onsdag 24 juni 2015

1130 Från Bonniers Veckotidning - Midsommarnummer 1926

För exakt 89 år sen utkom Bonniers Veckotidnings midsommarnummer den 24 juni 1928. Den utgavs mellan 1923 och 1929. Tidningen innehåller 72 sidor och är något större än en vanlig veckotidning. Den är tryckt på fint, glättat papper med foton i svart-vitt med undantag av omslagssidorna som är i färg. Första sidan utgörs alltid av en bild skapad av någon av dåtidens kända konstnärer och illustratörer. Här kan man läsa mer om tidningen i en intressant historik över gamla veckotidningar.


Omslagsbilden till midsommarnumret  är skapad av Gullan Rudevall-Artelius, gift med den kände konstnären och illustratören Helge Artelius som jag skrivit tidigare om här.

Tidningen riktade sig i huvudsak till den s.k. överklassen och den bildade medelklassen med många reportage från slott och herresäten och om den kungliga familjen. Berömda konstnärer, författare och politiker blir ofta intervjuade och avporträtterade. Men även de unga, lovande författarna får sina noveller publicerade i tidningen. I detta nummer kan man t.ex.läsa Vilhelm Mobergs novell Karl-Johans midsommarafton. Anna Svärd  av Selma Lagerlöf går som följetong i slutet av tidningen. Någon resumé till romanen har man dock inte kostat på sig så man har ingen aning om vad som har hänt tidigare om man inte är prenumerant...


Det belgiska kronprinsparet på besök i Stockholm med anledning av Gustaf V:s 70-årsdag. Här kan man läsa mer om detta jubileum. Kronprinsessan Astrid tillsammans med kronprins Leopold.


Familjen samlad på prins Carls Fridhem utanför Norrköping.

Tidningen innehåller även modesidor som huvudredaktören Célie Brunius också är ansvarig för. Hon skriver reportage under namnet Bris. Hon var tidigare journalist på Svenska Dagbladet och redaktör för tidningens hem- och familjefrågor där. Tillsammans med Alva Myrdal var hon med om att starta YK - yrkeskvinnors klubb - där hon var ordförande i många år. Artikeln nedan som hon skrivit är mycket rolig att läsa. Jag som är närsynt har ingen svårighet att läsa den om jag klickar upp bilden. 



"Modet lägger sig sannerligen i alla mellan himmel och jord sedan man kommit underfund med att kvinnans först plikt är att vara skön och chic, vad hon än har för sig." Slutklämmen från artikeln. Jag undrar just om Célie Brunius inte var en smula ironisk här...


Underbara teckningar av trådsmala kvinnor. Jag läste någonstans att kvinnor lindade sina bröst för att passa in i mallen. 

Till slut några annonser. Den här bilannonsen för Cadillac la jag in mest för barnbarnet skulle ha något att rita av. Bilarna är verkligen utsökt tecknade!


Här gör man reklam för ett myggspray. Skulle nog inte passera censuren i dagens Sverige.


För ovanlighetens skull gör inte den dyra helsidesannonsen i färg reklam för Fyffes bananer eller för olika bilmärken. Eller för Pommac eller Champis. 

10 kommentarer:

Andra året i Hjo sa...

Hemma hos mormor låg jag ofta på dyschan och bläddrade i veckotidningarna hon prenumererade på. Kul. Men inte BV, hade väl gått i graven för länge sedan. Dessutom tillhörde mormor snarare bildad arbetarklass.

Annika sa...

Och jag satt och läste gamla Hemmets Journal och Hemmets Veckotidning fr 30 och 40 och 50-talen på min mormors vind. Omslagen är verkligen vackra på de gamla tidningarna.
Men nysfaktorn är given då man öppnar en gammal tidning. Damm, damm och åter damm. Åtminstone de som ligger på vinden.
Kramar!

Hanneles bokparadis sa...

Bättre förr ♥

Klimakteriehäxan sa...

Illustrationerna är genomgående häftiga!!

Musikanta sa...

Hans:
Han som skriver veckotidningshistorien skriver "för herrskapsfolk". Jag tydde det som ovan ungefär. Den "bildade arbetarklassen" har gett upphov till många framstående personer vad jag vet :-). BVT gick i graven 1929 och då var väl din mormor inte särskilt gammal?
Ingrid

Musikanta sa...

Annika:
Jag har bara köpt samlarexemplar och de är inte de minsta dammiga :-). Håller med dig om att omslagen är väldigt fina även på andra veckotidningar. Det tog ett abrupt slut när man började ha foton på omslagen.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Hannele:
Ja, om man ser till innehållet i veckotidningen håller jag med. Men den här tidningen var mycket ambitiös - det fanns väl knappt några facktidningar på den tiden.
Ingrid

Musikanta sa...

Aina:
Einar Nerman förekommer ofta med kåserier och teckningar från London. Det var ju under de här åren han bodde där. Jag ska ta mig samman och göra ett inlägg om honom så småningom med illustrationer från BVT. Han är en fantastisk tecknare!
Ingrid

Spanaren sa...

Tänker på Radar och minns. Minns då det röktes i bilen och sprutades med Radar för insekter i bilen ... hur bra var det :-)
/kram

Musikanta sa...

Ann-Britt:
Effektivt? Javisst, men säkert farligt. Det har jag sprutat med också. Och så gott man luktade efter att varit på restaurang eller åkt i en bil där det röktes...
Kram tillbaka