Så intressant att försöka sätta sig in i deras tänk.
Hoppas du är bättre i din förkylning/influensa, eller vad det nu blev av det extra du fick.
Idag är jag riktigt kry och det är en underbar känsla!
Kram, Gerd

♥ Hanneles bokparadis sa...

älskar gamla veckotidningar ♥ och har gjort tavlor av vackra omslag, kram.

Anonym sa...

Ojoj, vilka minnen du sätter igång. Det var gamla tider det.
Lloyd kommer jag ihåg där han hängde på klockan. Var det han som gjorde sina stunt själv?
Kata Dalström också ett bekant namn. Omstridd på sin tid.
Pix askarna, dom fanns i min ungdom, tror jag.
Roligt att få se detta.
Kram till dig från Wiolettan.

Gunnel sa...

Det var länge sedan jag såg en Pixask.

Spanaren sa...

Vackert omslag!
Var rädd om dina tidningar för detta är verkligen historia. Tack för att jag fick se och läsa.
Ha en bra dag/ kram

Musikanta sa...

Gerd:
Jag tröttnar aldrig på att läsa de här gamla tidningarna och det var egentligen bara för omslagsbilderna som jag började köpa dem.

Jag är nästan helt återställd, men vaknar varje morgon med en migränliknande huvudvärk. Vill helst inte ta migräntabletter eftersom jag blir så trött av dem. Vad gör man? Jag oroar mig egentligen inte för något. Jag brukar slippa huvudvärken när det är något annat fel på mig. Konstigt.

Skönt i alla fall att höra att du känner dig helt frisk!
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Hannele:
Var och åt lunch med Mirren på restaurangen i Bonnierhuset för ett tag sedan. Där fanns en hel vägg med inramade gamla fina omslag från Bonniers Veckotidning. De är verkligen dekorativa!
Kram

Musikanta sa...

Wiolettan:
Kul att du uppskattade mitt inlägg! Vet inte om han gjorde allt själv, LLoyd. Men var det på riktigt? Kunde de inte redan då manipulera med filmen? Oavsett detta får jag ilningar i benen när jag ser bilden med klockan.
Pix växte jag upp med - trodde de fanns kvar...
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Gunnel:
Jag köper aldrig tabletter så jag hade ingen aning om att Pix inte fanns kvar. Mycket av sådant som man kan hitta i annonser i de gamla veckotidningarna finns ju fortfarande.
Kram

Musikanta sa...

Spananaren:
Så glad jag blir över att du uppskattar mina inlägg från de gamla veckotidningarna. Visst är det historia - man hör verkligen hur historiens vingslag susar över ens huvud när man t.ex. läser artikeln från Nobelföredraget med alla de för länge sedan bortgångna litterära giganterna.

Kram från Ingrid som också önskar dig en bra fortsättning på dagen.

Andra året i Hjo sa...

Harold Lloyd ja, kommer ihåg att jag såg rätt mycket stumfilm på tv som barn. Och filmen där han hänger i visarna måste ha inspirerat till en av Jönsson-ligans filmer. Gösta Ekman hänger i Stockholms Stadshus klocka.

Krönikören sa...

Rolig läsning! Har du tidningen hemma? Vet inte om jag skulle våg bläddra i den. Framsidan är helt underbar.

Tove Olberg sa...

Faller pladask för första bilden!
Och Kata Dalström, för att inte tala om de läckra sportkläderna för kvinnor!
Verkligen tjusigt finemang desa tidningar du delar med dig av :)
Tack och bock Kefflingskan och god kram! Nu ska jag bevisa att jag inte är en robot, en härlig hjärngympa med syn- och fantasi-test. Ses!

Anna/notonmusic sa...

Underbart med gamla tidningar. Vi hittade massor med gamla dagens nyheter när vi skottade ur trossbotten på ett av våra gamla hus. Stackars Karlfeldt. Han är älskad här hemma och gymnasieskolan är uppkallad efter honom. Han växte upp här på orten. Karlfeldtsgårde.

Barbro S sa...

Wow, vilket snyggt härligt färgstarkt omslag! Jo, vi slipper värsta halkan nu när kallsnön börjar lägga sig över isen men helt säker kan man inte vara, alltså viss försiktighet när man promenerar. Men inte broddar nu i alla fall. Hoppas att ni också får snö och vitfint snart! Eller funderar ni därnere redan på vår:)?

Karin sa...

Vilka härliga färger på det omslaget och kul med kvinnan som läser en tidning med samma omslag där en kvinna läser en tidning... osv!
Och vilket innehåll. Originalnovell av Wägner – bara en sån sak. Finns det överhuvudtaget något liknande idag? Och kåseriet av "En ur hopen" är ju väldigt kul. Vilka intressanta snabbporträtt av den tidens parnass! Går jättebra att läsa om man klickar upp det lite i storlek. Tack för spännande kulturarvsläsning!

Musikanta sa...

Hans:
Jag läste just att Stadshuset hade begåvats med just en sådan klocka för att ge lite extra spänning åt filmen.
Ingrid

Musikanta sa...

Krönikören:
Jag har en hel del sådana som jag köpt på Tradera. De är för det mesta i otroligt fint skick trots att det gått så många år. Även om fotona inte har så hög upplösning är papperet av utomordentligt hög kvalitet. Så visst vågar jag bläddra i dem t.o.om. skanna sidorna som du märker.

Det var för framsidorna jag började köpa tidningarna för några år sedan eftersom jag är mycket intresserad av illustratörer.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Tove:
Om du ska skriva Käflingskan fler gånger får du stava så här :-). Låter väldigt trevligt för övrigt - ungefär som majorskan (på Ekeby). Ska jag någonsin byta namn på bloggen ska jag kalla den det!

Ska kika in på din blogg när jag återkommer från spelning på äldreboende.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Anna:
Karlfeldt har skrivit underbara dikter som tonsatts. Jag kompade Einar Beyron när jag var tonåring och han sjöng "Mina ögon äro eldar och min själ är beck och kåda". Får knotterskinn fortfarande bara jag tänker på den...

Här har jag skrivit ett inlägg om denna händelse. http://musikanta.blogspot.se/2013/09/840-einar-beyron.html

Håller med dig om att det är underbart med gamla tidningar.

Kram från Ingrid som hade sin kör för första gången igår.

Musikanta sa...

Barbro S:
Nej, några vårfunderingar har vi inte än. Förra året hade vi snö långt fram i mars...
Bättre med rejält med snö än denna evinnerliga halka.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Karin:
Jag tvekade länge om jag skulle lägga ut kåseriet från Nobelföredraget. Men så tänkte jag: Karin skulle nog gilla att läsa det. Och det gjorde du ju :-). Du har väl dina rötter i Dalarna också. Visst är det intressant läsning!
Ingrid

Veiken sa...

När jag ser pixaskbilden .... (vilket ord!)
kan jag nästan känna smaken av tabletterna! Gott! ;) Kram

Musikanta sa...

Veiken:
Haha, duger bra som tungvrickare. Säg Pixask, pixask, pixask fort några gånger!
Kram