torsdag 10 september 2015

1164 Septembernytt från Bonniers Veckotidning nr 37 1927


Omslaget är skapat av Anders Säbb. Kanske någon släkting till den Anders Säbb som finns på Facebook? Jag hittar annars ingenting om denne illustratör på nätet. (Bilderna går att klicka större.)

Så var det åter dags för lite nytt från Bonniers Veckotidning. Denna gång från 1927. I morgon är det precis 88 år sen tidningen kom ut. Som vanligt är den påkostad med omslagssidorna i färg. Innehållet är minst sagt varierande, alltifrån noveller och krönikor, foton på den tidens kändisar, teater och musikrecensioner och matrecept och menyförslag. Och mode förstås. Nu är det höstmodet som står i centrum.


Elegant mode som vanligt. 


Så ska en flicka i 10-11-årsåldern se ut. Hade varit spännande att höra vad man skulle tyckt om dagens tonåringar med trasiga jeans och tröja som inte riktigt räcker ner till midjan.

Kungafamiljen är alltid representerad med en eller annan person. Här är det prins Bertil som man har följt när han praktiserar på en verkstad. Han är i motsats till övriga i kungafamiljen "en ingenjörsbegåvning"  står det i bildtexten. 


Bilden är från Thulinverken i Landskrona. 

Aktuellt är också ett stående inslag som upptar två helsidor. Här skriver man om vad som kommer att hända under veckan. Intressant är att man börjar med den 10 september, som redan har varit när tidningen kommer ut. Kanske fick prenumeranterna den tidigare? Här står det bland annat om studenter från "negeruniversitetet" i New York som kommit för att sjunga och samla in pengar till "sina mindre bemedlade kamraters studier" i Stockholm.En Metro-Golden-film - Åtrå - med Lars Hansson, John Gilbert och Greta Garbo har premiär på Picadilly.  


Herrarna får också sitt med bl.a. sport- och jaktsidor. Många reportage om flygmaskiner och flygare finns också med i varje tidning detta år i de tidningar som jag har åtminstone. Just det här numret innehåller också fler bilannonser än vanligt. Ännu har Sverige inte börjat tillverka bilar så det är amerikanska som gäller.


För ovanlighetens skull vänder sig den här bilannonsen direkt till en kvinna.

Fotboll var då liksom nu mest en sport för män. Här är det tydligen en landskamp som går av stapeln på Stadion. Revansch mot belgarna. Det är allsång på läktaren och som hejarklacksledare fungerar Ernst Rolf.


Jag tror möjligen att det kan vara en handfull damer som är med på läktaren. Det gick inte an att vara utan hatt...

Till sist kommer det här en artikel om hur damer bäst tvättar håret. Om man nu absolut är tvungen att göra det själv. Med lite god vilja om man klickar upp bilden kan man läsa den trots att stilen är liten. Det är rätt kul att se hur tiderna har förändrats.8 kommentarer:

Gunnel sa...

Det blir lite småskratt när man läser gamla tidningar, men om våra tidningar läses om lika lång tid framåt blir resultatet nog samma. Otroligt så mycket som ändras. Mycket som förr var unikt och nytt är nu helt förlegat. Ha en fin helg.

Musikanta sa...

Gunnel:
Tack för kommentaren! Ha en skön helg du också!
Kram från Ingrid

Ditte sa...

Vad trevligt att få ta del ev Bonniers Veckotidning från 1927. Och visst blir det med ett leende på läpparna.
Tack för att du delar med dig.
Önskar dig en trevlig helg!

Eleonora sa...

Det är så roligt att läsa olika artiklar som finns i alla dessa gamla tidningar som du har i din ägo.

Mycket fint mode är alltid roligt att läsa om. Och råden hur man ska tvätta håret är ju helfestligt att läsa om.

Grattis till ett toppeninlägg. Du är alltid så duktig att skriva och att hitta intressanta artiklar.

Hoppas du får en mysig och fin helg. Kram får du av mig i alla fall.
Eleonora

Musikanta sa...

Ditte:
Synd att det är så långa reportage och så liten stil. Det är väldigt mycket som är intressant att läsa men det går inte att lägga ut i bloggen. Hasse Z skriver t.ex. ett kåseri i nästan varje nummer.
Nu har jag lagt till din blogg till min blogglista.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Eleonora.
Kul att du fortfarande orkar läsa mina inlägg från Bonniers Veckotidning. Själv tröttnar jag aldrig på att läsa dem. Men, som jag skrev till Ditte ovan, de intressanta reportagen och novellerna av de unga - numera klassiska författarna - är för långa att lägga in.
Det har hänt lite på hårfronten sen den tiden...
Varm kram tillbaka från vännen Ingrid

Tove Olberg sa...

Och Ingrid delar skatterna hon har - hårtvätten föll mig rakt på håret - jag ska tvätta mitt idag!
:-)
Hårfin kram!

Musikanta sa...

Tove:
Ja, nu vet du hur håret ska tvättas! :-).
Kram tillbaka från Ingrid som undrar var du får allt ifrån, haha.