lördag 17 maj 2014

927 Lördagstema - Utflyktstips i sommar

Olgakatt vill ha lite tips om trevliga utflykter i sommar. Övriga lördagsbloggare hittar man i högra marginalen på bloggen.

Jag föreslår naturligtvis en utflykt till vår lilla närbelägna sommarstad Söderköping. Här finns mycket att upptäcka och uppleva. Årets största begivenhet är naturligtvis Söderköping Gästabud. I år hålls gästabudet 29-31 augusti. Jag har skrivit om detta tidigare här när bloggvännen Eleonora var och hälsade på.


Klosterkvarn vid Storån. Drothemskvarteren till vänster. (Bilderna går att klicka större.)

Under sommaren bjuds det på många andra upplevelser också. Söderköping är ju känt bland annat för att filmen Madicken spelades in här. Runt Drothems kyrka finns mycket kvar att gammal bebyggelse där nutida kommuninvånare skapat små oaser i sina trädgårdar. Där finns det mycket att se för den som är trädgårdsintresserad.


Mycket av gammal bebyggelse har bevarats och restaurerats i Drothemskvarteren.


Stockrosorna frodas.

Både Drothems och Sankt Laurentii medeltida kyrkor är också sevärda med sina gamla altartavlor gjorda av medeltida träsnidare. På sommaren är det också kvällsmusik varje tisdag i Sankt Laurentii kyrka med olika solister - helt gratis. Men man ger väl förstås en slant i kollekthåven vid utgången...


Sankt Laurentii kyrka från 1100-talet i baltisk gotik.


Drothems kyrka. 

Slussen vid Göta Kanal är naturligtvis ett måste. Vid kajen samlas turisterna både för att promenera och för att titta på slussningen. Och inte minst för att äta glass på det berömda Smultronstället. Mittemot finns en liten lekplats som barnen kan hålla till på medan föräldrarna står i kö till glassrestaurangen. Där är också ändstation för det lilla gula tufftufftåget som tar turisterna runt stan i en halvtimme.


Kent, bloggvännen Eleonora och jag (bakom kameran) på väg upp till Slussen genom Forsemanska gården.


Fullt med båtar vid kanalkajen under semestertid.


Kanalbåten Diana stannar till i Söderköping på sin resa genom Göta Kanal.Vid kanalkajen ligger också Lilla Kanalmagasinet där jag hade utställning förra sommaren tillsammans med olika konsthantverkare.


Utsikten från trappan till Lilla Kanalmagasinet.


Turister.

  
Mer turister. Under högsäsong kan det se ut så här utanför Smultronstället.

Om man går över den lilla bron över kanalen vid Slussen kan man klättra uppför trapporna till utsiktsplatsen på toppen av Ramunderberget. Det var nog en tio år sen sist som jag gjorde det, men Mirrfamiljen passade på när de var här senast. Tur att vi inte fick veta det förrän efteråt - det finns inget stängsel när man väl kommer upp. Men ett fint lusthus där man kan sitta och äta sin medhavda matsäck under tak. Det gäller dock att hålla sina mindre barn stadigt under uppsikt...


Ramunderberget.Clarissa, Caspar och Casimir uppe på Ramunderberget. Mirren tog fotot. Lusthuset i bakgrunden.

Om man fortsätter promenera längs med kanalen kommer man fram till Söderköpings Brunn - ett kurhotell från 1700-talet. Förr i världen kom folk från hela landet för att dricka brunn och bli friska och pigga - numera kommer folk dit för att äta och dricka gott eller ha konferens.  I den närbelägna Brunnskyrkan är det ofta bröllop som som man avslutar med fest på Brunnen. På somrarna brukar min vän Roland vara restaurangpianist där några timmar under dagen.


Söderköpings Brunn där man kan få god mat och dryck och även logi, men till ett ganska högt pris enligt min mening...

En ny lekplats på Vargstigen, inte långt från Brunnen, ska öppnas om två veckor, läser jag i Folkbladet. En fin lekplats finns också på Ströms Väg, men den ligger längre ifrån centrum - dit behöver man åka bil. Även här är det Folkbladet som har skrivit en artikel om denna. Ganska nära Brunnen ligger också Sporthallen och Centralbadet, en stor utomhusbassäng.


I Rådhuset är det ofta utställningar av de lokala konstnärer som har sina ateljéer i huset. 

Uppdatering:
Olgakatt påminde mig i en kommentar om det utmärkta vandrarhemmet Mangelgården, mitt emot Brunnen. I anslutning till denna ligger också den fina campingplatsen med väderkvarnen på sin kulle. Så nu är det bara att åka hit!

19 kommentarer:

Maggan sa...

Hej Ingrid! Tack för din fina skildring av Söderköping. Maken och jag firade vår silverbröllopsdag med lunch på Söderköpings Brunn. Och snart ska vi bölja med en bussresa som gör stopp i den fina, lilla staden. Kanske blir det glass vid Smultronstället.
Kram, Maggan

Bloggblad sa...

