måndag 19 maj 2014

928 Konstresa till Öland 1

Sitter och försöker smälta alla mina intryck från den mycket trevliga, intressanta och välarrangerade konstresan till Öland, som Söderköpings konstförening anordnade igår. Eftersom upplevelserna var så många och även bilderna jag tog, blir detta det första inlägget om denna resa. Ska försöka återkomma med de andra snarast.

Vi åkte tidigt på söndagsmorgonen från Söderköping och bussen fylldes snabbt till absolut sista plats. Att utflyktsmålet var populärt var inte att ta miste på - flera hade gärna velat följa med. Vädret var ganska fint när vi åkte, men det skulle regna under dagen enligt prognosen. Nu spelade inte detta så stor roll eftersom vi skulle tillbringa mesta tiden inomhus.

När vi kom fram till Öland, efter fikapaus vid Emåns rastplats där Gunillorna, som arrangerat resan bjöd på härliga smörgåsar, kaffe och te, hämtade vi först upp vår Ölandsguide, Ima, i Färjestaden. Hon, som själv är konstnär och tidigare varit ordförande i Söderköpings konstförening, var med under hela resan på Öland och berättade lättsamt och trevligt om ön och om dess konstnärer och författare. Resans första besök gick sedan till  Alséns keramikverkstad i Glömminge. Roligt att se alla vackra bruksföremål och en del andra som mest var till lyst.


Alséns keramik i Glömminge på Öland. Min reskompis Inger har inhandlat något av de många vackra föremålen som fanns i butiken. (Bilderna går att klicka större.)


Även flera av övriga deltagare kunde inte motstå lockelsen att köpa något. Den vackra skålen, som konstföreningen inköpte till utlottningen före jul, ses längst till höger.

Många var det som föll för de vackra föremålen, vilkas pris låg på en någotsånär lagom nivå för köpsugna medlemmar. En vacker skål inköptes av konstföreningen för att senare utlottas bland medlemmarna.


Många vackra saker i butiken på hyllorna och på golvet. Även tyg i metervara fanns att köpa.


Originella tulpanljusstakar. Lägg också märke till den lilla fina brickan med vitsippor. Dessa fanns också som keramikblommor på en järnpinne att ha ute i trädgården.


Spännande fönsterprydnader i vackra gröna och blå färger med regndropparna på fönstret som bakgrund. Keramikblommor på golvet. 


Trädgårdsprydnad för värmeljus eller ljusslinga, som man kunde stoppa in i dessa.

När vi hade sett oss mätta på alla sakerna i butiken for vi vidare mot Vidamuseet. Eftersom Mirrfamiljen har ett sommarhus på norra Öland, som jag skrivit om i tidigare inlägg, har jag farit förbi skylten till museet åtskilliga gånger, men aldrig varit där.


Det i mitt tycke fantastiskt vackra museet med en hänförande utsikt över Kalmarsund är verkligen värt ett besök!


Barbro, som tillsammans med sin man har låtit bygga och som äger Vidamuséet, berättade mycket trevligt och medryckande om museets tillkomst och om de olika utställningarna och konstnärerna där.

Det blev en omvälvande upplevelse - hade inte haft en aning om att det skulle vara så imponerande och innehålla så mycket fin konst. Entréhallen upptogs av verk av Bertil Vallien och Ulrika Hydman Vallien, som också hade en utställning i en av de stora och ljusa konsthallarna. I övriga salar fanns Rasjösamlingen, med konst av Ulf Trotzig och en vandringsutställning med Sven Ljungbergs trädgårdskonst. Bilder därifrån tänker jag visa i nästa inlägg här på bloggen.


Den här katten av Ulrica Hydman Vallien möter man direkt när man kommer in i museet. Den sitter högt uppe på väggen.

Här kommer några bilder från konsthallen där UHV hade sin utställning. Jag har alltid beundrat hennes glaskonst men nu blev jag dessutom ytterligare imponerad av hennes mångsidighet och skicklighet. Hade tidigare inte sett exempel på hennes måleri. Att hon också har illustrerat den underbara boken Kattbok med dikter av Lennart Hellsing, upptäckte jag bara för någon månad sedan. Här kan man läsa det inlägget.


Exempel på Ulrica Hydman Valliens måleri. Katten är viktig för henne.


Härlig färgrik skulptur med några målningar i bakgrunden.


Fler exempel på målningar. Textila alster är heller inte främmande för UVH som synes. Hela det här hörnet är otroligt vackert arrangerat tycker jag.


