söndag 29 november 2015

1203 Lördagstema - ÄNGLAR

Tack alla lördagsbloggare för en härlig respons på mina lördagsteman i november. Det har varit så roligt att läsa alla era intressanta och trevliga inlägg. En hel del har jag lärt mig också på kuppen. De lördagsbloggare som är kvar finns listade till höger i bloggen. De som inte skrivit några inlägg den senaste månaden har jag tagit bort. Men det är ju bara att hojta till om ni vill vara med igen.

Anna är det som svarar för lördagstemat i december. HeLena tar över i januari och Tove i februari. Vi har ju ingen administratör för lördagsbloggen så det är först till kvarn som gäller. Man kan "beställa" temana för mars, april och maj  hos nästa lördagstemadirigent i så fall - lördagsbloggen brukar ju ta semester i juni, juli och augusti.


Dikter, citat och kuriosa i urval av Helena Gustafsson. (Bilderna går att klicka större.)

Nu till änglarna. Det var den här lilla boken som jag hittade i bokhyllan för ett tag sedan som gjorde att jag bestämde mig för temat ÄNGLAR som sista ämne i november. (Anledningen till att jag är lite sen med mitt inlägg är att jag gärna ville läsa alla andra lördagsbloggares inlägg först.) Det är en liten trevlig bok, utmärkt som julklapp eller present till lite äldre barn. Eller för tanter som jag t.ex. Är inte säker på att den skulle uppskattas av manliga läsare...


Här finns exempel på musik, ord och ordspråk som alla har anknytning till änglar. Boken är rikt illustrerad av bilder på änglar, mest kvinnliga sådana. Jag har för mig att när man avbildade änglar i målningar på medeltiden och tidigare var det mest fråga om manliga änglar. De tre förnämsta änglarna - ärkeänglarna Mikael, Gabriel och Rafael - är ju alla av manligt kön även om de i sig är andevarelser och egentligen androgyna.

Bokmärkesänglarna har nästan alla kvinnligt utseende. Några små pojkänglar finns också med. Som den här på bilden nedan.


Den lilla änglaflickan nedan är skapad av den fina konstnären och illustratören Helge Artelius, som bland annat var upphov till många bokmärken. Vill man se mer av hans änglar kan man gå in och kika här.Den enda konstnären som nämns i boken är Rubens. Jag tror att det är det mest kända bokmärket som finns. Men inte visste jag att de kallades för tandvärksänglar...
Boken innehåller också legenden om julrosorna under rubriken Vinterns änglar och H.C. Andersens bitterljuva berättelse - Ängeln. Som alltid sorglig men med ett ljust slut. Ännu en ängel av Helge Artelius får avsluta denna lilla exposé över änglar. (Jag är ju en stor fan av denna konstnär och illustratör så jag är så glad att jag kände igen hans änglar i boken.)22 kommentarer:

Pettas sa...

Oj, så söt den sista änglabilden är! Det är de allihopa, men den sista har jag inte sett tidigare.
Tandvärksängeln har jag hört att man fick när man skulle till tandläkaren som liten. När man väl hade klarat av den pinan...
Fast jag har aldrig fått en.
Men så var jag inte precis någon ängel heller har jag fått mig förstått ;).

Tack för trevligt inlägg och fin beskrivning av boken.
Tack också för alla teman under november!

Kram
Karin

Annika sa...

Åh, älskar legenden om julrosorna - och alla Selma Lagerlöfs julsagor för den delen. För min del kom dessutom omedelbart Nils Ferlins En valsmelodi i tankarna: "barnet det skådar i drömmarnas ljus hur en ängel med lyktor går runt våra hus....och ensam i mörkret det sena jag slåss med en smäktande vals. För jag är ganska mager om bena tillika om armar och hals."

Änglars existens är en vacker tanke tycker jag! Min värdmamma som inte lever längre älskade änglar och samlade på statyetter och bilder av dem (väldigt amerikanskt på något sätt men jag tror hon kände att hon behövde extra skydd).

Ha en fin första advent! Kram.

Musikanta sa...

Tack för din rara kommentar - det har varit roligt att få sådan respons på sina lördagsteman!
Jag fick heller aldrig någon ängel när jag var liten. Seden kanske kom senare. Fast jag var nog väldigt snäll (och förtryckt som barn var på den tiden) och kanske borde haft en.
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Annika CA:
Så kul att du kom att tänka på Nils Ferlins fina dikt. Inte kom jag ihåg att det var en ängel som gick omkring huset där.
Jag tror det är många som just samlar på änglar. Det finns ju så många vackra både i textil och keramik och trä. Jag hade en hel hop bilder på sådana från lite olika håll och hemifrån - men det får bli i ett nytt inlägg så småningom. Inlägget skulle bli för spretigt annars och för långt.
Jag önskar dig också en skön adventshelg, den är ju inte riktigt slut därborta hos er.
Kram tillbaka från Ingrid

Tove Olberg sa...

Utan minsta tvekan
har mitt änglaperspektiv vidgad sig TACK vare den boll du satte i rullning med ditt ämnesval! En änglagärning det blev :-) Ditt eget inlägg är änglaisk spännande och vackert för ögon och ordigt sinne.
Kram!

Anki sa...

Härligt inlägg och en massa fina änglar! Har heller aldrig hört uttrycket tandvärksänglar. Minns att jag hade några fina bokmärkesänglar då det begav sig... har ett enda bokmärke kvar frå den tiden, men det är ingen ängel utan en söt, vitklädd flicka under en rosenbåge och i knät har hon ett litet lamm.
Tack för trevliga och intressanta teman du bjudit på under månaden!
Ha det gott!
Kram

Klimakteriehäxan sa...

