tisdag 30 juni 2015

1133 Prokrastinering

Prokrastinering av latinets procrastinare av prefixet pro - "framåt" och "crastinus" - till morgondagen. Ett "uppskjutarbeteende (som) innebär inom kognitiv beteende terapi (KBT) vanemässig och kontraproduktiv senareläggning, förhalning eller undvikande av planerade handlingar, beslut och arbetsuppgifter, trots vetskap om att det kan leda till negativa konsekvenser." Saxat från Wikipedia.

Jag lider av denna åkomma, säkert tillsammans med många andra. Det är mest småsaker som jag har en benägenhet att skjuta upp. Som t.ex. att bära ut några gamla orkidéer från vardagsrummet ett tiotal meter till komposten. De har blommat om tre eller fyra gånger och utgör nu en sorglig syn. 


Orkidéer som sett sin bästa tid. Om man inte tror mig kan man ju klicka upp bilderna.

Jag vet att det inte borde ta mer än en kvart att göra detta, likväl står de kvar på soffbordet dag efter dag. Eftersom alla fick gula blad efter några dagar i den förödande aprilsolen häromsistens ställde jag över dem i skuggan på bordet framför soffan. Där har de mått bra och blommat rikligt tills nu för någon vecka sen.

Vi är mycket sällan i vardagsrummet, skulle jag ha gäster ställde jag naturligtvis tillbaka dem på fönsterbrädan igen. Släkt och vänner räknar jag inte, kommer de på besök får blommorna stå kvar. Vi sitter ändå bara kring matbordet i köket. Men nu är det ingen återvändo efter att jag skrivit om det på bloggen. Men först...


Den här orkidén kommer också att bäras ut när den har blommat över. Men nu kan jag åtminstone stryka den här posten från min prokrastineringslista. 

18 kommentarer:

Karin sa...

Nejmen STOPP! Prokrastinera mera! http://www.karinenglund.com/2012/10/husmorstips/

Tro mig, jag är en framgångrik mulititasking prokrastinator. Kan skjuta upp hur många olika saker som helst. Och mina orkidéer blev hur fina som helst av lite allmän vanskötsel och prokrastinering!

Musikanta sa...

Karin:
Nej, det fanns ingen återvändo. De har blommat om tre eller fyra gånger och mer konstiga och fula orkidéer har jag aldrig sett. Jag målade en tavla med en sådan orkidé en gång för jag tyckte den var fin när blomman hängde ner på ena sidan. Sen ställde jag en porslinskatt under. En vän tittade på tavlan och sa: "Ja, orkidéerna blir ju så där när de blommar om..." Och då hade den bara blommat om EN enda gång.

Förhoppningsvis blir det några nya till hösten. Jag brukar önska mig en orkidé som enda present om det är någon som frågar. Alla andra krukväxter dör för mig.
Ingrid

Andra året i Hjo sa...

Prokrastinering har jag bestämt läst om i Karin Es blogg också. Underbart ord, som låter som något annat. Vi lider nog av åkomman lite till mans - och kvinns.

Hanneles bokparadis sa...

jag är ojämn, det jag inte hinner kan inte vara viktigt...

Anna/notonmusic sa...

Jag tillhör också den där klubben, i extrem hög grad! Egentligen borde jag ha en lista som heter just "prokrastinering" och där jag för upp allt jag gärna skjuter upp. Så länge orkidéer blommar är de fina tycker jag även om de blommar åt fel håll. Man får väl knyta snören och hjälpa till på traven. Du ska se mina Ingrid. De står bakom gardinen och ser ut som om de ska fylla hundra. Kram från en prokrainist :-)

Ingrid sa...

Är det så det heter?! Då lider jag också av prokastinering, för nu har jag lyckats skjuta upp terasstädningen en längre tid.

Idag ringde syrran, de kommer på fredag. Nu måste jag!
Kram, Ingrid

Musikanta sa...

Hans:
Stämmer nog att det var Karin som lärde mig detta fina ord - jag tror inte jag har vetat vad det betydde särskilt länge. Håller med dig om att det verkligen låter som något annat...
Men det är ju ett bra substantiv att ta till när man väl lärt sig det - man kan ju inte säga uppskjutning heller, det kan ju missförstås. Uppskjutande möjligtvis, men definitivt inte på nyårsafton.
Ingrid

Musikanta sa...

