tisdag 22 september 2015

1171 Målarcirkel

Så är vi - några damer - igång igen med målarcirkeln på lördagsförmiddagarna. Akrylmålning är vanligast men även olja och akvarell förekommer. Lokalen som vi håller till i är Logen Vidar i Söderköping - IOGT-lokal i vanliga fall. Det är gott om plats så att vi kan bre ut oss.


Vi brukar för det mesta vara fem - sex stycken i cirkeln på lördagsmorgonen. Fler målar i cirkeln på måndagskvällarna men då håller man till i källarlokalen i samma hus. (Bilderna går att klicka större.)

Nina är eldsjälen i gruppen och hon börjar varje pass med en genomgång av ett aktuellt ämne som hon hittat i någon bok eller på nätet. Förra gången visade hon hur man kunde måla stenar och i lördags demonstrerade hon finesser med fjäderpenseln.


Nina i full gång med att visa hur man kan fixa gräs med hjälp av fjäderpenseln. 

Många tips om hur man kan måla hittar man på Pinterest. Där finns många konstnärer som demonstrerar på videoklipp hur man kan måla olika motiv i naturen, stenar, vatten, träd, moln etc.etc. Även t.ex. hur man kan kan avbilda hundar och katter - här är fjäderpenseln utmärkt att använda till pälsen. Här finns också lektioner - tutorials - om hur man målar porträtt. Det är roligt att se hur skickliga konstnärerna är - videoklippen spelas ju upp med tre- eller fyrdubbel hastighet.


Nina visar här hur man med hjälp av en pappersbit som man har rivit av kan få lite variation på gräskanten. Fjäderpenseln kan man doppa i färg så den blir spretig.

Förra gången hade hon också med sig en bok om hur man blandar färger. Det är en otroligt ambitiös konstnär och lärare någonstans på en konsthögskola i USA som har tagit fram 1500 olika rutor med färgblandningar. Under varje ruta står exakt vilka färger han använt och hur stor volym av var och en han har tagit. Finns att köpa på Bokus. Jag har redan haft nytta av den.
15 rutor av 1500...

15 kommentarer:

Gunnel sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Gunnel sa...

Vilken intressant kurs. Det går att hitta otroligt många bra instruktionsvideoklipp på nätet om i stort sett allt man är intresserad av. Kram

Musikanta sa...

Gunnel:
Ja, nätet är en ständig källa till inspiration!
Kram tillbaka från Ingrid

husfruns ordskåp och färgpalett sa...

Hela färgpaletten med fjäderpensel för inlägget - i konstens tecken en stor kram!

Krönikören sa...

Det finns så mycket roligt att lära sig! Bäst att hålla igång (fast 1500 färgblandningar känns ju överambitiöst :)).

Krönikören sa...

Svar: Du verkar ha tagit hem full pott Ingrid! Inte bara har du en toyboy - han är dessutom vegetarian. Man kan ju bli avundsjuk för mindre ;)

Ditte sa...

Vad roligt det verkar och extra fint med en så entusiastisk ledare. Jag beundrar alla som får till det med sina händer. Det verkar så roligt dessutom...
Färgpalett och fjäderpensel...Men jag får nog hålla mig till utställningar runt om i stan.
Kram!

Musikanta sa...

Tove:
Du är obetalbar! Vad ska jag svara på det?
Stor kram tillbaka

Musikanta sa...

Lotta:
Jag har försökt att blanda en promille av hans färgrecept men det blev inte riktigt som det skulle i alla fall. Men jag lär mig väl...

Ja, jag är fortfarande väldigt förtjust i min unge vegetariske make efter nästan 40 år. Kan bli lite tråkigt ibland att inte få äta kräftor och räkor tillsammans - hummer hade vi i alla fall inte haft råd med. Men det går bra med sojakorvar och Hälsans falaffer, i synnerhet som han (nästan) alltid lagar mat. Men nu ska jag try Finduses peaballs. (Det måste vara fruktansvärt obscent på engelska - åtminstone när man uttalar ordet.)
Ingrid

Musikanta sa...

Ditte:
Ja, hon är verkligen beundransvärd. I synnerhet som det är helt självpåtaget och ideellt.
Roligt att du gillar utställningar. Jag försöker alltid gå på någon när jag är uppe i Stockholm. Dessutom är vi med i två konstföreningar som brukar anordna konstresor varje termin. Söderköpings konstförening ska göra en resa i oktober till bl.a. Kosta glasbruk. Roligt, man vet ju inte hur länge det kommer att vara kvar.
Kram tillbaka från Ingrid

Andra året i Hjo sa...

Vill inte förringa konstnärerna i Söderköping. Men Lars Lerin - hur gör han? Det är en riktig trollgubbe med akvarellpenseln. Apropå teknik etc.

Andra året i Hjo sa...

Tillägg: han får nog hjälp av Guds hand, han som Maradona.

Vi i Kasperian sa...

Verkar vara en trevlig och kreativ kurs. Gillar förresten din headermålning väldigt mycket. :)
Berit E

Musikanta sa...

Hans:
Det finns genier när det gäller allt. Här är vi bara glada amatörer som tycker det är roligt att måla. Vad gäller Lars Lerin tror jag han måste måla minst 7 timmar om dagen. Han hinner väl knappt att äta. I alla fall en produktion som är enorm och beundransvärd. Jag är mycket imponerad av hans akvareller, såg utställningen i Karlstad för ett par år sedan.
Ingrid

Musikanta sa...

Berit:
Roligt att du gillar min senaste tavla. Det inspirerar till nya. Jag vill inte gärna missa Ninas genomgång - hon kommer med många fina tips. Och så är det ju så trevligt att träffa andra med samma intresse. Åldersskillnaderna försvinner.
Ingrid