måndag 28 september 2015

1174 Kulturnatt och Harry Pottermässa

Kulturnatten i Norrköping bjuder på massor av evenemang, bland annat musik och konstutställningar. Den äger alltid rum den sista lördagen i september. Även i kyrkorna är det olika framträdanden av körer och organister. Ett lite udda inslag i det vanliga kyrkliga utbudet var en mässa som annonserades som Harry Pottermässa.


Klocktornet till Sankt Olai kyrka förgylls av den nedgående solens strålar. Vi började vår kulturnatt med en promenad i Industrilandskapet. (Bilderna går att klicka större.)

Våra gäster från Stockholm tyckte att det lät spännande med Harry Pottermässan och vi bestämde oss därför att åka in till Norrköping och till Sankt Olai kyrka där mässan skulle äga rum. Tio minuter innan mässan skulle börja var kyrkan helt fullsatt. Nästan hälften av församlingen utgjordes av trevliga ungdomar som uppförde sig oklanderligt under hela tiden och som också deltog i nattvarden då den utdelades.


Ingången till kyrkan.


Den magiska belysningen i kyrkan. På skärmen en bild  från filmen  på Hogwarts.

Några minuter före klockringningen blev belysningen i kyrka spökaktigt blå och professor Snape, alias den tjänstgörande prästen i församlingen, hälsade alla de nya studenterna välkomna till Hogwarts. Sorlet i kyrkan tystnade tvärt när hon visade sig. När klockorna tystnat hördes ett förfärligt buller och en motorcykel dundrade in i mittgången. Det var Hagrid som kom farande.


Hagrid kommer indundrande på sin motorcykel.

Professor Snape höll en kort betraktelse om kärleken som är magisk och om det goda som övervinner ondskan. Hagrid försvann efter en stund ur ur kyrkan på sin motorcykel. Voldemort uppenbarade sig då i predikstolen men lyckades inte förstöra stämningen med sitt elaka tal.


Vi satt nästan mitt under predikstolen så vi såg bara håret på Voldemort. Hogwarts baner syntes bättre. 


Professor Snape läser upp ett brev som hon fått från Hagrid.

På en skärm i koret visades texten till några sånger som vi sjöng tillsammans. Den första var Leonard Cohens Hallelujah och den andra Jonas Gardells Aldrig ska jag sluta älska dig. Sången Hallelujah var en mäktig upplevelse att höra sjungas som psalm - alla ungdomarna sjöng med och många av de äldre kunde också sången. Sist i bloggen har jag lagt in en inspelning från mässan med Hallelujah.


Det blev liv och rörelse vid nattvardsutdelningen.

Harry Potter, Ron Weasley och Hermione uppträdde förstås också och berättade om skolan. Efter någon halvtimme blev det så dags för nattvardsutdelning och nästan alla i kyrkan gick fram till koret för att delta. Efter att man fått bröd och vin kunde man gå in i rektor Dumbledores kontor för att titta på föremål som man hittar i böckerna. Nu var det ett tag sen jag läste dessa så jag har glömt mycket. Men jag ska nog läsa om dem vad det lider.


Trångt på Dumbledores kontor.

Det var en fin och lite annorlunda upplevelse och roligt att man från kyrkans sida vågar sig på något sådant.


Dumbledore pratar med Harry Potter.


De nya studenterna på Hogwarts sjunger Leonard Cohens Hallelujah tillsammans i Sankt Olai kyrka under Kulturnatten i Norrköping.

22 kommentarer:

Ditte sa...

Vilken fantastisk upplevelse! Här skulle jag också gärna varit med.
Leonard Cohen har varit och är en klar favorit hos mig och just "Halleluja" har jag fina minnen från. Är extra förtjust också i Peter Jöbacks inspelning. Jonas Gardell tycker jag också om och hans "Aldrig ska jag sluta älska dig" står högt i kurs hos mig.
Tack för att du delade med dig och jag uppskattar att kyrkan vågade ta sig an ett Harry Potter tema i form av en gudstjänst.
Kram från mig!

