lördag 24 maj 2014

930 Konstresa till Öland 3

Efter att vi ätit en god lunch på Ekerums trevliga restaurang rusade vi (det spöregnade) över till Ekerums Konsthall.  Inte förrän jag kom hem och läste i broschyren från konsthallen, förstod jag, att det som var den största sensationen där, var att konsthallen hade fått arrangera den enda officiella utställningen av målningar av Ronnie Wood under dennes Europaturné. Det blev inga foton för min del, eftersom jag varken visste vem Ronnie Wood var (fast jag kände igen honom sedan när jag såg honom på bild) eller gillade tavlorna. Men här kan man se några fler i alla fall. (Jag var aldrig särskilt förtjust i Rolling Stones på den tiden heller, gillade Beatles bättre.)


Den här tavlan av Ronnie Wood  har jag skannat från museibroschyren. (Bilderna går att klicka större.)

I konsthallen visades tavlor av bl.a. Ernst Billgren och Caroline af Ugglas. Henne känner jag mest till som melodifestvalssångerska och som medverkande i På Spåret. Hade väl hört talas om att hon målade också, men inte att hon var en såpass erkänd konstnär som priserna på hennes tavlor vittnade om.


Rolig tavla av Caroline af Ugglas som jag dessutom tycker är oerhört skickligt målad. Här ett motiv där hon inte själv är med, men jag förmodar att det är en del av hennes skogarderob som hon har målat av. 


CaU avbildar ofta sig själv på sina tavlor. För det mesta försedd med clownnäsa, som hon tydligen är mycket svag för, eftersom clownnäsor förekommer i rikligt mått i många av hennes målningar.


Här ligger näsorna tätt - eller är det tomater? Vill man köpa en tavla av henne ligger de omkring 60.000 kr i pris. 


Några tavlor av Ernst Billgren fanns också med. Det är kanske inte så svårt att förstå varför han har blivit så berömd. Hans motivkrets är unik, efter vad jag förstår. Påminner lite om renässanskonsten samtidigt som den är modern i sin framtoning. I alla fall upplever jag hans konst som mycket speciell - det går inte att ta fel på vem som målat tavlan när man ser den.


Den här tavlan heter "Druvjakt" och kostar 225.000 kr för den som vill investera i konst. Det är ju faktiskt inte mer än en ny bil av ett billigare märke kostar. Och då slipper man betala skatt, försäkring och bensin också. 


Den här tavlan, som heter "Guldägg", hade jag ingenting haft emot att ha på min vägg. Tyvärr var den redan såld till samma pris som tavlan ovan ;-). En underbar tavla i mitt tycke...


Kate Brinkworth var för mig en helt okänd konstnär, vars tavlor jag nästan trodde var foton när jag först såg dem i konsthallen. Men det var "oil on canvas" på samtliga. Hennes måleri är tydligen påverkat av filmens sätt att fotografera - hur förstår jag inte riktigt. Men det står förklarat här och här kan man också se fler exempel på hennes konst. Enormt skicklig målare, eller?


Här har hon målat av Coca-Colaflaskor. Andra motiv som jag sett när jag googlat är bl.a. godis och filmrullar.


Två andra konstnärer som man också måste beundra för deras enorma yrkesskicklighet är Lennart Nilsson och Tommy "TC" Carlsson. Här kommer några exempel på deras målningar.


Den här tavlan heter "Sjösättningen". Jag är stum av beundran över hur konstnären har avbildat vattnet och vågorna! Tavlan kan man få för 26.000 kr, överkomligt.

Även nästa konstnär är lika hantverksskicklig. Här får man nästan krypa intill målningarna för att se att det inte är foton utan oljemålningar. Tommy "TC" Carlsson har målat dessa. Länk ovan.


"Pricktavla". Detta är en oljemålning och INTE ett vikt papper som jag först trodde.  


"De stora svarta". Inte förrän jag kröp tätt intill tavlan och såg de små, små penseldragen på snöret blev jag övertygad om att det var en oljemålning. HUR har han burit sig åt, TC, för att måla någonting sådant? Här har jag hittat en sajt där det står hur han målar.

När vi kände oss färdiga med utställningen på Ekerum fortsatte vi med buss till Himmelsberga museum Där fanns också en Vårsalong med unga Ölandskonstnärer att titta på, men nu kände jag att jag fått nog med intryck. Så det blev bara några bilder från det fina hembygdsmuseet där vi bjöds på fika med bullar, kakor och t.o.m. gräddtårta. Ingen dålig avslutning på dagen. Tack alla ni som arrangerade den här mycket trevliga och upplevelserika resan!


Receptionen med sina gamla reklamskyltar.


Blommande löjtnantshjärtan bakom det lilla huset som inrymmer butiken.


Här kan man köpa en domherre som talgbollshållare.


Fint dukat för Söderköpings konstförening.

  
På väg till bussen hem mot Söderköping efter kaffet.

6 kommentarer:

olgakatt sa...

Den turen hade jag gärna varit med på! Urläckra konstverk, de flesta du visat!

Musikanta sa...

Olgakatt:
Hade varit roligt om du hade varit med! Vilka diskussioner vi kunde ha haft :-).
Ingrid

Tove Olberg sa...

Att fara till en konsthall och upptäcka att en inte visste, men kände igen, det är upplevelse i mitt tycke. Aha!
Ernst Billgrens bok Vad är konst är intressant i samma perspektiv som frågan.
Tavlorna du bildar av och delar med dig är en härlig inledning på söndagen för mig! Vilka underbara tavlor och så mycket skicklighet, fantasi och inlevelse hos de målande.
Jag hoppas du delar med dig av dina egna från din kommande utställning också *på begäran*!

Tusen tack!


Musikanta sa...

Tove:
Visst var det en upplevelse, som du skriver!
Jag har läst Ernst Billgrens bok också och tycker att han har väldigt många kloka synpunkter. Jag har själv skrivit ett inlägg som har rubriken "Vad är konst?". Här är länken till det om du har lust att läsa http://musikanta.blogspot.se/2013/02/744-helge-artelius-vad-ar-konst.html
Det kommer lite bilder på mina tavlor så småningom. Men först ska jag åka till Öland på konstkurs 9 juni. Det ska bli spännande!
Ingrid

Ingrid

Ölandsvindar sa...

Hmmm! Vet inte om jag skulle vilja stirra på några cocacolaflaskor på väggen resten av mitt liv. Sven Ljungbergs trädgårdstavlor däremot, skulle jag välkomna med öppna armar. Visst är Himmelsberga fint! Vårt hembygdsmuseum på Öland. Måste nog åka dit och fika om jag hittar en tom dag i almanackan.
Kram /Kerstin

Musikanta sa...

Kerstin:
Jag är också mycket förtjust i Sven Ljungbergs måleri, men jag tycker bättre om hans tidigare tavlor. gå in och titta får du se på "bilder" om du googlar på honom.
Andy Warhol målade ju också coca-colaflaskor, hans målningar kostar många hundra miljoner, så uppenbarligen finns det folk som gillar att titta på sådant. Fast de har nog i så fall tavlan i ett bankvalv och inte på väggen...
Kram från Ingrid