tisdag 8 september 2015

1163 Månadens illustratör 3 - Poul Ströyer

Fördelen med att man börjar försöka ordna upp böckerna i sina bokhyllor är att man hittar ett och annat guldkorn. Som Poul Ströyers Dagbok från 1967. Den visste jag inte att jag hade överhuvudtaget. Jag försöker ju hitta en illustratör att visa på min blogg varje månad i fortsättningen så det passade ju bra. Här och här är länkarna till de två tidigare. Många av hans skämtteckningar, som fanns att se på Dagens Nyheter under många år, är fortfarande lika aktuella och roliga trots att det var 48 år sen boken publicerades.


Man har börjat med topplösa servitriser i Sverige. (Bilderna går att klicka större.)

Poul Ströyer föddes i Danmark 1923 och dog i Stockholm 1996. Han hann tydligen precis få Kungens medalj i 8:e storleken i högblått band innan han avled. Det kan man läsa här på Wikipedia. Kanske det blev för mycket för honom... 


Rökare är dåliga älskare, säger en rysk forskare.

Jag fick många skratt under tiden jag bläddrade i Dagboken och det var svårt att välja ut bilder till bloggen. Läste någonstans att han ansågs gnällig i sin samhällskritik. Olof Palme gillade han inte något vidare i alla fall, det har jag förstått. Jag förstår inte den kritiken - jag tycker denna är gnällig däremot.


Man har börjat med snabbutbildning för bilmekaniker för att tillgodose den stora efterfrågan.Stockholmspolisen varnar för en ficktjuvsliga som specialiserat sig på stölder ur damväskor. Här är ett tips för damerna.
Hygienutställningen "En renare värld" öppnas i Malmö i augusti.

Cykel- och mopedfrämjandet efterlyser en cykel som är säkrare i trafiken.

De flesta av oss som har barn har väl läst någon av de härliga böckerna som Poul Ströyer skapade tillsammans med Lennart Hellsing för dem. Några exempel är ABC-boken. Sjörövarboken, Bagar Bengtsson  bakar bara brända bullar och den här, Boken om Kasper,  som jag köpte för någon tid sedan på Bokbörsen. Det tror jag däremot inte är så känd. På Bokbörsen finns fortfarande många bra och billiga begagnade böcker av dessa herrar att köpa. Även på Tradera kan man hitta fynd.
Kasper är en ung man som gör vad som faller honom in men till slut blir han en bra samhällsmedborgare trots allt.16 kommentarer:

Klimakteriehäxan sa...

Poul Stroyer var en mästare!!!

Pettas sa...

:). Hon skulle ha varit vacker om hon blott sett bättre ut.
Det är Stroyer det.
Rolig läsning och visst har det sina fördelar att städa ibland. Man hittar saker man inte vet om att man ens har.
Det där med musfällan i väskan kanske skulle fungera?

kram

Gunnel sa...

Ett väldigt roligt inlägg. Jag gillar hans finurliga bilder och texter. Böckerna kände jag däremot inte till. Nu måste jag leta efter dem. Tack för tipset! Kram

Musikanta sa...

Aina:
Jag håller verkligen med dig!
Ingrid

Musikanta sa...

Pettas:
Man får nog tänka sig för noga själv då innan man sticker handen i sin väska. Annars var det ju en kul idé...
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Gunnel:
Sjörövarboken vet jag att mina yngsta barnbarn älskar. Det är väl också den senaste? Den finns med på Bokbörsen i alla fall. Han har ju illustrerat Krakel Spektakelböckerna också - dem måste du väl ha hört talas om! Och Herr Gurka.

Kram tillbaka från Ingrid

Stigfinnaren sa...

Vilket underbart inlägg och jag ler än och tack för det :-)
Ha en bra dag/ kram

Tove Olberg sa...

Mäster Strojer mästrar mästerligt!
Med tanke på lördagstemat: vilken kultur!
kram

Karin sa...

Vilken rolig idé med månadens illustratör!

Visst var Strøyer både finurlig och träffsäker många gånger. Och visst verkade han ogilla Palme i högsta grad. Eller makten, och det ska ju satirtecknare göra. Jag läste någonstans hur han fick brev efter Palmemordet som ställde honom till svars. Han hade, sades det, genom sina kritiska teckningar bäddad för den tidsanda som gjorde mordet möjligt. Det är nog ändå att överskatta satirtecknarens inflytande tänkte jag.

Musikanta sa...

Stigfinnaren:
Tack för rar kommentar - jag blir så glad :-). Hoppas att allt är OK för dig nu.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Tove:
Visst hör det till kulturen! Och visst är han härlig, Poul Ströyer. Jag blev så glad när jag hittade boken.
Kram tillbaka från Ingrid

Marie i Skrifvarstugan sa...

Mästerligt ! TAck för du delade allt detta !
Ha det gott !

Musikanta sa...

Karin:
Jag läste också detta om Stöyer och Palmemordet och tycker att det var fruktansvärt orättvist och beklagligt. Därför skrev jag inget om det i inlägget. Har naturligtvis inte något som helst samband. Den eller de som mördade Palme läste väl aldrig DN förmodar jag. Lite av samma resonemang som den senaste tidens händelser i Frankrike. De teckningar jag sett av Ströyer av Palme är ju en västanfläkt i jämförelse. Och vad jag vet har skämtteckningar och politiska satirer aldrig varit censurerade i Sverige.
Ingrid

Musikanta sa...

Marie:
Roligt att du uppskattade mitt inlägg! :-)
Ha det gott själv!

Andra året i Hjo sa...

Tyckte väl att teckningarna kändes bekanta även från något annat än DN. Här fick jag svaret: från Lennart Hellsings böcker.

Musikanta sa...

Hans:
Ja, Ströyer har ju illustrerat många barnböcker med Lennart Hellsing som författare. Men när jag läste böckerna för mina barn tänkte man inte så mycket på vem som var illustratör. Jag tar skadan igen nu.
Ingrid