tisdag 2 juni 2015

1122 Fototriss KYRKLIGT

Fotoriss har KYRKLIGT som tema den här veckan. Inget större problem för mig som är kyrkomusiker att hitta bilder till temat. Det blir dock några från arkivet. Övriga trissare hittar man på hemsidan.

När jag tog upp måleriet för tre år sedan visste jag precis vad jag ville måla. En egen version av den vackra medeltida kyrka där jag tjänstgjort som ordinarie kantor i över tolv år. Efter att jag gått i pension har jag även spelat där åtskilliga gånger på gudstjänster, dop, bröllop och begravningar. Så här blev resultatet:

 
Min egen version av Skällviks kyrka - den enda målning hittills som jag kostat på en ram. Efter det har vi gjort alla ramar själva. (Bilderna går att klicka större.)

Kyrkan byggdes redan på 1300-talet men byggdes om av Johan III i slutet av 1500-talet. Den har använts som slottskyrka eftersom Stegeborgs fästning endast ligger en kilometer därifrån. Kyrkan är mer spännande utvändigt än invändigt enligt min mening. Men den gamla Wisteniusorgeln från 1762 är en hör- och sevärdhet. Här kan man läsa mer och se fler bilder från Skällviks kyrka. Där finns också en bild med på den vackra orgeln.


Så här ser Skällviks kyrka ut i verkligheten. Inte mycket som stämmer med min tavla :-).

På sommaren anordnas ofta friluftsgudstjänster. Själv ska jag spela på ett antal sådana i sommar. Flera av dem äger rum ute på någon ö i Arkösunds skärgård. Båtresorna är gratis och man tar själv med sig kaffekorg. För det mesta har vädret varit strålande, men det har hänt någon gång att vi har fått hålla gudstjänsten inomhus på båten eftersom det har spöregnat. 


Den här bilden tog jag förra året när det var friluftsgudstjänst på Gretas Äng på ön Äspholm i Sankt Anna skärgård där vi har vårt sommarställe. Här ser man bara ungefär hälften av alla som var med - de här gudstjänsterna är populära. Om just denna gudstjänst har jag skrivit här.

29 kommentarer:

Barbro S sa...

Härlig triss med din fina målning, en vacker kyrka och skönast av allt, utomhusbilden. En sådan skulle jag vilja besöka.

Musikanta sa...

Barbro:
Det är bara att titta i tidningsannonserna på fredagarna eller gå in på din kyrkas hemsida. Friluftsgudstjänster har Svenska kyrkan i hela Sverige under hela sommaren.
Ingrid

Tove Olberg sa...

Fin kyrklig triss!Bild 1 speciellt!
Kram

Musikanta sa...

Tove:
Gulle dej!
Kram tillbaka från Ingrid

Marie i Skrifvarstugan sa...

Härliga bilder och en underbar målning !
Kram

dahlia sa...

Åh vad mycket vackra kyrkor det finns....Jag är ingen flitig kyrkobesökare,snarare en väldigt dålig....Men jag gillar kyrkorummet....det är en speciell atmosfär i kyrkan...

Musikanta sa...

Marie:
Tack för rar kommentar - den värmer!
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

dahlia:
Hej och välkommen till min blogg - roligt att du hittade hit. Håller helt med dig om att det är något speciellt med kyrkorummet. Det lämpar ju sig väldigt bra för musikgudstjänster också. Till skillnad från vanliga konserter är det ju i allmänhet gratis att gå dit och lyssna. En tjuga i kollekten räcker mer än väl...
Ingrid

Musikanta sa...

dahlia igen:
Nu har jag varit inne och tittat hos dig igen - det är ju du med den lilla fina kyrkan! Jag googlade på den och hittade en till lika fin(?). Dörarps kyrka ligger ju inte långt ifrån Vittaryds. Det blir helt säkert en avstickare dit om vi åker söderut i sommar.
Ingrid

Vi i Kasperian sa...

Jag tycker om din småglada, vänliga kyrka. :)
Den är fin även "på riktigt". :D
Jag minns när min ena dotter gifte sig, kyrkligt, men hon ville absolut att vigseln skulle ske "hemma på torpet", under de gamla stora, blommande äppelträden. Prästen var först tveksam, men ställde ändå upp. Han tackade efteråt för en fantastiskt fin upplevelse. Och vi hade verkligen ordnat allt så vackert och fint på alla sätt.
Apropå din sista bild. :)
Berit E

Veiken sa...

Jag gillar färgerna i dina målningar! Så härligt!
Jag har varit på en utomhusgudstjänst i hela mitt liv och det var otroligt vilken känsla man fick. Man blev liksom ett med naturen! Fin triss! Kramar

Musikanta sa...

Berit:
Det är mycket vanligt numera att man gifter sig på annan plats än i kyrkan. Prästerna som jag känner har ingenting emot det. Men det kanske var annorlunda för ett antal år sen. När jag växte upp hade man nästan aldrig dop i kyrkan utan hemma. Det är bara yngsta dottern av mina tre barn som är döpta i kyrkan istället för hemma.

