lördag 31 maj 2014

932 Veckans Casimir

Casimir, som är äldst av mina tre yngsta barnbarn, ska snart fylla sju år. Kristi Himmelsfärdshelgen tillbringade Kent och jag tillsammans med Mirrfamiljen på Öland. En kväll satt Casimir och jag och ritade tillsammans i lugn och ro sedan hans två småsyskon somnat. Det tog inte många minuter förrän jag fick den här teckningen av honom. Jag gissade rätt på alla djuren. Även djuret i den tionde rutan...


Uppdatering speciellt för min bloggvän Ronny, en fantastisk konstnär, illustratör och skulptör  
Här är en bättre uggla, ritad av Casimir 6,5 år i februari 2014. Här har han ritat av sin älskade Ugglis.
22 kommentarer:

Ronny sa...

Får jag prova också?
Lärka, katt räv/fjällräv
Bofink, igelkott, fladdermus
Hund, får, snok
Bi, geting, humla.

Lätt som en plätt med så tydliga illustrationer!

Bloggblad sa...

Fantastiskt begåvad kille. Men han har ju att brås på... Är de andra lika duktiga på att teckna?

Karin sa...

Otroligt bra!
Och det ser dessutom ut som ett bidrag till lördagstemat: Favoritserie!

Casimir skulle för övrigt kunna bli en suverän serietecknare om han hade lust, med sitt precisa och uttrycksfulla sätt att rita.

Musikanta sa...

Ronny:
Haha! Du gissade fel på nr 4 (som inte är en bofink) och nr 10 (som inte är ett bi. Bin har ju gadd, eller?). Jag ska hålla dig i spänning lite till om det är någon mer som vill gissa.
Ingrid

Musikanta sa...

Bloggblad:
Jag ska vidarebefordra berömmet. Den här teckningen tog det ungefär 5 minuter för honom att göra - han använde inte radergummit vid något tillfälle.

Jag är mest imponerad över att han hade proportionerna klara från början när han hade rutat upp papperet. När jag själv ritar får jag ofta ändra bilden eftersom den antingen blir för stor eller för liten på papperet...
Sen har han ett unikt bildminne som jag berättat om tidigare. T.ex. att svanstippen på räven har en annan färg. Han var dock inte säker på hur många ben igelkotten hade, men ville inte ändra det till fyra när jag upplyste honom om det. (De syns ju inte så ofta. De andra däggdjuren har tre ben eftersom det fjärde är skymt!)

Musikanta sa...

Bloggblad:
De andra har inte samma intresse. Men Lissan är ju inte tre år än, så man kan ju aldrig veta.

Musikanta sa...

Karin:
Vilket bra tips! Vi kan ju försöka rita en serie nästa gång vi träffas. Han har ju gjort några böcker tidigare, men inte någon serie vad jag vet. (Kanske för att det inte finns några serietidningar hemma, haha. Tänkte på Olgakatts (http://olgakatt.blogspot.se/ och ditt (http://www.karinenglund.com/ inlägg i lördagstemat.)
Ingrid

Gunnel sa...

En riktig liten konstnär. Barn är inte så petiga som vi vuxna därför blir det alltid bra från början, tror jag. Nr 10 är inte lätt. Först trodde jag kolibri eftersom det ser ut som en lång näbb, men den har ju inte 4 ben. Kanske en spyfluga? Kram

Musikanta sa...

Gunnel:
Du har alldeles rätt - inte såg jag att det var tre ben när jag själv gissade på det, haha. En spyfluga har väl sex ben, eller?
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Ronny:
Nu är det bara fyran kvar för dig att gissa på.
Ingrid

Ronny sa...

10 tänkte jag nektarsamlande, medan 11 med gadd för tanken till geting (vilket verkar vara deras huvudsyssla). 4:an kan ju vara en sjöfågel också - mås? :)

Tove Olberg sa...

Härligt och bra ritat av lille man. Tillsammans är ju stort!

Musikanta sa...

Ronny:
Tian är mycket riktigt en nektarsamlande kolibri. (Blomman är hastigt antydd...)Både geting och humla är helt korrekt. Fågeln på fyran är Casimirs älsklingsfågel - en uggla. Han brukar rita dem bättre - se om jag kan hitta någon.

Musikanta sa...

Tove:
Det tycker ju jag också, men jag är inte helt opartisk :-). Han tränar i alla fall väldigt mycket och det är roligt.

Nästa gång vi ses ska jag försöka med häst, ko och gris också. Allt började med när han var fyra år och jag lärde honom att rita en igelkott av en halvcirkel (som den på bild nr 5.) Sedan dess har han bara ritat och ritat. Mest hemska monster och drakar...

Musikanta sa...

Ronny:
Jag hittade en bättre uggla, så nu har jag uppdaterat mitt inlägg.
Ingrid

Första året i Hjo sa...

Vilken fantastisk kille! Bli nu inte för mallig, som man sa hemmavid eftersom man ska inte förhäva sig, men nog verkar Casimir vara en mycket begåvad ung herre.

Ronny sa...

Nu tror du säkert att jag hittar på, men ugglan for faktiskt genom mina tankar! Så upprätt ritad. Jag har ju redan koll på hur han registrerar detaljer. "Tilläggsugglan", som jag känner igen, har fått mer av Cassimirs odelade koncentration.
Duktig är han i alla fall!

Musikanta sa...

Hans:
Casimir har ett mycket speciellt bildminne och sinne för detaljer. Inte hade jag en aning t.ex. om att fladdermössen har tofsar uppe på huvudet. Han började först rita den upp och ner men ändrade sig.

Casimir är en äkta konstnärssjäl -spelar ju gitarr också och har komponerat en egen sång - Myrornas sorg som du kanske har hört här på bloggen.

Jag är inte mallig men väldigt glad över mitt lilla konstnärliga barnbarn, som naturligtvis uppmuntras även hemma. Men det är mest jag som lägger ut hans alster på bloggen.

Musikanta sa...

Ronny:
Jag förstår att du också tänkte på ugglan just genom att den är upprätt ritad. Han ser ju sin egen Ugglis på det sättet för det mesta.

Det är rätt förvånansvärt att Casimir i detalj bildmässigt kan återge en sak, som han har sett, till och med efter ganska lång tid. Det måste vara en speciell gåva.
Ingrid

Monet sa...

Väldigt begåvat!

Monet sa...

Väldigt begåvat!

Musikanta sa...

Monet:
Tack för din rara kommentar - Mirren läser säkert din kommentar så hon kan fortsätta peppa honom!
Kram från Ingrid