lördag 14 november 2015

1197 Lördagstema - GLAS

Först lite allmänt om lördagstemat. När Galleri Fredag upphörde för några år sedan var vi några stycken som startade ett lördagstema i stället. Vi bestämde från början att både text och bilder skulle ingå till skillnad mot Galleri Fredag som nästan uteslutande visade bilder.

Varje medlem i lördagstemat får under en månad svara för ämnena vi ska skriva om.  Vi gör uppehåll under de tre sommarmånaderna, juni, juli och augusti. I slutet av december brukar vi ha ämnet Halvårskoll. Det innebär att man lägger in en till två bilder med något lite text från det senaste halvåret. (I början hade vi också lördagsteman under juni och då avslutades den månaden också med Halvårskoll.)

Ämnena har växlat med åren och ibland har det varit lätt och ibland ganska svårt att skriva om dessa. Men när man väl har tänkt till och funderat en stund har det löst sig. Det är väldigt intressant att se hur olika vi uppfattar ämnet, tycker jag.

Det är inte nödvändigt att man själv har tagit de bilder som man lägger in. Men om man vill ha med någon bild t.ex. från nätet ska man länka till addressen varifrån man hämtat bilden. Det räcker inte med att bara skriva "bild från nätet".

Till lördagstema-etiketten hör också att man länkar till den person som är månadens "dirigent". De flesta, ser jag gör det, men inte alla. På sin blogg ska man också kunna läsa vilka övriga lördagsbloggare som är med och vilka månadens övriga ämnen är. Det är också kutym att den som svarar för månadens lördagstema går in och läser alla de övrigas inlägg och ger en kommentar.

Då kan jag övergå till veckans ämne som är GLAS och som jag - Musikanta - svarar för. Övriga lördagsbloggare är listade på bloggens högra sida där det också står vilka ämnen som är kvar i november.


Glas i Målerås shop. (Bilderna går att klicka större.)

Lördagen den 17 oktober åkte Kent och jag på en konstresa till Småland, anordnad av Söderköpings Konstförening. Den gick till Småland och Glasriket. På programmet stod först ett besök i en konsthall i Gamleby och därefter besök på Målerås Glasbruk, KostaBoda glasbruk och sist Virsesrums konsthall.


Här är några av deltagarna på resan utanför entrén till shopen på Målerås glasbruk.

Målerås glasbruk grundades redan 1890 och har upplevt många öden och äventyr sedan dess. Vill man ta del av den spännande historien om detta glasbruk kan man gå in och läsa här. Det är nu Sveriges största privatägda glasbruk. 


Spännande glas på hyllorna.

I Målerås glasbruk produceras idag huvudsakligen konst- och prydnadsglas som framför allt är slipat, målat och graverat. Jag har ju aldrig varit i Målerås förut och jag blev oerhört förtjust i de vackra glasföremålen. Även om det var fabrikspriser var föremålen ändå ganska dyra - så den här gången kom jag hem tomhänt. Men jag hade gärna köpt några av ljusstakarna eller faten nedan om jag inte redan haft helt fullt i alla mina hyllor och skåp hemma. 


Underbara färger på ljusstakar, skålar och fat. Ångrar att jag inte köpte den lilla svampljusstaken. Hade varit en trevlig julklapp till någon som har allt.

Ludvig Löfgren, som är en av brukets framstående konstnärer, guidade oss runt och berättade om glasföremålen. Han experimentera mycket genom att blanda både glas och metall. 


Ludvig Löfgren berättar om en skapelse av glas som han är upphov till för Kent, som är intresserad åskådare.


Spännande fågel av glas och metall.


Kanske tänkt att ha på altaret i någon kyrka.


Fler vackra bruksföremål i grönt...


...och blått. 

Efter att Ludvig visat oss sin del av utställningen fick vi det stora nöjet att bli guidade av Mats Jonasson som tillsammans med hantverkarna äger glasbruket . Han är också en framstående konstnär som har blivit världsberömd med bl.a sina djurreliefer. De ska jag berätta om i ett senare inlägg.

Efter att vi sett oss omkring var det dags för lunch i restaurangen. Den har stora panoramafönster med utsikt mot hyttan så att man kan följa arbetet med glasblåsningen under det att man äter lunch. Besöket på Målerås glasbruk var i mitt tycke höjdpunkten på resan, även om besöket på KostaBoda också var intressant och givande. Till Målerås åker jag gärna tillbaka.