Musikanta sa...

Ditte:
Tack för din rara kommentar - jag blir så glad över att du uppskattade inlägget. Jag tyckte det var helt fantastiskt att höra alla dessa fina och trevliga ungdomar sjunga med i Hallelujah. Ett minne för livet.
Jag ska lyssna på Peter Jöback - kan tänka mig att han verkligen gör sången till en höjdare :-)...
Temat i mässan var ju kärleken som magi och det passade ju in perfekt.
kram tillbaka från Ingrid

Annika sa...

Häftigt! Harry Potter har jag fler gånger än jag borde erkänna - de är så mysiga! Kram.

Andra året i Hjo sa...

Cohens Halleluja lär vara den låt som är inspelad av flest artister.
Harry Potter är annars inget för mig, hör till de få människor som inte har läst någon av böckerna. Motviljan mot fantasy är kompakt.

Tove Olberg sa...

Halleluja! Kyrkan är helt utmärkt till detta! Fint ha en sån kyrka som sin!
Ett av dina mycket bra inlägg Ingrid!
Fröjd i kyrkan, så och på jorden!
kram i blå ljus magi!

Musikanta sa...

Annika:
Jag har bara läst de två första böckerna. Sen tyckte jag att det blev lite tjatigt.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Hans:
Jag har inte upptäckt låten förrän de sjöng den i kyrkan i lördags kväll. Då var det vackert! Jag är inte så imponerad av Cohens eget framförande.
Vad beträffar HP är jag otroligt imponerad av Rowlings språk. Hon är en verklig språkekvilibrist i mitt tycke. Det är ju en barnbok och jag har läst den som sådan. Och även nummer två. Sen blev det inte mer för min del. Men i motsats till Sagan om Ringen så förekommer det ju människor av kvinnligt kön i boken och det är ju alltid en fördel.Jag har aldrig läst några andra fantasyböcker - trodde inte att den räknades in i denna kategori. Hör Sagan om Ringen dit också? Ser Harry Potterböckerna bara som vanliga sagoböcker.
Ingrid

Musikanta sa...

Tove:
Tack för den rara kommentaren - jag blir alltid lika glad! Ja, den här sången passade verkligen in fint i kyrkan. Det är inte min kyrka, jag bor ju i lilla Mogata tre mil från den stora staden så "mina" kyrkor ligger på mycket närmare håll.
Magisk tillbakakram från Ingrid

Annika sa...

Harry Potter är absolut fantasyböcker, liksom Sagan om Ringen.
Annorlunda drag av kyrkan att ge sig på detta. Men, varför inte? Kan förstå att det drog folk i massor. KUL och totalt annorlunda.
Kramar!

Ingrid sa...

Den mässan skulle jag velat vara med på, även om jag inte är så hemma på just Harry Potter. Det måste varit en helt väldigt fin och annorlunda upplevelse. Dina bilder därifrån är jättefina!

Kram, Ingrid

Musikanta sa...

Annika:
Tack Annika för upplysningen. Var platsar de vanliga sagoböckerna då - Svenska Folksagor och sådana. Tillhör de också fantasyböckerna?
Kyrkan behöver nog göra lite sådana här annorlunda gudstjänster för att man ska få ungdomarna att gå i kyrkan. Det viktigaste är ju att det kristna budskapet kommer fram. Och jag blev förvånad att så många ungdomar gick fram och tog nattvarden.
Kramar tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Ingrid:
Tack! Det var många år sen jag läste ett par Harry Potterböcker. Jag fick googla lite för att få rätt stavning på de olika personernas namn. Det var framför allt roligt att se så många ungdomar i kyrkan. Det är man inte bortskämd med. Och, som jag skrev ovan, att så många av ungdomarna tog nattvarden.
Kram tillbaka från Ingrid

Anonym sa...


Vilket underbart framforande av Halleluja...rordes till tårar.

Lillan i CornwallMargaretha sa...

