torsdag 24 september 2015

1172 Nytt från Bonniers Veckotidning nr 39 27 september 1924


Omslaget till Bonniers Veckotidning nr 39 den 27 september 1924 är skapat av Torsten Schonberg, konstnär och illustratör 1882 - 1970. Här kan man läsa mer om honom. (Bilderna går att klicka större.)

Så var det återigen dags att få lite höstnyheter från Bonniers Veckotidning. Som vanligt är det stora och dyra annonser på omslagets in- och utsidor. Den här gången är det Buick som annonserar om senaste bilmodellen. 


Stående sida i varje nummer är Aktuella ansikten. Det är ofta bilder på kungligheter men också berömda vetenskapsmän, skådespelare och författare förkommer också.


Kung Georg (svensk stavning!) och prinsen av Wales lämnar Nelsons gamla slagskepp "Victory" på mittenbilden. Mer om detta skepp finns att läsa här.


Henry Ford på bilden längst upp till höger och nedanför. Englands drottning nedanför till höger.


1924 var det fortfarande stumfilm. En av dåtidens stora stumfilmsstjärnor var John Barrymore som man ser på bilden till vänster. Ljudfilmen kom först 1927. 

Moderedaktör var Célie Brunius. Det är även hon som har skrivit kåseriet bredvid modeteckningarna. Förhoppningsvis går det att läsa om man klickar upp bilden. Det ger en så fin bild av den tidens Stockholm tycker jag. Inte så stor skillnad mot idag. Möjligen att man inte är fullt så tråkigt dygdig om man kommer från landsorten som författaren påstår...
Om det fantastiska Kruschen-Salt annonseras flitigt. Det måste vara en storsäljare med tanke på den stora annonsen i färg. Jag förmodar att det består av ungefär samma ingredienser som Samarin. Här blir kokerskan så glad av det att t.o.m. husets fru vågar sig ut i köket. Hon har inte vågat sig ut där tidigare på grund av kokerskans "obehärskade humör". Man får kroppens alla organ att fungera tillfredsställande, bara man tar en daglig dos av detta undermedel lovar annonsen.


16 kommentarer:

TantGlad sa...

Vilket spännande inlägg. Gamla notiser och tidningar är ju sååå spännande.

Trevlig fredag önskar jag dig.
Kramiz.

Musikanta sa...

TantGlad:
Jag det är många guldkorn man hittar i de här tidningarna. Lite sorgligt är det samtidigt att läsa eftersom när man tänker på att alla personerna i tidningarna är döda...
Kram tillbaka från Ingrid

Marie i Skrifvarstugan sa...

Jag älskar verkligen gamla tidningar. Så trevligt inlägg av dig !
Önskar dig en riktigt trevlig helg !
Kram

Pettas sa...

Jag är imponerad! Vilka tidningar du har i dina gömmor Ingrid!
Fantastiskt fina bilder som det bjöds på då.
Själv har jag också haft en del tidningar från förr men jag har städat, röjt och allt vad man kallar det för.

Ha en skön helg!
Kram

Tove Olberg sa...

Såg kan man väl mer begära - än att i tiden återgå
för att denna upplevelse få
Vi tror att tiden är evig och står still
det gör den inte ta in den om du vill
- ett återblick står aldrig still!
Stor kram!

Ditte sa...

Vad roligt! Tänk dessa gamla tidningar! Så roligt att du delar med dig.
Extra roligt att se bilderna och läsa texterna. Tyvärr har jag själv inga gamla veckotidningar kvar.
Kram och tack!

Musikanta sa...

Marie:
Tack för rar och uppmuntrande kommentar! Önskar dig en skön fortsättning på helgen.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

PettsKarin:
Det är egentligen fusk eftersom jag köpt alla på Tradera. Jag är så förtjust i just Bonniers Veckotidning - särskilt omslagsbilderna - men tyvärr är de sällsynta på nätet. Det är en verklig tidsresa, massor av intressanta artiklar också, noveller och resereportage som tyvärr inte går att lägga ut på grund av textmassan och de dåliga bilderna.
Kram från Ingrid som önskar dig en skön fortsättning på helgen.

Musikanta sa...

Tove:
Tusen tack för den fina dikten!
Stor kram från Ingrid som önskar dig en skön fortsättning på helgen.

Musikanta sa...

Ditte:
Jag har ju heller inte sparat på några gamla veckotidningar utan köper dem på Tradera. Jag är mycket förtjust i just Bonniers Veckotidning - speciellt omslagsbilderna. Men som jag skrev till PettasKarin ovan är de mycket sällsynta och dyra om man ska köpa dem i antikvariat. Jag har haft tur några gånger och kommit över en del av privata säljare till ett rimligt pris. De är en guldgruva att ösa ur - tyvärr är det svårt att lägga ut noveller och annat på grund av den omfattande textmassan och dåliga bilderna.
Kram från Ingrid som önskar dig en skön fortsättning på helgen.

Gunnel sa...

Jag gillar annonserna i gamla tidningar. Man fattar vad de vill sälja i motsats till nu. Dessutom är det snyggare med tecknade bilder än foton. Modebilderna är rena himmelriket för en modenörd som jag. Kram

Annette sa...

Så kul med gamla tidningar! Jag verkar ha missat något, hur kommer det sig att du har sådana rariteter? Vilken guldgruva! Jag måste titta in igen litet senare och läsa artiklarna :)

Margaretha sa...

Vilken tur att det finns sådana här tidningar bevarade. Och tack för att de delger oss dem.
Själv är jag ju delvis uppväxt med dem (har två äldre systrar). Men jag var inte riktigt betrodd att få handskas med dessa tidningar. Och det kan möjligen bero på att jag i en viss ålder var lite svår med saxen.... Inte poppis kan jag säga.
Tack för att ger oss lite nostalgitripp.
Kram
Margaretha

Musikanta sa...

Gunnel:
Jag gillar också de här modeteckningarnas väldigt mycket. Roligt att du också uppskattar dem!
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Annette:
Om du läser min kommentar till PettasKarin ovan så har du svaret på din fråga. Jag har lagt in många Bonniers Veckotidningsnytt de senaste åren. De står alltid under rubriken Nytt från Bonniers Veckotidning så de är inte svåra att hitta. Jag ska lägga ut länkarna till alla under mitt nästa inlägg så småningom.
Ingrid

Musikanta sa...

Margaretha:
Tidningarna är ovanligt välbehållna. Men så var de dyra och påkostade också för den tidens människor. Det är mycket sällsynt att något är bortklippt. Jag tittar väldigt ofta på Tradera men sista halvåret har det inte funnits mer än några få tidningar att köpa till ett ganska högt pris. Det finns mycket historia i dem som aldrig förekommer i någon historiebok.
Kram tillbaka från Ingrid