måndag 2 november 2015

1190 - Några städtips

Hittade en liten bok på Tradera - Husmoderns presentbok med rubriken Hemvård och Klädvård. Utgiven av Albert Bonniers förlag 1930. Många var säkert de nygifta kvinnor som fick denna bok i present. Här finns handfasta tips på det mesta - en del som fortfarande tål att prövas.


(Bilderna går att klicka större.)

Här har inte någonting i hemmets  skötsel lämnats åt slumpen. Boken innehåller 288 tättskrivna sidor och är rikt illustrerad.


Åt väggar och tak ägnas t.ex. ett helt kapitel. Framför allt gäller det rengöring av väggar och tak i köket. Men också hur man ska ta bort fläckar på tapeterna och om det inte går, hur man ska tapetsera om. Boken riktas uteslutande till husmödrarna och det är också de som ses tapetsera på bilderna. Även om det var vanligt med hembiträden i medelklassfamiljerna på den tiden så står det ingenting om 
hembiträden i boken. Utom i ett kapitel om tvätt där man enligt författaren bör vara två i tvättstugan. Men det kan ju vara någon vän eller anhörig också som hjälper till.


Det här köket kan kanske kännas lite trångt för dagens husmor, eller? Men man får komma ihåg att familjerna i staden inte åt i köket på den tiden utan i en särskild matsal. Annat var det på bondgårdarna där köken var rejält tilltagna och det stora matbordet centralt.

Har inte hört talas om tidigare att man ska göra ren taket med ett franskbröd - men det kanske vore en idé. 

Här hemma tror jag inte att jag dammsugit något tak sedan vi flyttade hit för 25 år sen. Lite spindelväv som fastnat i hörnen har jag förstås tagit bort med sopborsten ibland. Våra tak består av träpanel så förmodligen behövs en dammsugning endera dagen. 


Här får man tips om hur man tvättar väggen i köket. Kaklet hade tydligen gjort sitt intåg redan då.


Kanske inte så svårt att förstå...

Sen får man inte glömma element och lampor. Det finns en utförlig beskrivning om hur man gör rent kristallkronor, som jag blir alldeles matt av när jag läser. Det är fråga om dagar och hur man gör upp en ritning över i vilken ordning alla prismorna ska sitta när de väl har tvättats rena. Undrar hur dåtidens kvinnor skulle ha ställt sig till dagens kristallspray?


Mer tips om hur hemmet hålles rent i ett senare inlägg. 

34 kommentarer:

Geddfish ♥ sa...

Ja, tänk, vilka fina böcker som fanns förr och som gäller än idag!
Kärringråd ska man inte heller förakta.
Nu har vi ju inte såna hemska element, som var dammgömmor. Men visst ska trasan användas även där. Lampor glöms lätt ;)
Tror man städade mycket mer förr, var nog också tungarbetat.
Ha en fin och solig måndag! Kram, Gerd ♥

Bloggblad sa...

Va? Knäskurar du inte taket? Det gör jag ofta!

Skämt åsido - de hade väl inte så mycket annat roligt att göra om dagarna? Ingen dator, ingen blogg...

Det där med fralla kände jag till, men har inte prövat. Däremot använder jag ofta bikarbonat när jag skrubbar.

Jag minns för många år sen när du försökte få mig att sluta att våttorka golven, du tyckte att det var förspilld kvinnokraft... Apropå ditt förra inlägg om meningsfull sysselsättning... :)

Ingrid sa...

Tänk så det städades förr i tiden. Där ligger vi moderna latmaskar i lä! I boken "Charlotta Björkqvists dagbok" skriver Lotten att hela huset storstädades en gång i månaden. Även de rum som inte användes skulle storstädas.
Jag går och funderar på att putsa fönsterna, för snart kommer väl kylan.
Ha det så gott!
Kram, Ingrid

Monet sa...

Åh vilka barndomsminnen som dyker upp. Dels från min mit oss stora vackra hem i Linköping som söttes av ett antal anställda, dels hur det var under min barndom på fyrtiotalet då detta med tvätt, städning, klädvård och allmänt underhåll verkligen höll de dåvarande hemmafruarna helt sysselsatta. Så lätt vi glömmer!

Monet sa...

Min mormors ska det vara

Annika sa...