Oj. Vad häftigt! Otroligt. Man borde verkligen ha varit där och upplevt det själv. Harry Potter har jag visserligen inte läst men vet ju i stort sett vad det handlar om.
Håller med dig att det var fantastiskt av kyrkan vågade sig på en sån annorlunda tillställning.
Men eftersom det uppskattades så mycket så var ju det belöning nog. Är imponerad.
Kram

Musikanta sa...

Lillan i Cornwall:
Ja, jag blev helt tagen. Ska försöka ta med sången till kören så småningom.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Margaretha:
Prästen var väldigt bra och agerade helt utan manus hela tiden. Organistens pianoackompanjemang var också helt underbart som du kanske hörde i videosnutten. Mycket av kristendomens budskap tas ju också upp i böckerna så något måste väl alla dessa ungdomar ha tagit till sig av detta. Både Gud och Jesus kom också med i "professorns" korta betraktelse i början av mässan. Lade särskilt märke till att inga mobiltelefoner var uppe, något som är ganska vanligt bland konfirmanderna när de är med på gudstjänsterna.
Kram tillbaka från Ingrid

Gerd ♥ sa...

Vilket fantastiskt inlägg!
Otroligt mäktigt.
Och Hallelujah sången. Den spelade min Sigge och jag såå många gånger, så det blev som en hälsning nu. Betagande.
Och vyn från Norrköpings industrier känner jag väl igen, jag gick på Statens Skola för Vuxna där för länge sen, läste arbetsledarutbildning på plats och på distans.
Kram, Gerd

Musikanta sa...

Gerd:
Tack för en väldigt rar kommentar! Jag har lärt mig Halleluja ordentligt nu sedan jag har lånat noterna på biblioteket. Den är bedrägligt enkel. Det gäller att hålla reda på exakt var tonerna, som för det mesta ligger bredvid varandra, går upp eller ner. Jag tänker försöka ta med mig den till min kör, men då måste jag kunna den själv ordentligt. Kören sjunger inte på engelska så jag måste lära mig att passa in den svenska texten också. Eller en av de svenska texterna - tror att det finns tre stycken.
Roligt att du uppfattade sången som en hälsning från din älskade Sigge!
På den skolan har också Kent gått en gång i tiden så jag känner väl till den.
Kram tillbaka från Ingrid

Veiken sa...

Jag är absolut ingen fan av Harry Potter. Jag läste halva första boken och såg en kvart på första filmen. Det räckte och blev över för mig,men bilderna och belysningen i kyrkan är magiskt att se.
Halleluja och Aldrig ska jag sluta älska dig är favoriter hos mig! Kramar

Andra året i Hjo sa...

Ingrid, din fb-länk når bara till blogg, inte till Halleluja-kören. Men jag hittade ju tillbaks ändå.
Jo Harry Potter räknade vi in i fantasy-genren och även Sagan om ringen. På ungdomssidan finns hur mycket fantasy som helst, vilket var ett besvär för en bibliotekarie som inte var intresserad.

Musikanta sa...

Veiken:
Förlåt att jag inte svarat på din kommentar tidigare. Jag måste ha missat den. Jag har läst några Harry Potterböcker. Jag är framför allt så imponerad och förtjust i språket - trots översättningen. Ska läsa den i original en vacker dag. Blev helt tagen av Halleluja sedan jag hörde den i kyrkan. Har inte lyssnat på den ordentligt tidigare.
Kramar tillbaka
Ingrid

Musikanta sa...

Hej Hans!
Jag har aldrig försökt att länka direkt till något videoklipp - jag vet inte hur man gör. Inte vet jag heller hur ni gör som bara klickar på bilden för att komma till bloggen.
Man kan inte vara intresserad av och gilla all litteratur om man är bibliotekarie liksom man inte kan gilla all musik om man är musiker. Jag är så fascinerad av Rowlings språk trots att jag bara läst översättningen. Ska väl läsa den i original någon gång...
Ingrid