Fotot över hyttan är taget genom panoramafönstren i restaurangen.

28 kommentarer:

Gerd ♥ sa...

Oh, vilket fint inlägg! Jag, som älskar glas.
Nu skulle jag kunnat vara med i temat, för jag har en isbild i mitt inlägg idag som jag kallar ädelsten ;)
Jag har varit på en del glasbruk genom åren. Det första var väl Fåglavik, sedan Håverud och senare ett par i Småland.
Har flera ljusstakar för värmeljus (älskar sådana) och en av Mats Jonasson, Målerås i orange (du visar blåa på din bild).
Ha en fin lördag, kram, Gerd

Anna/notonmusic sa...

Tack för lite lördagstemahistorik :-) Det där med halvårskoll fattade jag inte riktigt däremot och det kanske är bra om jag fattar eftersom jag har hand om teman i december. Över till tema glas. Vilket roligt tema Ingrid. Och glasblåsning är verkligen fascinerande, likaså glaskonst överlag. Vi hade ett litet glasbruk i grannkommunen som hette själaglas och som blåste egna glas. De lade ner glasbruket 2007. Det finns SÅ mycket vackert att titta på när det gäller glas. Tyvärr äger jag väldigt lite glasprylar själv. Antagligen tror jag mig inte om att kunna hantera det så det håller. Och det är nog tyvärr en sann insikt. Ha en fin lördag Ingrid!

Musikanta sa...

Gerd:
Jag älskar också glas men vet inte var jag ska ställa det hemma. Färgat glas är ju vackrast om det blir belyst med ljus. På fönsterbrädorna har jag inte vågat ställa något eftersom det är risk att man slår ner det. Så det mesta står på hyllor och i skåp. Jag ska gå in och titta på din isbild när jag kommer hem från målarcirkeln som vi har varje lördagsförmiddag.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

anna:
Jag har uppdaterat bloggen med Halvårskoll. Men det är mycket enkelt: Man lägger in en till två bilder från varje månad sedan respektive januari och juli med (mycket) lite text emellan. Det är klart att man kan lägga in fler bilder men då blir det ett MYCKET långt inlägg. Vill du inte ha med ämnet i ditt lördagstema så kan ju var och en av oss ha med det ändå - om du redan har bestämt ämnena.

Jag har överfullt med glasprylar - i skåp och på hyllor. Hade önskat att jag hade haft en monter med belysning så att färgerna kommer till sin rätt. Har fått mycket glas i present också, både Kent och jag.
Jag önskar dig också en fin lördag. Ska strax iväg på vår målarcirkel så det är ju alltid en bra start på dagen.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Anna:
Jag har ändrat det där med Halvårskoll i bloggen. Strukit ordet "givet". :)

Pettas sa...

Tack Ingrid för Målerås´bekantskapen!
Det är ett ställe jag absolut vill besöka om jag kommer till Skåne, som jag för övrigt upplever att har mycket konstfullhet att bjuda på.
Jag får lite ha-begär av alla bilderna men liksom de flesta i min ålder så har man redan för mycket av det mesta.

Jag har nog helt missat att det var ett "måste" att ha halvårskoll som tema i december och tidigare också i juni. Jag har trott att det är upp till var och en om den vill ha det med i sina rubriker. Jag har nog missat rätt mycket inser jag vad gäller reglerna i temabeskrivningen trots att jag har varit med i många år och varit med om både fredagstema, Galleri fredag och lördagstema. Det blev en riktig aha-upplevelse för min del.:)

Ha en bra helg!
Kram

Klimakteriehäxan sa...

Å så otroligt mycket fint svenskt glas det finns! Jag älskar det! Själv hade jag en plan för mitt bidrag på detta lördagstema, men nattens händelser ändrade planen.

Ditte sa...

Tack för turen! Hit till Målerås glasbruk skullle jag gärna vilja ta en tur. Har aldrig varit här. De andra glasbruken i Småland har jag besökt, men det vore roligt att se ett mindre som inte är "uppköpt".
Glas är jag väldigt förtjust i och hade säkert köpt med mig något.
Dina bilder locksade verkligen. Så mycket vackert!
(Nu såg jag inte priserna med vet att fin glaskonst är dyr, men det är vanlig konst också...)
Kram och trevlig helg!

englundskan sa...

De är skickliga och det måtte vara kul att få experimentera. Jag tror inte jag skulle klara ett studiebesök utan att få be att pröva.

Karin sa...