Glasvas med omisskännlig touch av UVH.


Underbar kossa!

När vi sett oss mätta på allt vackert och intressant på Vidamuseet var det dags för lunch på Ekerums Restaurang där vi intog en härlig lunch med alternativt söndagsstek med gräddsås eller örtinbakad lax. Till det fanns en riklig salladsbuffé att tillgå. Kaffe och kaka ingick också i priset, vilket uppskattades. När vi hade ätit färdigt var det dags för nästa utställning, som fanns alldeles bredvid i Ekerums konsthall. Eftersom det spöregnade då, var det skönt att inte behöva gå mer än ett stenkast för att komma dit. Mer om denna utställning i nästa inlägg.


Regnet det bara öser ner, till fromma för lantbrukarna på Öland...

12 kommentarer:

Ailas sa...

Tack för en underbar konstrunda! Massor att titta på, förstår jag... det ser jag ju även av bilderna. Men oftast räcker det med att titta, man behöver faktiskt inte äga allt man ser.
Nu ser jag fram emot nästa inlägg, spännande!

Kramar!

Musikanta sa...

Aila:
Kul att du uppskattade rundan. Jag köpte bara en broschyr om Himmelsberga för 20 kr. Jag har prylar så det räcker hemma och blir över.

Och inte heller hade jag lust att lägga 65.000 kr på en tavla av Caroline af Ugglas.Har ingen plats hemma för mina egna ens :-).
Men som du skriver - det är verkligen roligt att bara titta.
Kram från Ingrid

Karin sa...

Här duggar de fina utflyktstipsen tätt! Oj, vad mycket spännande och vackert det finns att se i vårt land! Ser fram mot Sven Ljungbergs trädgårdskonst!

Musikanta sa...

Karin:
Ja, men jag kunde ju inte vänta med att ha det som inlägg på lördagstemat fastän det hade varit alldeles utmärkt.

jag har redigerat alla bilder till inlägg nr 2 om resan så det blir nog ett inlägg till idag om Sven Ljungberg och Ulf Trotzig, som inte heller går av för hackor. Museet var verkligen en upplevelse!
Ingrid

Eleonora sa...

Det var en fin konstresa du har gjort. Förra sommaren gjorde jag en liknande med Dalarna-familjen.

Ulrikas alster är alltid speciella och mycket attraktiva.

Att få läsa fortsättningen på denna resa blir spännande.

Kram från
Eleonora

Annika sa...

Vilken trevlig resa!!
Den hade jag gärna hängt med på!
Älskar de där trädgårdsprydnaderna! OCH tulpanljusstakarna.
Kopparna ser SÅ fina ut också.
UHV gör coola grejer, der har jag alltid tyckt.
Kramar!

Ölandsvindar sa...

...och här bor jag mitt i hela härligheten! Men som jag sa till några fågelskådarkompisar häromdagen: "Förr åkte vi ner en eller två veckor och hade all tid i världen att skåda allt vackert. Nu när vi bor här, är dagarna fullbokade av alla "måsten".
Kram /Kerstin

Musikanta sa...

Eleonora:
Jag gillar UHV skarpt och blev glad när hon ville bli vän med mig på FB också. Ska bli kul att följa hennes öden och äventyr i framtiden lite närmare.
Ska ta mig samman idag och skriva en fortsättning på resan - det fanns så mycket fint att se att jag inte fick plats i ett inlägg.
Kramar från Ingrid

Musikanta sa...

Annika:
Jag tror att den här lilla keramikverkstaden med butik skulle vara exakt rätt för dig. Kermaikblommorna på skaft t.ex. var helt bedårande. Men man ska väl helst ha några stycken så att det blir en grupp.
Jag har blivit vän med UHV på FB så nu kan du också vara med henne i framtiden om du tittar in hos mig väl?
Kramar från Ingrid

Musikanta sa...

Kerstin:
Ja, så är det.Har bloggvänner i Stockholm som då och då skriver och tackar för alla tips de får från oss i landsorten.
Fast när jag är nere och hälsar på Mirrfamiljen gör vi ofta utflykter - mest förstås sådant som är trevligt för barn. Museerna är då inte de främsta utflyktsmålen :-)...
Kramar från Ingrid

Bevare mig väl sa...

Så härligt! Jag ögonfröjdar sinnet!
Tack så mycket! Du målar själv också?

Musikanta sa...

Tove:
Javisst är det ögonfröjd i allra högsta grad.
Jag målar själv också och ska ha utställning i sommar några veckor.
Tack för rar kommentar!
Ingrid