Hannele:
Håller inte med dig. Vissa viktiga saker skjuter man faktiskt upp - sådana som kanske kan vara jobbiga. Som att ringa till någon gammal släkting som man vet att man borde ringt till för länge sen. Eller att klistra in alla de där tidningsurklippen som har legat i många år med viktiga händelser både när det gäller familjen och övrigt. (Jag har just läst ut Astrid Lindgrens Krigsdagböcker...) Det KAN kanske vara roligt för barnbarnen att se födelse- och bröllopsannonser om inte annat.
Ingrid

Vi i Kasperian sa...

Här har du en prokastrinerare till - kan nog säga att jag är expert, tillika en extremt duktig.
Men i morgon sätter jag i alla fall mig och Kasper i bilen och far iväg, så att åtminstone en sak kan strykas från listan. :)
Undrar om jag ska lägga upp en bild på mina orkidéer också - nä, jag avstår för jag har ju inte ens kommit så långt som till att besluta att de verkligen ska kastas!
Berit E

Musikanta sa...

Anna:
Om du visste hur mycket pinnar och snören som gått åt till mina gamla orkidéer...Kanske är det precis som i vissa äktenskap - man växer ifrån varandra och tröttnar. Det får bli några nya till hösten då solen inte visar sig längre.
Ska skriva en lista på allt som jag borde göra. Jag har ju egentligen hur mycket tid som helst, det är ju därför det är så konstigt att vissa saker aldrig blir gjorda. Eller kanske just därför. Det kan jag göra i morgon...
Kram tillbaka från en prokrastinatör(det är Karin Englund som har hittat på ordet. Lättare än prokrainist kanske.)

Musikanta sa...

Ingrid:
Jättebra när man får gäster. Då blir det städa av. Sådant som terasstädning går ju alldeles utmärkt att prokrastinera. Det syns ju inte så mycket.
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Berit:
Det var ett mycket tungt beslut att kasta mina älskade orkidéer. Men jag hade faktiskt tröttnat på dem. Jag hade bara tänkt att kasta tre, men sen tyckte jag de andra såg lika sorgliga ut så de gick den vägen också. Bladen växte ju också över alla bräddar. Men eftersom de inte tål sol ska jag inte skaffa nya förrän i höst.
Nu blir det upplägg av ett par byxor som legat i två veckor. Ännu en sak att stryka från min prokrastineringslista.
Lycka till med din utflykt i morgon.
Ingrid

Gunnel sa...

Jag har också en släng av den "sjukdomen". Fast jag måste säga att jag håller den i schack bättre nu än när jag var yngre. Kram

Musikanta sa...

Gunnel:
Jag håller med dig. Nu blir saker och ting gjorda så småningom i alla fall :-).
Kram tillbaka från Ingrid

Veiken sa...

Jag undrar om inte dom flesta har en förkärlek till att göra saker i morgon. Den morgonen kommer sällan - tro mig! Det finns så mycket annat trevligt! :)

Musikanta sa...

Veiken:
Javisst! Trevliga saker men också sådana som är absolut nödvändiga. T.ex. att städa då och då, laga mat, tvätta, skriva inlägg och kommentarer på bloggen och så. Det går ju inte att skjuta upp hur länge som helst. Men att sy upp ett par byxor, som går på en timme när man väl sätter igång, det kan ta en hel månad innan man tar sig för...
Kram

Klimakteriehäxan sa...

Tänk att under mina dryga 10 år som bloggare tror jag att mitt inlägg om prokrastinering kan vara det mest lästa!!!
http://klimakteriehaxan.blogspot.se/2007/04/proffs-p-att-prokrastinera.html

Musikanta sa...

Aina:
Jag såg inte din kommentar förrän nu! Då är det kanske du som har lärt mig detta fina ord - hade ingen aning om vad det betydde förrän för något år sen :-). Jag ska genast gå in och kika vad du skrev. Jag har väl läst det tidigare förstås, men har totalt glömt bort det. Åldern...
Ingrid som önskar dig en skön helg.