lördag 7 november 2015

1192 - Lördagstema - I min omgivning

Här ska avhandlas det första av mina lördagsteman i november. Övriga lördagsbloggare hittar man till höger i marginalen där också de andra lördagstemana för november finns listade.


Det är en fin höstdag och så här ser det ut när jag går ut på vår lilla gata. (Bilderna går att klicka större.)
Häng med på en promenad runt i vår lilla kyrkby Mogata, som ligger en mil öster om Söderköping! Mogata ligger någon kilometer från Slätbaken och det är en mil till Stegeborgs slottsruin och till färjan över till Vikbolandet.

Den här gången går jag inte den vanliga promenadvägen ner till björken som jag brukar utan tar en sväng i byn och upp på landsvägen.


En liten backe upp innan jag kommer fram till landsvägen. (Jag vänder kameran bakåt eftersom jag har motljus.)

När vi köpte vårt hus 1990 hade jag tjänst både i skolan och i kyrkan.Det var härligt att bo så nära att jag kunde cykla hem på lunchrasten om jag ville. Numera är det lite jobbigare att bo på landet eftersom vi är så beroende av bilen. Affären som fanns här när vi flyttade hit är nerlagd för många år sen och bussturerna till Söderköping är få och på helgerna nästan helt indragna.


Det äldsta skolhuset.

Det äldsta skolhuset är från 1800-talet. Det innehåller nu lärarrum och bibliotek bland annat. Hur man kan förstöra den fina fasaden med att bygga ett anskrämligt redskapsskjul framför förstår jag inte. Det finns ett skönhetsråd i Söderköping men de har bevisligen inte varit här och haft några synpunkter på bygget. Det fanns i alla fall inte när jag jobbade på skolan - annars hade jag väl protesterat.

Runt kyrkplanen ligger förutom den äldsta och näst äldsta skolan, tingshuset, kyrkan och den gamla arresten.


Mogata kyrka där jag var kantor i 14 år.


Det gamla tingshuset som byggdes mellan 1695 och 1705.

Så sent som på 60-talet var det gamla tingshuset i bruk. Domarna och nämndemännen kom ut hit från Söderköping när det var aktuellt. Fortfarande finns podiet och skranket framför kvar i den stora salen. Under min tid som kantor var tingshuset församlingshem och kyrkokören övade där varje måndag. En lågstadieklass hade också lokaler där. Några år in på 2000-talet blev det i stället fritidshem.

Den gamla arresten, som nu är ombyggd till lägenheter.


Ett stenkast därifrån byggde man den nya skolan. Där jobbade jag också som speciallärare i 14 år. Skolan är inte så stor - här går nu ett åttiotal barn. 


Jag går tillbaka igen och in genom kyrkogården där jag har fin utsikt över omgivningen som till största delen består av åkermark. Landsvägen som går till Söderköping i bakgrunden.


Kyrkan ligger på en höjd - det blåser alltid häruppe. Till vänster ser man den helt nyanlagda askgravplatsen. 

Här i Mogata gav man mer eller mindre bort tomter på 70-talet när Stegeborg, som var en egen kommun på den tiden, ville att folk skulle flytta hit för att kommunen skulle få mer skatteintäkter. De flesta av villorna i byn är därför  byggda på 70-talet.


Här är infarten till Mogata och här vänder jag och går hem igen sen jag har fotat skylten. 


Mogata kyrka och Mogata skola sett från landsvägen.


Stengården.

Stengården har fått ge sitt namn till den längsta gatan i byn - Stengårdsvägen. Här går en tvärsöversväg som skolbarnen brukar ta på väg hem från skolan och det gör jag också. Och nu är jag snart hemma igen efter promenaden.


Nu har jag gått runt och det ska bli skönt att få komma in och dricka en kopp te.

36 kommentarer:

Anna/notonmusic sa...