Anledningen till att så många föredrar att gifta sig och även döpa sina barn i kyrkan är väl att det många gånger kommer så många gäster att man inte får plats hemma efteråt. Kyrkans församlingshem är då ett bra och relativt billigt alternativ att ha fest i.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Veiken:
Jag blir så glad över att du uppskattar min kyrkmålning.
Friluftsgudstjänsterna är mycket välbesökta - även av dem som sällan går i kyrkan. Ett mycket trevligt tillfälle att träffas och att även få höra ett Guds ord i all enkelhet och utan några krav. Det är inte riktigt så svårt att tro på en högre makt när man sitter ute i sommargrönskan och hör fåglarna sjunga :-)...
Kramar tillbaka från Ingrid

Andra året i Hjo sa...

Skällviks kyrka - fin både som målning och på bild.

Anki sa...

En fin triss med många fina bilder. Skällviks vackra kyrka har jag bara sett utifrån och det är många år sedan. Gillar din tavla... fina färger!
Kram

Musikanta sa...

Hans:
Tack för snäll kommentar!
Ingrid

Musikanta sa...

Anki:
Roligt att du gillar min bild - det var ju den allra första jag målade efter att måleriet legat i träda ett antal år. Det var också första gången jag målade med akrylfärger - en ny upplevelse.
Kram tillbaka från Ingrid

Margaretha sa...

Fin kyrka - både i naturlig storlek och som motiv i en tavla. Den som oerhört pampig ut.
Nej, såklart hade du inga problem att hitta motiv. Tänkte på dig direkt när jag såg temat. Själv var ju nere i Småland hela helgen och ingen tid fanns för något annat än bära möbler m m.
Kram Margaretha

Musikanta sa...

Nej, jag förstår att du haft mycket om dig - jag har ju läst på din blogg. Så jätteduktiga ni har varit!
Det här temat var inte särskilt svårt för mig, som du förstår...
Kram tillbaka från Ingrid

Ölandsvindar sa...

På Öland är det ofta friluftsgudstjänster under sommaren, bland annat på Skäftekärr. Förr var det i Thujaskogen med sin sakrala stämning men det var före stormen Gudrun. Då försvann det mesta av "kyrksalen". Har haft lite svårt att hinna med kommentarer men minns att du frågade om de lilarosa blommorna på en av mina bilder långt tillbaks. Det var trift. Väldigt fin målning av kyrkan. Över huvud taget gillar jag dina målningar.
Kram /Kerstin

Musikanta sa...

Kerstin:
Ska tipsa Mirrfamiljen om friluftsgudstjänsten på Skäftekärr. Det står väl på kyrkans hemsida antar jag - de har ju ingen Ölandstidning.

Visst - trift - det kommer jag ju ihåg nu. Tack för påminnelsen. Roligt att du gillar mina målningar!

Egentligen borde det finnas en knapp som på Facebook där det står Gilla. Det är ju inte så viktigt med kommentarer men det är kul att vet om det är någon som läst inlägget och vem i så fall. Det tar ju extra tid att kommentera - helst ska man också ha läst alla föregående kommentarer så man inte skriver exakt likadant. Kan vara jobbigt med dem som har uppemot 50 kommentarer på varje inlägg! Jag läser ju alltid dina inlägg men kommenterar heller inte jämt.
Kram från Ingrid

Eva Trillian sa...

Vilken fantastisk palts att ha friluftsgudstjänst på :) Vackert!

Anna/notonmusic sa...

Vilken härlig tolkning av kyrkan i din målning! Jag tycker du har gjort den rättvisa i högsta grad! Friluftgudstjänster är jag också involverad i under försommaren. Det är alltid trevligt. I skärgården måste det vara särdeles trevligt med friluftsgudstjänst. Ser underbart ut alldeles intill vattnet!

Musikanta sa...

Eva:
Ja, är man inte religiös tidigare blir man det lätt här :-)...
Kram

Musikanta sa...

Anna:
Kul att du gillar min tolkning av Skällviks kyrka.
Jag har väl fyra-fem sådana gudstjänster i sommar. De tar nästan en hel dag - åtminstone när man ska åka båt till någon ö ute i skärgården. (Jag måste räkna med en restid hemifrån och tillbaka också på ca en timme.)Jag har spelat på Vikbolandet på samma friluftsgudstjänster under säkert mer än tio år - alla kantorerna har semester samtidigt - så jag har lärt känna alla som brukar vara med. Det är också väldigt trevligt.
Kram från Ingrid

Hannele sa...

vår kyrka är från 1200-talet

Musikanta sa...

Hannele:
Du vinner! :-)

Bloggblad sa...

Där är Calle konfirmerad. Fin akustik i den kyrkan.
Vokalensemblen ska sjunga på Aspöja i början av juli, jag hoppas att vi kommer iväg på någon mer av friluftsgudstjänsterna med egen båt.

Musikanta sa...

Bloggblad:
Akustiken i den kyrkan slår allt annat vad jag vet.
Jag spelar nästan varje söndag på friluftsgudstjänster i juli - annars hade det varit roligt att vara med. Det är så fint på Aspöja!