Hihi tandvärksängel!!! Det hade jag aldrig hört! Men egentligen undrar jag om inte alla änglar är tämligen könlösa. Vilket i sammanhanget väl vore rätt bra ... Boken du hittat är dock inget julklappstips till de manliga medlemmarna i min familj, det har du alldeles rätt i. Inte till mig heller förresten, jag drunknar nästan i olästa böcker!

Gunnel sa...

Ett underbart änglalikt inlägg. Den där boken är precis i min stil. Sista bokmärkesängeln du visar minns jag från när jag var barn. Kram.

Annika sa...

Ja, det var ett vackert inlägg, Ingrid.
Älskar också änglar. De inger liksom lugn + att de är så vackra. jag har lite änglar i mitt hus, och jag har en ängel som hänger i min bil.
Den där änglaboken skulle jag gärna ha.
Kramar!!

Ditte sa...

Så fina änglar och vilken trevlig bok! Ett härligt änglainlägg!
Bokmärkesänglarna känner jag igen många av, minns att jag verkligen samlade på dem.
Men jag grubblar fortfarande på vargör änglar har manliga namn men ofta avbildas som barn/kvinnor.
Skyddsänglar är jag extra förtjust i.
Rafaels målning i Sixtinska kapellet har jag sett och även haft den som bokmärke. Vackert!
Den sista ängeln var så fin och pesonifierar nästan barn som går en för tidig död till mötes. Jga har sett den vid ett par barngravar.
Tack för ett spännande och lärorikt änglainlägg.
Kram!

Musikanta sa...

Tove:
Du är rolig! Mitt änglaperspektiv har verkligen också vidgat sig i och med mitt änglaämne. Så många roliga och intressanta inlägg som jag har fått ta del av. Den är så full med fina citat och bilder, den här lilla boken. Jag blev så glad när jag hittade den.
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

anki:
Roligt att du gillade mina ämnen - du har ju skrivit fina inlägg om dessa! Jag har inga bokmärken kvar mer än de som är inklistrade i min gamla poesibok. Idag är jag glad för dem - då ansågs det lite fuskigt att bara klistra in ett bokmärke. Helst skulle man rita och måla något själv. Ha det gott själv!
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Aina:
Nej, det förstår jag att inte boken är något för dig. Men som present till en sentimental äldre dam (som jag själv) som samlade bokmärken på sin tid? Jag tror jag fick genom någon bokklubb när jag inte visste vilken bonusbok jag skulle välja. Nu kom den ju väl till pass i alla fall.
Ingrid

Musikanta sa...

Gunnel:
Roligt att du gillade den lilla boken. Den är faktiskt både läs- och sevärd. I synnerhet för någon som känner igen de gamla bokmärkena och samlade på dem i sin barndom.
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Annika:
Ska se efter om jag kan hitta den på något antikvariat. Jag har också en hel del änglar hemma - de som jag har köpt av en polsk träsnidare. Jag hade tänkt att lägga ut dem från början men då skulle inlägget ha blivit för långt. Det blir nog ett ytterligare änglainlägg så småningom. Jag köpte faktiskt en sådan träängel till Kent i 70-årspresent och han har den framme i sitt rum. Tyckte han också behövde en skyddsängel, jag har en egen sådan sedan tidigare.
Kramar tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Ditte:
Tack för din trevliga och uppmuntrande kommentar! Den värmer.
Kanske skulle man forska i varför och när de manliga änglarna plötsligt blev kvinnliga. När det gäller bokmärken är det ju ytterst få som har manliga drag. En och annan liten pojkängel fanns med i den här boken. Keruberna, som det också stod en del om, är ju alla små pojkar, men de var inte vanliga som bokmärken.
Kanske ett lördagstema så småningom - bokmärken? Finns nog en hel del att skriva om det ämnet. Det finns ju inga män (än så länge) som har hoppat på temat...
Håller med dig om att den sista ängeln är extra fin. Han var bra på att måla barn, Helge Artelius. Använde sina egna som modeller.
Kram tillbaka från Ingrid

Karin sa...

Härligt änglainlägg!

Tandvärksänglar! Det var nytt för mig också. Mycket träffande!

Och Artelius änglar gillade jag redan som barn. Så charmiga!

Vi i Kasperian sa...

Härligt tema, och så många fina exempel du ger. :) Själv tänker jag - förutom på bokmärkesänglar - på skyddsänglar. Jag tror, är faktiskt i det närmaste helt säker på - att vi alla har en! Rätt många gånger har det hänt att jag känt stor tacksamhet över att min just då inte sov!
Berit E

Musikanta sa...

Karin:
Jag upptäckte Artelius för några år sen men visste inte då att han var en fena på änglar också. Tack för uppmuntrande kommentar - den värmer som vanligt.
Ingrid

Musikanta sa...

Berit:
Jag är också helt övertygad om att jag har en skyddsängel - kanske min salig mamma eller pappa eller varför inte farfar som älskade mig? Man får i alla fall hoppas på det.
Ingrid

Eleonora sa...

Jag älskade änglar när jag var liten flicka. Nr 9 var alltid min favorit. Det hade jag nästan glömt bort. Jättefint inlägg. tack.

Kram från
Eleonora

Musikanta sa...

Eleonora:
Här ser jag att jag inte svarat dig. Bättre sent än aldrig. Nr 9 var väl den sista ängeln, den som är skapad av Helge Artelius. Jag tycker han är en fantastisk konstnär. Synd att han inte är mer uppskattad som sådan. Roligt att du tyckte om mitt inlägg!
Varm kram från Ingrid