Vilken idyll du verkar bo i! Mogata är alltså en liten kyrkby, det hade jag inte fattat. Och kan bara hålla med om redskapsskjulet framför den charmiga skolfasaden. Bedrövligt. Och skjulet är ju heller inte särskilt anpassat i stilen till resten av skolan. Nej, där hade nog skönhetsrådet semester! För övrigt en fjäder i hatten att ha ett skönhetsråd... Det borde finnas på fler ställen. Problemet är väl att smaken är som baken....

husfruns ordskåp och färgpalett sa...

Tack Ingrid för härlig promenad med historiken inlagd!
Alla platser har sin tjusning, vi bor med hjärtat där vi födkrok har!
Kram

Klimakteriehäxan sa...

Jag tog mig också utomhus ... men erkänner: tog bilden i veckan. I dag regnar det och då ser omgivningarna annorlunda ut ...
http://klimakteriehaxan.blogspot.se/2015/11/lordagstema-i-min-omgivning.html

Tredje året i Hjo sa...

Tack för den guidade rundturen! Jag ska också ta mig en kopp kaffe och sedan rundtur i vår lilla stad.
Ha det gött! Som nog inte säger i Hjo men väl i Gbg.

Veiken sa...

Tack för en trevlig promenad genom din lilla by! Jag blev lite intresserad så jag googlade och såg att 2010 hade ni 301 invånare. En minskning med 70 personer sedan 1975. Tråkigt när det blir färre människor på en ort. Följden blir ju att många verksamheter läggs ner, tyvärr! Kramar

Ditte sa...

Så trevligt och vackert att få gå med i dina omgivningar och få lite och de var helt nya för mig. Och att få lite historik runt det hela är jätteroligt. Stegeborg har jag besökt, Vikbolandet och Söderköping likaså, men inte din by. Men nu har jag fått en glomt av den. Tack för turen!
Kram!

Krönikören sa...

Jag småler lite åt Slätbaken - vilket härligt namn.

Det är konstigt med byggnadslov. Det där skjulet kunde de väl ha byggt på baksidan? Håller med om att det förstör det vackra huset.

Och så småler jag ännu lite till åt Hemvård och Klädvård längre ned. Säkert finns det en hel del tips som fortfarande är aktuella, men tvätta paraplyer? Hehe.

Svar: Tack. Jag förstår inte hur man kan undgå att bli berörd - tydligen sträcker sig inte min empati så långt.

Ingrid sa...

Så fina omgivningar du har!
Det var en trevlig rundvandring i Mogata.
Trevlig helg!
Kram, Ingrid

Geddfish ♥ sa...

Tack för den guidade turen! Du bor i fina omgivningar. Ja, alla boställen har sin tjusning, gäller att se dem bara. Man kan bli hemmablind.
Jag hoppas få en kopp kaffe frampå här, ska strax iväg till körövning och sen har vi Gospel Night i en kyrka.
Lördagskram ♥

Anki sa...

Så fina omgivningar du har där i Mogata. Många år sedan jag stannade till där, men kyrkogården har jag besökt några gånger och jag minns affären. Vilket fint gammalt Tingshus... det kan jag inte minnas - får nog stanna till när vi åker förbi nästa gång :) Jag håller verkligen med angående boden framför den gamla skolan... hur tänkte de där?
Tack för promenaden Ingrid!
Kram

Musikanta sa...

Anna: INGEN kan tycka att skjulet är snyggt framför skolan, men folk bryr sig tydligen inte.
Ja, Mogata är verkligen en liten idyll. Om man bortser från att en kopparplåt på ytterdörren blev bortskruvad en natt har det inte inträffat några incidenter. Grannarna brukar ha koll på varandra, men vid det tillfället sov tydligen alla.
Ingrid

Musikanta sa...

Tove:
Sen jag fick flygeln kan jag ju aldrig flytta härifrån heller. Den går ju inte in i en vanlig lägenhet...
Kram tillbaka

Musikanta sa...

Aina:
Du behöver inte lägga in länken till ditt inlägg. Det hör till artigheten om man är lördagstemageneral att man går in och läser alla andras temainlägg om sitt ämne. Åtminstone gör jag det.
Ingen har sagt att det måste vara dagsaktuella bilder eller ens att man tagit dem själv. Tar man bilder från nätet måste dock man ange källan, tycker jag.
Ingrid

Annika sa...

