tisdag 23 juni 2015

1129 Ätbart

Rubriken på veckans Fototriss är ÄTBART. Övriga trissare hittar man på hemsidan. Här kommer mitt bidrag till detta tema. Bilderna går att klicka större.

Den här vackra Orreforsskålen fick Kent (maken) av jobbet när han fyllde 50. Godiset är kvar sedan i påskas när det inköptes för att ha till påskgummorna och påskgubbarna. Det har legat i en väl försluten plastask i svalen sen dess. Det smakar fortfarande alldeles utmärkt och man kan ju undra vad det är i godiset som gör att det håller sig så bra...


Här odlar Kent basilika i det kombinerade köks- och matrumsfönstret. Ytterligare en kruka finns som inte syns i bild. Det har blivit många burkar pesto av dessa krukväxter som växer så det knakar. Det blir snart en omgång pesto till förmodar jag. Kanske någonting för heminredningsexperten? Förena nytta och nöje...En trevlig man, som satt bredvid mig när jag flög hem från Frankrike för några år sedan, tipsade mig om denna morotssallad. Receptet är mycket enkelt. Gör en dressing av olja, vinäger och en pressad vitlöksklyfta och häll i en skål. Jag brukar ta lite örtsalt också. Riv ner några morötter och blanda ihop allt. (Det var viktigt, sa han, att man hällde dressingen i skålen FÖRST.) Strö rikligt med persilja över alltihop. Morötterna får en ny och spännande smak, jag lovar.


16 kommentarer:

cissi sa...

Sån morotssallad brukar jag också göra....och det är väldigt gott!
Och visst är det härligt att kunna skörda egna örter!
Ha det fint!

Musikanta sa...

cissi:
Visst är det, och enkelt. Basilika är känslig för väder och vind, därför tog vi in den i köket. Köpte tre små plantor som har växt väldeliga. Kent har gjort pesto i omgångar.
Ha det gott själv!
Kram från Ingrid

Marie i Skrifvarstugan sa...

Den morotssalladen måste jag pröva. Låter hur gott som helst. Väldigt fina bilder.

englundskan sa...

Du det där godiset... Jag har sett råvaran och sedan dess äter jag inte sånt godis. Det var rent ut sagt det äckligaste jag skådat och det var på ett garveri. Urk.

Vi i Kasperian sa...

Basilikan - bra tips, det tar jag till mig direkt!
Det där med morötterna också. :)
OM jag faller för godis - det händer inte så ofta nuförtiden - då sparas det minsann inte! Brukar få fara iväg och köpa en ny - stor - omgång, om det ska finnas något kvar till påskkäringarna. :)
Fast jag köper nog mest choklad och - i ärlighetens namn - chokladöverdragna skumbananer. Ja, lakrits- och hallonbåtar också. Men inget annat.
Vacker header - jag borde naturligtvis också...
Berit E

Spanaren sa...

Ljuvlig headerbild!
Kul att ha en liten konstnär till i huset *lyllo dig*
Fina ätbara foton/ kram

Anna/notonmusic sa...

Vad fint med kryddor inne i fönstret! Kanske ska man plantera om basilikan... Har en ledsen liten basse här på fönsterbrädet och en som dog i trädgårdslandet. Älskar basilika. Får ta tag i det... Går den att övervintra i köket måntro? Morotssalladen låter enkel, den måste jag testa! Och godis skulle vi inte kunna ha i kylen över en vecka ens innan den var uppäten... Jag förtränger starkt vad det innehåller :-) Kram och ha en fin dag!

Hanneles bokparadis sa...

socker är ju konserverande, kanske vi också blir konserverade.

Musikanta sa...

Marie:
Tack! Enkelt men gott som en variant på vanlig sallad.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

englundskan:
Tur att jag inte har varit på plats och sett tillverkningen. :-). Det kan väl inte vara värre än att äta kött antar jag.
Ingrid

Musikanta sa...

Berit:
Jag är inte särskilt förtjust i smågodis, gillar som du choklad om jag köper något någon gång. Men med ständig tanke på vikten blir det inte så ofta. Svårt att beräkna åtgången till påskkäringarna - ibland kommer det 10 ibland bar ett par stycken. Godis MÅSTE man ju ha hemma i alla fall när de kommer och ringer på.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Spanaren:
Tack för rar kommentar! Ja, det blev mycket blått! Casimir är ju inte bara "konstnär" utan "musiker" också så vi har mycket gemensamt :-).
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Anna:
Jag fick veta när jag köpte basilikan att den egentligen inte tål att stå utomhus alls så det var därför vi tog bort övriga krukväxter från fönstret och satte dit den. Där har den stortrivts. Du kan ju köpa en ny och pröva. En omgång av de tre krukorna brukar räcka till 3-4 små burkar pesto.
Jag äter så sällan godis att jag inte bryr mig om vad det innehåller. Kent, som är vegetarian, är däremot mycket noga med att läsa på innehållsförteckningen. Det här godiset äter han inte eftersom det innehåller gelatin. Kanske var det det englundskan menade.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Hannele:
Bra att du påminde mig om det. Då kan jag fortsätta med socker och honung i kaffe och te.
Ingrid

Veiken sa...

Först av allt! Du har en underbar header! Min barndoms ängsblommor. Blåklinten har nästan försvunnit här!
Gottiga saker på alla tre bilderna! Det är inte dumt med tips från medpassagerare på ett flygplan! Kramar

Musikanta sa...

Veiken:
Roligt att du gillade min header! Östergötland är ju bekant för sina blåklintar så jag hoppas de överlever ogräsbekämpningen ett tag till.
Medpassageraren var en svensk som var bosatt i Provence och som bara skulle på ett kort besök hos dottern i hemlandet. Ville helst åka tillbaka så fort som möjligt...
Kramar tillbaka från Ingrid