Det finns egentligen ingen anledning att resa bort på sommaren... Jag brukar roa mig med att cykla ner till stan (p-platser är det inte gott om på sommaren) och titta på turisterna.

Bevare mig väl sa...

Söderköping, en köping i söder köp med vyer att vistas i och beskåda!

Bevare mig väl sa...

Men du... köp ska inte vara med... ibland går det fort :)

Musikanta sa...

Maggan:
Roligt att höra att ni har varit på Brunnen och ätit festlunch. Ja, här finns mycket att se och göra - åtminstone på sommaren!
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Marianne:
Sommaren är ju högsäsong för mig vad gäller jobbet - så då kan jag verkligen inte resa bort utom till Öland några dar då och då.

Skönt att vara pensionär så man inte längre är bunden till skolloven för sin semester!

Musikanta sa...

Tove:
Javisst är det så, utan eller med köp/a/ :-). Här finns också mycket att handla - hela kanalkajen är full av små bodar.

Karin sa...

Så mycket fint du har så nära inpå knutarna! Och vilka stockrosor det fanns vid den där stugan på bilden. Nästan värt att åka dit bara för dem!

Och Diana! Det är barndomsminnen det – en av de de lyxigare semestrarna under barndomen var när vi tog en tur på Göta kanal. Kul att se!

Birgitta Malmstedt sa...

Så fina och inspirerande bilder. Vilken idyll. Jag blir sugen på att åka till Söderköping! Hur lång tid tar det från Stockholm med tåg?
Hälsningar
Birgitta

Musikanta sa...

Karin:
Drothemskvarteren är en sevärdhet bara de...

Jag har aldrig åkt kanalbåt - tänker att det måste vara det tråkigaste som finns. Tänk om det skulle regna hela tiden!

Nej, då står jag hellre vid slussen och tittar på när damerna (för det är alltid damer) har sådana besvär med att hålla i tamparna i rätt läge när de slussar. Herrarna står bevars alltid vid rodret!

Musikanta sa...

Birgitta:
Jag, för min del, åker alltid Swebus som tar två timmar och femton minuter från Norrköping. Det finns ett par bussar om dagen som går direkt till Söderköping också. Men maken skjutsar mig för det mesta till Norrköping och hämtar mig där.

(Jag har skickat vänförfrågan på FB så att jag kan skriva ett mer privat meddelande där.)
Kram från Ingrid

Första året i Hjo sa...

Tack! Då vet vi ett utflyktsmål i sommar. Söderköping verkar sevärt, helt klart.

olgakatt sa...

Du nämnde inte den vackra Mangelgården som inhyser STF:s vandrarhem, utmärkt boende till budgetpris!
Söderköping är verkligen ett utmärkt utflyktsmål!

Västmanländskan sa...

Ja, där är så fint! Vi var där för två år sedan med barnen och bodde just på Mangelgårdens vandrarhem Som Olgakatt tipsar om. Toppen!

Vi klättrade också upp på utkiksberget;)

I en av längorna längs kanalkanten fanns turistbyrån (tror jag att det var) och där de hade en rolig pysselhörna för barn där man för en liten slant kunde måla en riddarsköld och lite annat.

Musikanta sa...

Olgakatt:
Jag har uppdaterat.
Ingrid

Musikanta sa...

Ulrica:
Kul att du också uppskattade Mangelgården. Själv har jag ju som du förstår aldrig bott där.

Turistbyrån har flyttat till Stinsen, vårt bibliotek som ligger vid resecentrum där det går bussar från och till.

På biblioteket finns det åtminstone en läshörna för barn, vad jag vet.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Hans:
Ja, det ligger ju inte så långt ifrån Hjo. Man åker av E4:an väg 210 någon mil före Norrköping (om man kommer söderifrån. Annars är det ju bara att följa skyltarna från Norrköping till E22:an.)
Välkomna med hund och allt!
Ingrid

Eleonora sa...

Å nu blir jag riktigt nostalgisk. Det var några fina dagar vi hade tillsammans i Söderköping och jag är såå tacksam över att vi fick vara med om så mycket - med Gästabudet och all er vänliga sightseeing!

Söderköping är en livlig och alltid aktuell plats och har väldigt mycket att ge en turist. Var glad att du får på nästan på Paradiset på jorden!

Tack för ditt fina reportage och sommarkram från
Eleonora

Musikanta sa...

Eleonora:
Det är dock lite skillnad på sommaren och de övriga årstiderna. Under dessa är Söderköping en liten sömnig stad där inte så mycket händer.

De vackra gamla husen och kyrkorna finns förstås kvar.
Visst hade vi trevligt när du var här - som alltid när vi träffas!
Kramar från Ingrid