Tack för temahistorik och för fin glasrunda! Jag blir lite vemodig när jag tänker på alla dessa fina glasbruk som lagts ner, all denna yrkesskicklighet som det inte längre finns någon användning för. Och jag blir jättenervös när jag tänker på alla fina originalskisser, modeller, referensexemplar, mm som i värsta fall hamnar på auktioner utomlads. ett kulturarv som riskerar att förskingras!

Musikanta sa...

PettasKarin:
Om du var med i fredagstemat kommer du väl ihåg att vi alltid hade Halvårskoll där. Och även i Galleri Fredag. Det är väl därför det hänger kvar hos mig. Jag tyckte det var så trevligt att få sitta och gå igenom sina bilder och se vad som hade hänt på ett halvår. Det var ju ett sätt också att slippa skriva ett extra inlägg i slutet av månaderna. Till jul är det ju också så mycket som händer. Men jag tar tillbaka det där jag skrev om att det var "givet" - om du läser kommentaren till Anna ser du att jag har uppdaterat.

Länkat till den som står för temat har jag ALLTID gjort - ren artighet tycker jag. Liksom att den som har temat går in och läser de övrigas inlägg om detta. Vi är inte
fler än att det går bra, enligt min mening. Skillnad vore om vi var 70-80 stycken som det är i t.x. Fototriss.

Både Målerås och KostaBoda ligger i mörkaste Småland, det s.k. Glasriket - i Skåne behövde man inte ta till sådant som att grunda glasbruk (det finns säkert några där också iofs) där hade man inte ont om maten som i Småland på 1800-talet. Men skog hade man ju och det behövde man för att elda i glasbruken med.
Jag önskar dig också en riktigt skön helg trots allt det elände som händer i världen runt omkring oss.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Aina:
Jag har full förståelse för det!
Ingrid

Bloggblad sa...

Vi hade upptakt med skolan just i Målerås. Då åt vi "hyttsill" inne i hyttan, vid långbord. Mysigt, varmt och högljutt... Men jag fick med mig en liten ljuslykta hem.

På natten sov vi på vandrarhemmet. Så illa har jag sällan sovit. Plastade madrasser och toa en halv kilometer från rummet...

Musikanta sa...

Ditte:
Om du klickar på den första länken i inlägget får du priser på föremålen.
Konstglas är otroligt vackert, men som sagt, det är fullt i skåp och hyllor. Jag har lovat mig själv att inte köpa en enda onödig pryl mer.
Målerås var en upplevelse, som du kanske förstår av mitt inlägg.
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

englundskan:
Man fick pröva om man ville. Det var bara att gå in i hyttan. Flera personer satt och väntade när vi var där.
Ingrid

Tove Olberg sa...

Du visar också ett glasrike att stanna upp i för njutningen av det eleganta vackra, det spännande och det sinnliga glaset. Ludvig Lövgren´s Elefant finns i min ego- jag fick den i present av Ditte och Annukka då de var här hos mig i augusti.
Min temalördag tog fart i mars 2014 då jag blev tillfrågad om att komma med. Det är härligt få ta del av så många tolkningar, ny kunskap och inspiration. Det är ju fritt och spontant i själva utformningen.
När jag läser genom din "regeluppdatering" om lördagstema och hur det blev till så minns jag också något om halvårskollen, men har fattat det som pettas, för den som vill. Jag har också läst några kollar, men inte själv taget det till mig och skrivit. Jag skriver numera i varje blogginlägg vilka de kommande ämnen är, samt sprider runt om jag får nys om vem som tar nästa månad. Denna hösten har vi ju fått till i god tid. Temabloggarna finns i menyn hos mig. Länk till bilder från nätet har jag lärt mig att länka till likaså till den som har satt tema. Haft tema en gång och jag besökte och kommenterade samtligas inlägg, men det brukar jag göra varje inlägg annars också. Om jag ändå missat något så meddela mig så det blir ok.
En fråga har jag: Är tanken att rubriksättning av temat går på "rundgång" hos alla och så startar om igen då alla är klara så att säga? Hade tänkt mig kanske ta ansvar för januari, men vet att det är många nya som inte haft och tänker att de får sin tur före. Jag hade tema i september 2014.
Jisses så mycket det blev ... men nu är det vädrat

Nästa lördag sprider sig dofter :-)
Kram o trevlig helg Ingrid!

Musikanta sa...

