onsdag 11 november 2015

1195 Förlorat och återfunnet

I år ska jag spela på julottan i Rönö kyrka på Vikbolandet. Det är en liten fin kyrka byggd 1642 och med ett altarskåp med snidade träskulpturer från 1400-talet. Jag har tidigare skrivit ett inlägg om kyrkan som man kan läsa här. Där finns också fler foton på gamla föremål i kyrkan.


Rönö kyrka på Vikbolandet, byggd 1642. (Bilderna går att klicka större.)

Det känns alltid högtidligt att komma in i kyrkan och se det vackra altarskåpet med sina snidade träfigurer - antagligen av tysk härkomst. Man upphör aldrig att förvånas över de kulturskatter som ryms i våra kyrkor. Kyrkan har tidigare stått öppen under sommaren för att turister ska kunna gå in och titta - något som man bittert fick ångra.


En sextiotreårig spanjor hade nämligen tagit sig in i kyrkan under förra sommaren och brutit loss elva av träfigurerna, som var en del av altarskåpet. Det var inte den enda kyrkan i Sverige som hade fått påhälsning och blivit av med träskulpturer eller andra medeltida föremål. Det var en chockartad upplevelse för vaktmästaren att upptäcka att altarskåpet gapade tomt, när hon skulle göra i ordning kyrkan för gudstjänst mellan den 8 och 9 juli förra året läser jag i artikeln som Petronella Uebel skrev i Norrköpings Tidningar tisdagen den 27 oktober.


Denne spanjor var en kännare av medeltida föremål - anledningen till att han lämnade kvar fem av träskulpturerna var att de var av senare datum än de övriga. Spanjoren dömdes till sex års fängelse för liknande brott år 2006. Stölderna kunde uppdagas och mannen gripas då man hittade flera av träskulpturerna på auktionssajter runtom i Europa. Man beslagtog också en del av stöldgodset i hans bostad i Teneriffa och i ett förråd som han hyrde i Köpenhamn.

Lyckan var stor när församlingen fick veta att man skulle få tillbaka alla skulpturerna. Trots det tomma altarskåpet har församlingen firat gudstjänst varannan söndag. Polisen fick en spontan applåd av gudstjänstbesökarna när de kom med alla skulpturerna i kartonger på söndagen, läser jag också i samma artikel i NT.

Även de kvinnoskulpturer från 1700-talet som stals kommer man att få tillbaka. Spanjoren dömdes nyligen till fem års fängelse för stöld i kyrkor, hembygdsgårdar och kapell. Han förnekar all kännedom om stölderna och kommer att överklaga domen.


Även de här kvinnofigurerna från 1700-talet kommer man att få tillbaka.

16 kommentarer:

tant Hannele sa...

helt obegripligt att tjuva från kyrkor och gravplatser.... (och den som skulle köpa är lika stor skurk)

Maggan sa...

Hej Ingrid! Det samma gällde för min mosters kyrka i Haverö nära Ånge. Även där sa de att godset hittats hos en spanjor. Letade just på nätet och fann denna information:

http://www.dagen.se/alla-de-drabbade-kyrkorna-1.235689

Skamligt är det att sådant händer men skönt att tjuvgodset i viss mån har återbördats.

Kram, Margareta

Musikanta sa...

Hannele:
Det är inte så konstigt eftersom föremålen betingar skyhöga priser på svarta marknaden. Håller med dig om att de som köper också är lika stora skurkar.
Ingrid

Musikanta sa...

Maggan:
Han måste ha varit otroligt energisk, spanjoren, med tanke på hur många kyrkor och kapell han besökte och stal från under sin tidigare stöldturné. Tack för länken! Förhoppningsvis larmar man fler kyrkor, men som i Rönö tar det ju väldigt lång tid innan någon kommer dit efter ett larm. Men det måste väl avskräcka i alla fall.
Kram tillbaka från Ingrid

Gunnel sa...

Så arg jag blir när jag läser om stölderna. Tänk att människor inte kan låta andras ägodelar vara ifred! Vilken tur att de hittades igen. Kram

husfruns ordskåp och färgpalett sa...

I kyrkan till och med. Var sin lust. Kunskap och habegär till försäljning - så härlig att skatterna återvänder! Underbara bilder, det blir en stunds "andäktighet" här!
Kram

Margaretha sa...

Åh, vilken fin kyrka. Och vilken rörande historia angående de stulna föremålen. Måste ha stått om det i tidningen men jag har inget minne av att jag läst det. Förstår att alla blev lättade när kyrkans föremål kom tillbaka.
Hoppas det blir en fin gudstjänst med er kör.
Kram Margaretha

Äventyret framtiden sa...

Ack ja, dessa tjuvar men så skönt att den här kyrkan får tillbaka sina dyrgripar. Det heter ju att det som inte har försvunnit i tjuvohand kommer alltid tillbaka men se nu kom det tillbaka fastän det hade varit i den handen. Härligt!

kram

Ditte sa...

Vilka tilltag dessa tjuvar kan ta sig för! Och inte blev det mycket till straff heller.
Skönt att figurerna är tillrätta igen, men jag förstår att kyrkan inte kan hållas öppen för allmänheten utan övervakning.
Har läst om att stölder förekommit runt om i gamla svenska kyrkor. Illa!
Vad fint att du ska spela på julottan i Rönö kyrka, säkert väldigt stämningsfullt. Och julottor är verkligen stämningsfulla.
Vi har i många, många år varit inbjudana till julottan i Karlbergs Slottskapell och det har alltid varit så fint. Därefter har det varit julottekaffe i rikssalen också det väldigt trevligt.
Kram!

Musikanta sa...

Gunnel:
Även jag, som inte är medlem i församlingen är glad över att de är tillbaka. Det har varit sorgligt att se den tomma altartavlan de gånger jag har spelat i kyrkan sen dess.
Kram tillbaka

Musikanta sa...

Tove:
Altartavlan med sina träskulpturer är helt underbar. Jag är så glad att man hittade dem och fick dem tillbaka.
kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Margaretha:
Det stod nog mest i vår lokaltidning om stölderna. Men tjuven har ju rört sig över hela Sverige.
Det var ingen gudstjänst med vår kör idag utan underhållning på en lunchträff. Bara gamla godingar som vi sjöng. Det var tydligen mycket uppskattat av alla applåder att döma. Jag har skrivit ett inlägg om lunchträffen idag.
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

PettsKarin:
Ja, ingen kan vara gladare än jag. Jag har faktiskt sörjt över att de varit borta - det har sett hemskt ut med den tomma altartavlan. Tjuven hade tänkt att bränna ner kyrkan också men de ljus som han tänt slocknade som väl var.
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Ditte:
Ja, julottan är alltid väldigt stämningsfull. De senast åren har jag först spelat på en midnattsmässa här i Mogata på julafton och sen på julottan i Rönö, som ligger ungefär en mils bilresa härifrån klockan 7. Det blir inte många timmars sömn emellan eftersom jag måste gå upp vid fyratiden på morgonen. Men vi brukar gå och lägga oss när vi kommer hem från Rönö. Det är ju bara en gång om året. Men det blir inget fika efteråt :-).
Kram tillbaka från Ingrid

Krönikören sa...

Helgerån! Och att förstöra ett antikt föremål när man är konstkännare är mycket märkligt. Tur att kyrkan får tillbaka allt i alla fall.

God morgon!

Musikanta sa...

Lotta:
Är man ute bara för att tjäna pengar är man inte så nogräknad. Det var i alla fall roligt att se den gamla fina altartavlan i helt skick igen.
Kram från Ingrid