måndag 5 maj 2014

923 Lördagstema - Trädgårdsdrömmar

Det är Olgakatt som har hittat på lördagsteman för maj. Det första har rubriken Trädgårdsdrömmar för täppa och balkong. Övriga lördagsbloggare hittar man i marginalen på min blogg. Där står det också vilka övriga lördagsteman i maj som är aktuella.

Jag kan tänka mig att skriva om trädgårdsdrömmar i allmänhet eftersom jag varken har täppa eller balkong. Den enda rabatt vi tidigare hade - om man nu ska kalla det rabatt - var några meter jord där det växte fyra ölandstokar. Eftersom de delade av garageuppfarten togs de bort när vi breddade denna så att även en gästande bil kunde få plats.

Det enda stället där vi möjligen skulle kunna odla något är den del av trädgården som vetter mot söder - mot gatan och där husets båda ingångar finns. Jag har tidigare försökt så lite persilja och dill i några små pallkragar av sten i den västra delen av trädgården - men skörden har uteblivit eller också vissnat efter någon veckas semester. Trädgårdsjorden består av tung lerjord, vilket inte gör det lättare att odla. Det skyller jag i alla fall på, trädgårdsintresset är hos mig minimalt...


Krukor vid söderväggen. (Om man klickar bilderna större kan man faktiskt se lite gröna blad här och där.)

Förra året lyckades jag i alla fall med att odla både basilika och eterneller i två krukor som jag placerade vid söderväggen. Så i år har jag samlat alla mina stora blomkrukor, där jag tidigare haft inköpta prydnadsväxter, fyllt dem med jord och placerat dem i en lång rad utmed denna vägg vid entrén. I dessa har jag sått persilja, dill, eterneller och astrar. Så om jag har någon trädgårdsdröm, är det väl möjligen den att det ska komma upp några plantor där så småningom.


Här kan man se lite grönt i alla fall. Eterneller är det tänkt att bli.Blommor i den vänstra och dill i den högra. Det blir för övrigt ogräsrensning i morgon ser jag...

Vår innergård ligger på norrsidan, så där trivs egentligen bara sådana växter som ska ha skugga eller halvskugga. Där fanns förut en liten damm av betong som vi nu fyllt igen med jord så att inget litet barn skulle kunna falla i av misstag. Få se om vintergrönan, som vi inhandlade tillsammans med nya lavendelplantor, kan ta sig och trivas.


Min mycket modesta trädgårdsdröm just nu är att lavendeln ska ta sig...

Jag har ju alltid hört att man ska klippa ner buskar för att föryngra dem - lavendelplantor är ju faktiskt SMÅ buskar - så jag gjorde det ganska sent i höstas. När vi kom till slutet av april och det fortfarande inte visade sig ett enda litet grönt blad hos lavendeln trots att det var sådan sommarvärme och vi dessutom vattnat, insåg jag att jag nog valt fel metod i alla fall. Lavendeln har förvånansvärt nog klarat sig ganska väl tidigare, trots bristen på sol utom under absoluta högsommaren. Förhoppningsvis överlever de nya plantorna till glädje för humlor och fjärilar och även för mig som älskar lavendel, både för doften och färgen.

9 kommentarer:

olgakatt sa...

Jag har också gjort misstaget att klippa ner lavendel på hösten, den dog mycket riktigt. Sen dess är det vårklippning som gäller.
Men visst har du en täppa! Minst en i varje kruka, dessutom.

Gunnel sa...

Fast jag har trädgård, tycker jag det är kul att odla i stora krukor också. De flesta av mina kryddor står i krukor mitt bland det andra som är planterat i jorden. Kul idé att plantera i dammen. Kram

Musikanta sa...

Olgakatt:
Då var det det jag trodde - att den var helt död. OM jag ska klippa någon mer gång ska jag göra det på våren.
Vi får väl se om det blir något i krukorna, haha. Det är inte säkert.

Musikanta sa...

Gunnel:
Det var ju de enda växterna som tog sig förra året, så därför försöker jag igen. Där kommer ju solen åt hela dagarna på sommaren.
Kram tillbaka

Karin sa...

Tänk vad man lär sig av sina bloggvänners misstag! Jodå, jag klippte ner lavendeln i höstas. Tyckte att den borde må bättre på det viset, men ack nej! De enda plantor som överlevt var några små stackare som jag inte brydde mig om att klippa!

Härligt med krukodling tycker jag. Krukor och lådor. Växterna verkar trivas bra i sånt.

Eleonora sa...

I morgon blir det Cew Garden (London) för mig. Nu startar min födelsedagsresa från barnen och jag är såå uppskruvad och glad att jag vet inte vad!!

Ha det gott och vi hörs så småningom!

Musikanta sa...

Karin:
Jag skulle ha frågat Olgakatt innan jag klippte - hon är en fena på trädgård och blommor.
Vi får väl se om något tar sig - hoppas på lite regn endera dagen så jag slipper vattna varje kväll.

Musikanta sa...

Eleonora:
Får jag följa med, får jag följa med?
Har inte varit i London sen 1996 och skulle gärna resa dit igen. Förstår att du har resfeber. Jag önskar dig en riktigt skön och upplevelserik födelsedagsresa!
Många kramar från Ingrid

Tove Olberg sa...

I kruka eller i marken eller rena parken, lavendelisk otur, men en dröm en dröm och växer gör det ju - på något sätt.