Karin:
Visst blir man ledsen när man hör att det läggs ner glasbruk. Men de flesta människor här i Sverige har inte råd att lägga pengar på varken bra konst eller glaskonst. Att barnfamiljer skulle köpa dyrt glas är ganska otänkbart och pensionärer har för det mesta fullt överallt och dessutom är det många av oss som lever på marginalen.

Vi har inte tillräckligt med turister för att försörja glasbruken - bara att inse. I Målerås gick ju glasblåsarna samman och köpte upp glasbruket - det är förmodligen därför det var så trevligt att vara där. T.o.m Mats Jonasson kom ju ner och guidade vår grupp och det var en glad överraskning. Någon guidning på KostaBoda fick vi inte.
Ingrid

Musikanta sa...

Tove:
Du har alltid länkat och gjort allt "rätt" så "reglerna" var inte till för dig. Det är klart att du kan ta över temana för januari om du har lust - först till kvarn etc. Det var ju också längesen du var general. Det är inte någon turordning utan den som hojtar till tar över.

Jag kommer att skriva i mitt nästa inlägg att Anna står för lördagstemat i december och du för januari. Sen är det ju fritt fram för andra att ta vid. Det har ju blivit så att den som står för temat också skriver vem som ska ta över nästa månad. Och vet man då vem som vill ha det därpå skriver man namnet på den också. Det är bara bra att ha lite framförhållning så temat inte stannar av.
Kram tillbaka från Ingrid

Klimakteriehäxan sa...

Hej igen Ingrid! Undrar om du hittat några fler lördagstema-bloggare? Jag har klickat mej hem till samtliga på den nuvarande listan, men långt ifrån alla har publicerat något.

Musikanta sa...

ina:
Jag ska se över listan hos mig i morgon. Om det finns några som inte skrivit något tema på över en månad tar jag bort dem från listan.
Ingrid

ulla maria johanson sa...

Fina bilder och intressant läsning om glasresan. Påminner mig om en rundtur i glasriket tillsammans med min syster för ett antal år sedan.
Det var mycket givande att läsa de olika inläggen och tycker det är en kul idé med ett tema och flera bloggare. Så givande att ta del av.

Musikanta sa...

ulla maria:
Hej och välkommen till min blogg. Kul att du hittade hit. Har varit inne och kikat på dina tavlor - helt underbara färger. Vad menar du med "platta"? Är de målade på pannå?
Hälsningar
Ingrid

olgakatt sa...

Glasriket i Småland är ett ett obligatoriskt utflyktsmål för oss minst en gång varje år. Målerås besökte jag redan på sextiotalet men har inte varit där på några år nu. Mats Jonasson är skicklig och jag har något av honom men tycker han är litet för massproducerad numera, liksom Ulrika Hydman-Vallien.
Visst har vi även glashyttor i Skåne också, t ex i Åhus och Elna Jolom i Brösarp. Hon går inte av för hackor, en mästare på graalglas.

Musikanta sa...

olgakatt:
Glshyttor finns naturligtvis lite överallt även om de inte är så kända som just de i Småland. Vi har ju t.ex. Rejmyre fina glasbruk några mil från Norrköping som gör mycket vackert bruksglas också.
Målerås har jag aldrig hört talas om tidigare så det var en upplevelse att få komma dit.
Ingrid

Klimakteriehäxan sa...

PS så klok du var som kom hem tomhänt - det är ALLDELEs för lätt att frestas till köp när man vandrar kring bland glassaker ... men skåpen är ju som du påpekar redan knökfulla!

Vi i Kasperian sa...

Så vackra föremål, och så fint du fångat dem på bild. Glas kan vara så nästan otroligt vackert, dessvärre äger jag nästan inget konstglas alls. Förstår inte riktigt varför.
Intressant, det du skriver också. Hoppas det småländska glasriket överlever, dessvärre är det ju rätt många hyttor som fått stänga.
Berit E

Musikanta sa...

Aina:
Här kommer svaret på din kommentar - bättre sent än aldrig. Jag var riktigt stolt över mig själv när jag inte föll för frestelsen. Det är ju så lätt att köpa med betalkort...
Fast jag ångrar nog att jag inte köpte den lilla blågröna ljusstaken. Kunde ha varit kul att ha som minne.
Ingrid

Musikanta sa...

Berit:
Förlåt att jag är sen med kommentaren. En del slinker igenom mejlen. Jag tror nog att några av glasbruken överlever, men det räcker säkert med ett par stycken. Det här glasbruket tyckte jag mycket om.
Ingrid