söndag 25 maj 2014

931 Tycke och smak

Olgakatt tycker att vi ska diskutera tycke och smak i lördagstemat den här veckan. Andra som skriver om detta ämne hittar man i högra marginalen på min blogg.

Jag lärde mig en gång att det skulle man INTE göra. "De gustibus non est disputandum", (om tycke och smak ska man inte diskutera) är en av de få latinska sentenser jag kommer ihåg från min skoltid på läroverkets latinlinje. Mot detta gamla goda råd har jag dock brutit under hela mitt liv. Ofta har jag tyckt tvärtemot alla andra, vilket inte har varit så värst förståndigt ur social synpunkt.

På äldre dar har jag försökt hålla tillbaka mina åsikter och tyckanden, vilket många gånger tyvärr inte har lyckats. Jag har på så sätt stött mig med folk som inte gillat vad jag har tyckt. Jag har också av en vän fått uppmaningen att inte skriva t.ex. i bloggen att den eller den tavlan "är fantastisk" utan i stället att den "enligt min åsikt är fantastisk." Jag försöker komma ihåg det, men det blir lätt lite tjatigt att jämt skriva "jag tycker" eller "enligt min mening" om allt som man vill ge ett omdöme om. Vad tycker bloggvännerna i denna fråga?

Ibland blir människor inte bara arga utan också besvikna om man tycker annorlunda än de. Jag kommer ihåg när jag var tonåring och mina klasskamrater hade lyssnat på Hylands hörna i Karusellen 1952 - ett program som jag missat - och pratade, när de kom till skolan dagen därpå, om hur FANTASTISK denna sångare var. Jag var naturligtvis fylld av spänd förväntan, men när jag sedan fick lyssna till Flottarkärlek blev jag grymt besviken.
Nu, när jag lyssnar på honom idag, förstår jag bättre varför han blev så populär. Han sjunger RENT - vilket man inte kan säga om alla nutidens artister - och man hör vartenda ord han sjunger. Vilket man heller inte kan säga om många av sångarna nu för tiden.

Mina idoler då var bl.a. Ella Fitzgerald och Mel Torme. Snoddas var (enligt min åsikt) så långt man kunde komma från dessa härliga jazzsångare. Jag talade naturligtvis om för alla klasskamraterna att jag verkligen inte gillade Snoddas, vilket medförde att jag inte blev särskilt populär i klassen efter det.

22 kommentarer:

Tove Olberg sa...

Läser in det du skriver om dina erfarenheter. Tankar hos mig: På din blogg skriver du om sånt du tycker om, då må du få skriva det. Det är väl personligt. Smak og behag som det sägs på norska, skal man aldri diskutere sa min mormor bestämt ... men tyckte gjorde hon. Jag tycker det är intressant.

Musikanta sa...

Tove:
Visst, det tycker jag också. Om jag skriver att det är en vacker tavla, borde väl alla förstå att det bara är jag som tycker det utan att jag behöver skriva "enligt min åsikt" t.ex.

Det är alltid roligt att diskutera tycke och smak. Men i Snoddasfallet borde jag nog ha sagt "enligt min åsikt" haha.
Ingrid

Inger sa...

Hej, tack för en trevlig blogg! Jag känner nog igen mig i det du skriver här, hur som helst håller jag helt med. Det är ju så självklart tycker jag att du skriver det du tycker och att du ska inte hela tiden behöva tänka på hur det uppfattas, man kan ju i så fall få skrivkramp för mindre.

Pettas sa...

Jag håller med både dig och Tove!
Har man en egen blogg så skriver man rakt av som man själv vill och inte vad andra anser att man ska göra.
Och man skriver enligt egen åsikt, vilket är underförstått eftersom det är ens eget forum man är i.
Jag ska så småningom försöka få till ett inlägg jag också:)....
Ha det gott!
Kram
Karin

Karin sa...