HAHA, RÄTT Bloggblad...de hade ingen dator, inga bloggar att skriva, inget instagram.
Inga poddar att lyssna på etc etc etc, hihi!!
Jag blir trött bara jag ser det där...OCH så otroligt TUNGT det måste ha varit, de hade ju inte precis dagens hjälpmedel.
PUST!
Samtidigt finns det många goda tips i allt som sägs där + att jag lärt mig en del av min mamma, mormor etc. Bra knep att kunna.
Kram!!

Eleonora sa...

Haha Man blir ju rent skrämd när man ser vad man egentligen borde göra. Men vilken tur att detta inte gäller längre. Man får ta så gott det går och som man orkar med men kul var det att läsa om det.

Kram från Eleonora

Tredje året i Hjo sa...

Tur att man inte var hemmafru på den tiden. Franskbröd. Jisses. Jag rätt glad att jag inte är det nu heller. För den delen.

tant Hannele sa...

slarviga jag älskar såna böcker ♥

Musikanta sa...

Gerd:
När jag växte upp hade vi städhjälp en gång i veckan och när jag var nygift trodde jag man var tvungen att städa alla rum, badrum och kök en gång i veckan. Nu ser jag till min fasa (jag skriver upp i almanackan när jag städar - ett rum i taget för det mesta) att det var mer än tre veckor sedan jag storstädade kök och matrum. Det blir "te vecka"...
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Bloggblad:
Nej, men de hade ofta två lagade mål mat om dagen. Sen skulle de lappa och laga och sy kläder etc. etc.
Är det verkligen jag som sagt åt dig att inte våttorka golven? Det har jag gjort sedan jag var nygift och gör fortfarande. Jag har ju klinkergolv nästan överallt så det förstör ju inte golven. Parkettgolv fick man absolut inte våttorka förr i tiden - det var ett evigt bonande. Numera är de väl behandlade så det gör ingenting om man spiller vatten på dem.
Bikarbonat har jag faktiskt hört ska vara bra till det mesta. Själv använder jag spray till allt jag kan - jag är ju så gammal att jag inte behöver vara så ängslig längre.

Musikanta sa...

Ingrid:
Vårt vardagsrum som jag bara använder för att öva på flygeln och se på Downton Abbey har jag inte städat på flera månader. Här på landet blir det ju inte sotigt och dammigt på samma sätt som i stan. Det blir någon gång när det kommer gäster som inte är släkt...
Jag får väl klippa ner min vinstock så jag kommer åt att tvätta fönstren åtminstone i köksavdelningen. Än så länge skyller jag på vinstocken med alla sina rankor som växer framför fönstren.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Vi hade både hembiträde och städhjälp när jag växte upp så städa lärde jag mig först när jag var nygift. Det var hemskt jobbigt, men jag visste ju ungefär hur man skulle göra.
Min mamma var aldrig intresserad av hushållsarbete i allmänhet. Så att byta gardiner t.ex. till jul och sommar var något helt nytt för mig.
Man behöver ju heller inte städa särskilt mycket när man bara är två pensionärer utan hund och katt. Jag städar när jag tycker att det behövs och när vi ska få gäster som vi inte är släkt med :-).
Ingrid

Musikanta sa...

Annika:
Framför allt hade de ingen som helst hjälp av mannen i huset. Jag tänkte på hon som tapetserar i boken. Ingenstans står det något om att hon eventuellt kan be sin man om hjälp när det gäller tunga lyft etc.
Visst har man lärt sig en del knep från sin mamma och mormor. Den senare lärde mig att stryka skjortor på ett enkelt sätt.
Någonstans i boken står det hur man får kristallglas som blivit missfärgade rena. Det ska jag pröva någon gång.
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Eleonora:
Roligt att du uppskattade inlägget. Jag tycker det är underbart att läsa sådana här gamla böcker - då blir man extra tacksam över att man har det som man har det idag. Med så många hjälpmedel som gör livet lättare att leva.
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Hans:
Men du kan väl koka ett ägg åtminstone. Det kunde inte min pappa...
Ingrid

Musikanta sa...

Hannele:
Det ligger mycket i vad du säger. Jag läser gärna städböcker, Feng Shui och 100 tips för hemmet. Mycket sällan tar jag lärdom av dem.
Ingrid

Musikanta sa...

Monet:
Glömde att skriva ditt namn före kommentaren till dig. Hoppas du hittar den ändå.
Ingrid

annechristine sa...

Roligt att titta i gamla böcker.....läsa om städråd bl.a.
Trevlig kväll!

Vi i Kasperian sa...