Oj, vad litet och sött du bor! Jag trodde på något sätt att du var mer i en förort till Söderköping, inte en friliggande by. Kan förstå att det blir lite besvärligt att inte ha affär i samhället men vackert med närheten till Slätbaken och naturen i allmänhet. Trevlig rundtur!

Musikanta sa...

Hans:
Kul att du följde med mig på rundturen. Jag brukar ju hänga med på dina trevliga rundturer i Hjo, som jag lärt mig en hel del om av den anledningen. Klart att du inte ska glömma göteborgskan, i Hjo är det väl bara väschötskan som gäller...
Ingrid

Musikanta sa...

Veiken:
Det är i själva tätorten, d.v.s. Mogata by, som det bor ca 300 personer. Sen finns det en vidsträckt landsbygd runtomkring så allt som allt bor det ca 1000 personer i Mogata socken. Det går ju 83 barn bara på skolan så dessa kommer inte från byn utan från trakten runtomkring också. Men de räknas som Mogatabor :-).

Man har byggprojekt på gång så förhoppningsvis blir det fler som flyttar hit så småningom. Det är framför allt den lilla lugna och trevliga skolan tillsammans med fritidshem och fritidsgård som drar. Det finns bara två hyreshus här där det bor några pensionärspar t.ex. Så det är villor som gäller om barnfamiljer vill flytta hit.

De flesta som förvärvsarbetar gör det i Söderköping eller Norrköping och då handlar man givetvis där också - apropå affären som försvann. De kunde ju omöjligt hålla samma prisnivå som supermarknaderna inne i stan.
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Ditte:
Roligt att du uppskattade inlägget. Om man ska åka till Sankt Anna skärgård kan man ta vägen över Mogata. Den är kortare än den vanliga landsvägen 210 men smalare - och vackrare. Vi åker den ibland när väg 210 är hårt trafikerad, t.ex. på söndagskvällarna.
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Lotta.
Ja, visst är det ett roligt namn. Och inte vet jag varifrån det kommer heller. Jag ska fråga en person som brukar veta allt nästa gång jag träffar honom.
Jag kanske ska sätta min vän journalisten på att göra ett reportage på NT:s Söderköpingssida om skjulet :-). Fattar inte att inte någon mer än jag reagerar - det finns hur mycket plats som helst på baksidan.
Vänta bara, det kommer ett inlägg till om hemvård nästa vecka. Men, som du skriver, några tips är fortfarande relevanta.
Ingrid

Musikanta sa...

Ingrid:
Tack för att du ville följa med på min lilla rundtur i Mogata by.
Kram från Ingrid som önskar dig en fortsatt skön helg. Själv ska jag spela och sjunga med Sankt Ragnhildskören i Skönberga gamla fina kyrka i Söderköping i morgon kväll.

Musikanta sa...

Gerd:
Jag har min körnatt i morgon kväll i Skönberga gamla fina kyrka i Söderköping. På tisdag är det körövning och sen på fredag underhåller vi vid en lunchträff i Drothems församlingshem i Söderköping. Det går i ett.
Man hör verkligen historiens vingslag när man går upp till kyrkplanen med sitt gamla tingshus, arresten och skolan, som byggdes i samband med att det blev obligatorisk skolgång för alla barn. Jag är särskilt förtjust i tingshuset som jag funderar på att måla av endera dan.
Lördagskram tillbaka

Musikanta sa...

Anki:
Nej, tingshuset ser man inte från landsvägen - man måste svänga av till höger och ta in på den lilla vägen som leder till kyrkplanen. Det är en fantastisk byggnad som är väl värd att ta en titt på.
När det gäller boden framför skolan tror jag inte att någon tänkte något alls - bara att det skulle vara bekvämt på vintern om det blev snö att ha redskapen där.
Kul att du hängde med på promenaden.
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Annika CA:
Kan förstå att du tycker att det är litet och sött - du som bor i en storstad i USA. Min svärson, som är från Stockholm, utbrast första gången han var på besök i Mogata: " Det var det minsta ställe jag sett!"
När det gäller inköp får man planera. Men vi är ju inne i Söderköping nästan varje dag så det är inga problem. Så länge bilarna fungerar...
Tack för att du hängde med på promenaden!
Kram

Karin sa...