Jamen vems åsikt skulle du uttrycka på din personliga blogg om inte din egen personliga åsikt?! Jag har aldrig ens kommit på tanken att jag skulle behöva gardera mig på det sättet när jag berättar vad jag tycker på min blogg.

Så fortsätt du att tycka att tavlor är fantastiska (vilket de dessutom brukar vara – enligt min åsikt).

Musikanta sa...

Hej Inger och välkommen till bloggen!
Skönt att du tycker att jag inte behöver skriva "tycker jag" hela tiden. Jag har tidigare, innan jag fick det påpekat för mig, tagit för givet att folk begrep att det inte är något generellt axiom utan bara egna åsikter jag framför i bloggen.
Ingrid

Musikanta sa...

Pettas:
Känn dig inte jäktad - du har sannerligen en hel del annat att göra än att sitta vid datorn just nu. Annars var det ju ett roligt ämne och jag är säker på att du har en del synpunkter på det.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Karin:
Haha! Jag kanske ska börja varje inlägg med "Allt som jag skriver i detta inlägg är helt personligt och ska inte tolkas som en generell sanning" eller någonting i den stilen. Så jag är garderad...

Jag tycker att inte någon borde ta illa upp när jag är positiv i mina omdömen om saker och ting.

Däremot kunde det ju vara kul om någon skrev i en kommentar t.ex. "Hur kan du tycka den tavlan är fin, jag gillar den inte." Då kan man ju få fram en diskussion!
Ingrid

Mirren sa...

Picasso sägs ha sagt något i stil med att det är fel att berömma konst som man förstår men ännu mer förkastligt att kritisera den. Jag tror att frågan för dig kära mamma är att du har ibland har svårt att förstå att det finns andra bedömningsgrunder än dina egna. Som musik till exempel. Det går inte säga att jazz är bättre än Snoddas (eller hårdrock) för det finns inte någon objektiv bedömningsgrund för det. Fler toner och mer intrikata ackord - ja - men det är något annat. Snoddas hade antagligen andra kvaliteter - som att han talade ett språk som ungdomarna på den tiden identifierade sig med. Rackar man ner på det så rackar man ner på dem. Det är just i sådana sammanhang som det är så jättebra att säga "jag tycker _bättre om_ jazz än Snoddas/hårdrock". Det finns en gyllene regel där och det är att låta folk tycka om det de tycker om utan att kommentera. Eller så får man säga som man tycker (vilket både du och jag gör) och räkna med en del sura miner. M&P

olgakatt sa...

Du skriver vad du vill på din blogg UTAN alla garderingar! Det är ju på bloggen man vill lufta sin smak och sina åsikter. Sen är det kul med diskussionen i kommentarerna. Vad gäller konst har vi f ö ganska lika smak, du och jag!
Något jag avskyr är när folk vill pracka på en sin egen musiksmak genom att spela för hela byn genom öppna fönster. Jag skulle aldrig drömma om att spela Jussi Björling i trädgården men kan ibland ha lust att anlägga "moteld". Men jag går in istället och stänger om mig.

Första året i Hjo sa...

Man får tycka olika, helt klart. Det är ett fritt land, som det heter. Men man får passa sig ibland, man vill ju inte göra folk ledsna. Snoddas har heller aldrig varit min idol.

Gunnel sa...

I sin egen blogg måste man väl självklart få skriva om sina åsikter. Ingen behöver bli stött för det är frivilligt att läsa den. Jag tycker det skulle vara hemskt om alla tyckte likadant. Det är väl intressant att diskutera olika åsikter. Kram.

Musikanta sa...

Mirren:
Som vanligt har du kloka synpunkter. Jag ska försöka lära mig, men det är inte lätt vid min ålder...

Vad just Snoddas anbelangar var det just minnet som poppade upp genom att jag blev så förfärligt besviken. Jag hade väntat mig åtminstone en Bing Crosby eller något i den stilen.