Aha - det var kanske det jag borde ha använt mina misslyckade baguetter till! Att tvätta tak!! :D
Tur att man numera tar lite lättare på städningen. För det gör "man" väl.
Såpa, bikarbonat och ättika - det är numera i stort sett allt jag använder för rengöring. Känns väldigt bra att vända ryggen åt dessa myriader av rengöringsmedel som trängs på butikshyllorna. :)
Berit E

Musikanta sa...

annechristine:
Ja, och dra en lättnadens suck över att man inte behöver städa så mycket nu för tiden :-).
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Berit:
Haha, du kunde ju ha prövat. Men det var väl inget fel på dem inuti, eller?
Jag tar det mycket lätt på städningen - dammsuger när dammråttorna börjar överfalla mig.
Bra att du städar ekologiskt - jag har inte kommit så långt än.
Ingrid

Karin sa...

Kul inlägg! påminner om en liten broschyr som jag hittade hos min mamma på åttiotalet: "Mormor kunde göra rent utan att skita ner."

Det där med ett par dagar gammalt franskbröd för rengöring av tak var vanligt i gamla kyrkor och liknande miljöer. Skonsamt mot eventuella takmålningar! Men nu har man moderniserat lite, som framgår av denna länk: https://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=793022

Ölandsvindar sa...

Tur att man kan välja vad man vill ägna sig åt i livet. Ända sedan jag var ung och nygift har jag sagt: Vad blir gäster på väg gladast över? Att jag dammsuger eller sätter in en kaka i ugnen att bjuda på. Jag har alltid valt kakan.
Kram /Kerstin

Musikanta sa...

Karin:
Tack för länken! Intressant läsning. Har ju aldrig hört talas om att man kan rengöra med bröd tidigare. Det var tydligen borttaget redan på min mormors tid - hon hade annars många tips att komma med. "Du kan hänga ut tvätt väldigt tidigt på året som torkar men på hösten torkar den aldrig" är en lärdom som jag verkligen fått erfara den här hösten.
Ingrid

Musikanta sa...

Kerstin:
Det är ju viktigast att man plockar bort innan man får gäster och att badrummet eller gästtoaletten är rengjord. För övrigt väljer jag också kakan.
Kram från Ingrid

Anki sa...

Ååh... jag bara älskar dessa gamla böcker med husmodersråd! Jag städar bara vid behov... och skulle inte alls passa in i dåtidens hemmafruars tillvaro :)
Kul inlägg... nu måste jag gå och leta i mina gömmor. tror jag har någon liknande bok någonstans :)
Kram

Ditte sa...

Vilken spännande bok! Vet att jag tog hand om en liknande efter min mamma, men den har försvunnit på vägen. Trist!
Jätteroligt att du delade med dig. Hade kunnat bläddra länge i denna bok.
Kram!

Musikanta sa...

anki:
Jag har ett par till :-). Jag städar också bara vid behov och eventuellt om det kommer gäster som jag inte är släkt med.
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Ditte:
Den är faktiskt spännande. Det är en hel del tips som jag kanske prövar någon gång. Men så tungarbetat det måste ha varit utan tillgång till diskmaskin och tvättmaskin. Tydligen hade i alla fall dammsugaren gjort sitt intåg i bättre bemedlade familjer vid den här tiden.
Kram tillbaka från Ingrid

englundskan sa...

Det kändes nog nödvändigt med ordentlig städning med tanke på tbc och mal och löss och allt det kunde vara. Nu slarvar vi nog lite onödigt mycket, i alla fall jag.

Musikanta sa...

englundskan:
Det kan ju vara en klok tanke! Det här inlägget var inte menat som en värdering - jag tyckte bara det var intressant att jämföra hur annorlunda och hur mycket jobbigare städningen kunde vara förr. Om hur man skulle ta hand om sina kläder så att inte malen åt upp dem handlar ett mycket långt och utförligt kapitel, så det var naturligtvis ett ständigt hot. Däremot jag inte läst någonstans om löss eller loppor.
Ingrid

Bevare mig väl sa...

Rent av en bok om rengörings betydelse som jag fick med mig från min mormor och delar faktisk då jag gick husmoderskola i mitten på 70 talet.
Faktum är att jag gillar städa - i synnerhet då det behövs :-)
Kram i skurhinkar!

Loria sa...

Jag använder tjänster av ett företag som heter Ania's Städ. Naturligtvis på en daglig basis så städar jag själv, men vid speciella tillfällen som jul eller påsk, när det finns så mycket att göra, föredrar jag att anställa en professionell städservice, som Ania's Städ. De är snabba och professionella, de använder även sina egna speciella rengöringsmedel.