Vilken trevlig rundtur i Mogata! Och man känner ju verkligen förändringen vind när tingshuset blir fritids och finkan blir bostäder...

Musikanta sa...

Karin:
Tiderna har inte bara ändrats utan också blivit bättre i många avseenden!
Kul att du hängde med på promenaden i min lilla by.
Ingrid som önskar dig en skön fortsättning på helgen.

HeLena sa...


Du har fint du också i dina omgivningar, lite lagom samhälle och ändå "på landet". Trist att affären stängt men så är det ju nästan med varje liten närbutik nu för tiden när stora drakar tar all plats.
kram

kariogjon sa...

Jeg får si som de andre: Takk for turen. Det var en interessant triss! Kari

Gunnel sa...

Tack för en trevlig promenad genom ditt samhälle. Så är det nog i de första mindre samhällen att gamla byggnader idag avvänds till andra saker än tidigare. Bra att de utnyttjas och inte bar rivs. Ha en fin helg.

Musikanta sa...

HeLena:
Ja, vi trivs bra här även om det är lite obekvämt med post, bank, affär etc. etc. på en mils avstånd. Så länge bilarna fungerar och vi också är det dock inga problem :-).
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

kariogjon:
Roligt att du hängde med på promenaden, Kari. Och tack för vänlig kommentar - den värmer!
Kram tillbaka

Musikanta sa...

Gunnel:
Än så länge får de här gamla byggnaderna vara kvar som väl är. De är ju en del av vårt kulturarv. Kyrkan är väl ungefär lika gammal som skolan - en typisk Tegnérlada, inte särskilt vacker. Men det finns en underbar orgel där som jag spelat mycket på.
Jag önskar dig en fin fortsättning på helgen. Här stormar det och regnar så någon promenad lockar inte.
Ingrid

Anne-christine sa...

Tack för rundvandringen.

Fortsätt trevlig söndag önskar jag dig.

Vi i Kasperian sa...

En så fin och intressant run- och kulturvandring i en trevlig by. Du bor fint! Bilberoende kan vara besvärligt ibland (jag vet minsann) men ändå okej om boendet är värt det. Och så tycks det ju vara för dig också. :)
Redskapsskjulet, håller med om att det verkligen är märkligt att inte fler på orten reagerar!
Berit E

Äventyret framtiden sa...

Så fint det känns att få vandra med dig i dina närmaste omgivning, precis som om jag verkligen var med på riktigt. Du bor idylliskt
Mogata är ett vackert namn på en vacker plats

kram

Musikanta sa...

Anne-christine:
Har varit borta en vecka och inte sett kommentaren förrän nu. Tack för den! Önskar dig en skön fortsättning på helgen!
Kram

Musikanta sa...

Berit:
Jag känner en pensionerad journalist som brukar skriva på NT:s Söderköpingssida ibland. Jag ska tipsa henne om skjulet :-).
Tidigare hade jag väl en tanke på att flytta till Söderköping kanske, men sen vi köpte flygeln i våras är den helt borta. Någon lägenhet är inte att tänka på och husen där är mycket dyrare än våra här på landet. Så länge vi och bilen fungerar så är det ju inga problem.
Ingrid

Musikanta sa...

PettasKarin:
Kommentaren kommer lite sent eftersom jag har varit borta nästan hela veckan. Ja, här är verkligen en idyll. Inte ens en korvkiosk finns där det brukar samlas mopeder. En och annan hund som skäller är det enda som man skulle kunna hänföra till störningsmoment. Ingen trafik heller efter klockan 6 på kvällen när alla som bor här och jobbar inne i stan har kommit hem. Inte under dan heller eftersom det bara pensionärer och en och annan barnfamilj hemma. Som hos er därborta, antar jag.
Kram från Ingrid