Men vad säger man då om någon t.ex.frågar: "Hen sjunger väl jättebra, tycker du inte det?" och om man tycker att vederbörande sjunger "surt" (som de säger i Idolsammanhang) och inte ens kan hålla sig till sin tonart. Men då ska jag försöka komma ihåg att säga - som du föreslår - jag tycker bättre om...:-)
M&P

Musikanta sa...

Olgakatt:
Här i vår lilla lugna by är det ingen som spelar musik högt, som väl är. Jag skulle nog anlägga lite moteld någon gång för skojs skull. Jussi Björling låter bra.

Roligt ämne du hittade på - det genererar verkligen en diskussion! Skönt att du tycker att det inte är nödvändigt att ständigt framhålla att det är JAG som tycker det här i bloggen.

Men jag förstår dem som reagerar om jag t.ex. skulle skriva: "Picasso är den störste konstnär världen någonsin har skådat"... Ingrid

Musikanta sa...

Hans:
Tur det - jag menar att Snoddas inte aldrig har varit din idol. Men kanske jag har gjort någon ledsen med det här inlägget, vad vet jag? ALLA som älskade Snoddas kan naturligtvis inte ha ändrat uppfattning. Så långt tänkte jag inte!

Musikanta sa...

Gunnel:
Visst får man tycka vad man vill i sin blogg, men jag ska nog vara lite mer försiktig i fortsättningen så att jag inte gör någon ledsen. Och visst är det frivilligt att läsa bloggen, men man vet ju inte innan vad det står i inlägget :-).

Jag hade gärna sett någon kommentar från någon som t.ex. inte gillar jazz och varför. Så här efteråt TYCKER JAG att texten som Snoddas sjunger är bra mycket bättre än de texter som en del dansband använder sig av.
Kram från Ingrid

Annika sa...

Ingrid, skriv precis det du vill i din blogg. OM du tycker att en tavla ÄR underbar så SKRIV det, utan omskrivningar!
Sen kan väl personen som stör sig på skriva sin åsikt i kommentarsfältet.
Men skriv på som DU vill!!
Det är bara då en blogg blir bra, och jag gillar dina blogg!
Kramar!!

Eleonora sa...

"Enligt min åsikt" eller "Jag tycker" - det är väl helt klart att det du säger/skriver är DIN mening och därför tycker inte jag att det behöver poängteras ytterligare. Om tycke och smak - kan bli enorma diskussioner därför att alla tycker/tror att den egna uppfattningen är den rätta? Och tror sig sitta inne med god smak?!


Musikanta sa...

Annika:
Så glad jag blir för din kommentar. Vet du, jag hade aldrig ens TÄNKT på detta innan denna någon påpekade det!
Jag har faktiskt ingenting emot en kritisk kommentar ibland (som Mirrens ovan)- man lär sig alltid någonting av en sådan.

Roligt att du uppskattar min blogg - jag skriver ju för det mesta ur hjärtat - utan att tänka mig så där väldigt noga för. Precis som du gör och det är det som gör din blogg så trevlig att läsa. Det är precis som om du satt bredvid mig och pratade när jag läser vad du skriver :-).
Många kramar tillbaka!

Musikanta sa...

Eleonora:
Det är mycket i tyckandet och smaken som beror på ens uppväxt. Som t.ex. att min pappa alltid stängde av radion när det var folkmusik eftersom han tyckte att fiolerna spelade falskt - det gör de ENLIGT MIN MENING inte! Så den härliga folkmusiken med spelemännen upptäckte jag inte förrän sent.

Jag tror i alla fall att jag är bra mycket mer tolerant mot människors olika preferenser numera än jag var i min ungdom och det är ju alltid något :-).
Kram från Ingrid

Annika sa...

TACK FÖR de fina orden, Ingrid.
OCH DETSAMMA!!
Jättekram!!

Musikanta sa...

Annika:
Sitter just nu och väntar på att Mirrfamiljen ska komma hit och äta köttbullar och potatismos. Jag har också bakat bullar och gjort muffins så att de kan ta med sig till Öland. Av erfarenhet vet jag att det går åt :-)...
Stor kram igen!!!