torsdag 17 september 2015

1168 Några boktips

Min bloggvän Ingrid på Gotland rekommenderade för någon tid sen en engelsk deckarförfattare som jag inte hört talas om tidigare. Hon heter Elly Griffiths och huvudpersonerna i hennes böcker är en rättsarkeolog som heter Ruth Galloway och en poliskommissarie - Nelson. Böckerna bygger på varandra vad gäller handlingen, så jag bestämde mig för att börja med den allra första, Flickan under jorden som kom ut 2009. Titlarna på de andra kan man se här.


Den här boken är den näst sista av Elly Griffiths deckare. Åtminstone av dem som är listade på Wikipedia.
Ruth Galloway är en trevlig bekantskap och man får lite inblick i hur en arkeolog arbetar. Författaren är gift med en arkeolog så det är väl därför hon har fått sin idé att skriva en deckare om denna yrkesgrupp. Jag tycker att böckerna är väldigt spännande förutom att de är intressanta eftersom jag tidigare inte visste särskilt mycket om detta yrke, framför allt inte vad en rättsarkeolog har för sig.

Böckerna är spännande och jag har sträckläst fem av dem den sista månaden. Förutom de vanliga mordfallen handlar det också mycket om Ruths eget ganska tilltrasslade privatliv. Jag tycker att Ruth påminner lite grand om Barbara Havers hos Elizabeth George - Elly Griffith har säkert läst hennes deckare. Hon är som Barbara väldigt smart och trevlig men har inte mycket intresse för varken sitt utseende eller sina kläder. Dessutom är hon lite överviktig, vilket gör henne extra sympatisk.


En annan bok som jag hittade på biblioteket på hyllan för nyutkomna böcker var Ödesgudinnan på Salong D'Amour. Jag undrade först om det var samma Anna Jansson som skrivit boken som skrivit alla deckarna om Maria Wern i Visby. Och det var det. Det handlar om Angelica, en hårfrisörska som har tagit som sin uppgift att försöka para ihop singlar med varandra. Det gör hon genom att sätta upp gemensamma tider för klippning eller annat på sin salong. Till sin hjälp har hon Ricky som stöder henne i hennes uppgift men är till ett visst besvär av och till.


Själv är hon änka sedan sju år tillbaka och har inte tänkt sig att någonsin mer träffa någon annan efter sin älskade Jonathan, som omkom i en bilolycka. Men livet är fullt av överraskningar. Även obehagliga sådana för annars vore det väl inte Anna Jansson. Jag har inte läst färdigt boken ännu men hoppas att allt slutar lyckligt som sig bör. Jag skrattar mycket när jag läser den - det är en av de roligaste böckerna jag läst på mycket länge. Lite av hundraåringen fast inte riktigt så burlesk.

12 kommentarer:

Annika sa...

Elly Griffiths får jag kolla upp! En bra deckare är alltid rolig att krypa upp med i något hörn. Jag läste just ut Paula Hawkins Flickan på tåget - riktigt bra och intressant!

Anna Jansson är jag lite avskräckt från för jag läste en av de där deckarna om Maria Wem och det var så dåligt språk som jag minns det - mycket upprepningar och rätt platt. Men jag kanske hade otur med just den boken...? Var den här mer välskriven rent stil- och språkmässigt?

Musikanta sa...

Annika CA:
I så fall tycker jag du ska läsa böckerna i ordning. Fallen är fristående men det är många tillbakablickar och privatlivet hänger ihop i alla böckerna.

Här tycker jag Anna Jansson är utmärkt stilistiskt sett. Jag har flera gånger hejdat mig och beundrat hennes sätt att uttrycka sig och hitta metaforer. Men, som sagt, den är burlesk och ganska frispråkig...
Ingrid

Gerd ♥ sa...

Godmorgon!
Alltid bra med boktips, men jag är inte riktigt inne i den svängen. Håller på med en bok nu, som aldrig tycks bli färdig, nej, jag stickar och gör annat.
Var sak har sin tid. Kura med bok, det kommer.
Fredagskram, Gerd ♥

Annette sa...

Tack för boktipsen! Särskilt den översta lät väldigt intressant; "kriminalteknik, historia, romantik och psykiskt störda personer", den måste jag beställa. Trevlig helg!

Musikanta sa...

Gerd:
Kanske är den varken rolig, spännande eller intressant, din bok. Om jag var du skulle jag lägga den åt sidan och börja läsa en annan bok. Jag läser aldrig en bok som jag tycker är tråkig, vare sig den är av en nobelpristagare eller andra rekommenderade författare. Har jag inte fångats efter något kapitel så bort med den.
Sticka är också en trevlig sysselsättning. Där har jag däremot en stickning som aldrig blir färdig.
Fredagskram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Annette:
Jag tror inte du kommer att bli besviken. Det är med allt som stod på omslagssidan!
Ha en trevlig helg själv önskar
Ingrid

Ingrid sa...

Tack för att du påminner mig om Ödesgudinnan, för den har jag inte läst ännu. Hon är bra Anna Jansson och jag känner hennes föräldrar och även hennes farmor på den tid hon levde. Farmor bodde i Vallekvior snett emot det hus där vi bodde när jag var barn.
Ha en skön helg!
Kram, Ingrid

Musikanta sa...

Ingrid:
Jag var lite skeptisk när jag såg omslaget, men boken var makalöst rolig tycker jag. Hon skriver så bra och det måste väl vara roligt också för dig att läsa när miljön är så välkänd.
Kram från Ingrid som också önskar dig en skön helg.

Tove Olberg sa...

Noterade är dina recensioner!
tack o tack!
Kram

Ditte sa...

Boktips med recensioner tar jag tacksamt emot. Och nu fick jag lite nya tips som jag tackar för.
Kram!

Musikanta sa...

Tove:
Som sagt - Elly Griffith ska man läsa från början.
Kram tillbaka

Musikanta sa...

Ditte:
Se kommentaren till Tove ovan. Anna Janssons roman var väldigt rolig.
Kram tillbaka