onsdag 2 december 2015

1205 Bloggträff på Nordiska museet

Det var ett tag sedan vi sågs, min äldsta bloggvän Eleonora och jag. När jag var i Stockholm för någon tid sen passade vi på att träffa varandra. Den här gången bestämde vi att vi skulle gå till Nordiska Museet som ingen av oss besökt på väldigt många år. Jag tror jag var där senast när jag var nio år.


Eleonora poserar som förra gången framför blomsterståndet på Södermalmstorg.

Vi träffades som förra gången på Södermalmstorg - Eleonora kommer från Saltsjöbaden med tåg och jag med tunnelbanan från Mälarhöjden så det passar perfekt. Hon är ju infödd stockholmska så jag lär mig lite nytt om bussförbindelser när vi träffas. Det är 76:ans buss som går från Slussen till Djurgården fick jag lära mig.


Här har hon tagit ett kort på mig på samma ställe.

Vi började med att fika i museets restaurang och där blev vi sittande några timmar. Vi har alltid massor att prata om och tiden bara rinner iväg. Sedan ögnade vi som hastigast igenom utställningen av lägenheten från femtiotalet som var mindre än jag tänkt mig och inte särskilt intressant i mitt tycke. För mig som växt upp under 40- och 50-talet bjöd detta enkla hem inte på några överraskningar. Jag hade inte ens lust att ta några bilder.


Om jag kommer till museet någon mer gång ska jag läsa på innan så man vet vad saker och ting finns. Lägenhetsutställningen fanns vid flaggan med barnen mitt emot restaurangen så den kunde vi inte missa.

Jag kommer inte ihåg att museet är så enormt stort - borde ju ha insett det av exteriören. Efter fikat hade vi inte så mycket tid kvar för museibesöket, men vi hittade i alla fall till textilavdelningen på andra våningen och till de dukade borden i förlängningen av denna, till juvelerna och dockskåpen.


Här är det lite Jane Austenkänsla över skyltfönstret. 


Dräkter från senare 1800-tal har jag för mig.


Kläder från 50- och 60-tal när man fortfarande hade hatt. 

Man ska ha gott om tid när man besöker det här museet och gärna ha en plan över våningarna. Det fanns många saker att se som vi missade genom att vi inte hade så mycket tid. Vi hann i alla fall att se lite av de dukade festborden, juvelerna och dockskåpen innan vi skildes åt.


Svårt att få bra bilder genom fönsterrutorna. Dockskåpen var helt fantastiskt möblerade - roligt att se hur det kunde se ut i ett högreståndshem förr i tiden eftersom alla möbler och andra detaljer var minutiöst tillverkade i förminskad skala. 

19 kommentarer:

Gunnel sa...

Trevligt att träffa en bloggvän. Ni valde en intressant plats. Jag tycker om att gå på muséer...där finns alltid något för alla. Kran

Musikanta sa...

Det är extra roligt att gå på museer om man har en god vän med sig. Det får bli mer tid nästa gång eftersom det fanns så många intressanta saker att titta på såg jag när jag klickade upp museets hemsida. Efteråt tyvärr...
Kram tillbaka

Gerd ♥ sa...

Oj. Nordiska museet!
Jag har varit "meddelare" där i många år, men nu har jag sagt upp det, för jag har inte tid och lust längre. Jag har svarat på massvis av frågeformulär, som går att läsa någonstans. Man beskriver ju sin vardag ur olika synvinklar.

Alltid kul att gå på museum, fina bilder på er vid blomsterhavet också!
Kram, Gerd

Eleonora sa...

O så trevligt du har rekapitulerat vårt mysmöte. Dockskåpen var imponerande att se med alla små miniatyrer och servis avdelningen gick inte av för hackor precis. Eller kläderna. Eller goda mackan innan. Men framför allt - tack Ingrid för en underbar eftermiddag. Kram kram från
Eleonora

Annika sa...

Kul med bloggträff.
Tycker Nordiska Museet är en av Stockholms finaste byggnader. Men, det var länge sen jag var där också. Tror att de skulle haha ngn stor sockerutställning nu under hösten. Den skulle jag vilja se.
Ja, de verkligen många olika utställningar på det stora museet. Måste gå dit nästa ggn jag är hemma. Men er träff lät verkligen väldigt lyckad, kul att sitta och fika i timmar och prata och prata.
Kramar!

Musikanta sa...

Gerd:
Intressant att du varit "meddelare" på Nordiska Museet. Du kommer kanske med i någon bok någon gång. Visste faktiskt inte att det fanns sådana. Det får du skriva och berätta om någon gång.
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Eleonora:
Skönt att du gillade mitt inlägg. Man vet ju aldrig :-)...Egentligen skulle jag ju skickat "manus" till dig innan för godkännande. Håller med dig om att just dockskåpen var fantastiska - de var ju möblerade precis som ett lite finare hem på 1800-talet och ännu tidigare. Men barnen fick nog inte leka med dessa dockskåp.
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Annika:
Vi har alltid så mycket att prata om, "Eleonora" och jag, så det blir knappast någon tid över att göra det som vi hade tänkt. Jag får nog gå tillbaka till museet igen och ta mer tid på mig. Det var ju intressant och trevligt det som vi såg och det finns tydligen så mycket mer att se.
Kram tillbaka från Ingrid

Bloggblad sa...

Nu är det länge sen jag var i Sthlm (förutom snabbisen när det var årsmöte på Royal Haga). Hade tänkt åka med Ringarums nån onsdag under hösten, men oj vad snabbt hösten gick.får satsa på en våronsdag.

60-talsmontern var likadan förra hösten när jag var där. Jag älskar gamla lägenhetsinredningar! Hann ju bo i många färdigmöblerade, som alla var väldigt olika varandra. Har inga foton från interiörer i våra hem.

Musikanta sa...

Tyvärr har jag heller inte några foton från mina föräldrahem. Man tog ju sällan foto på den tiden och mest bara människor då. Det hade varit kul att visa barnbarnen hur det såg ut där deras mormor/farmor bodde när hon var liten. Men jag har inte heller tagit några vidare interiörbilder på vårt hus, så det är kanske dags. Fast då måste jag ju städa först...

Ditte sa...

Nästan mina hemtreakter där ni sågs! Och Nordiska är alltid trevligt, men man får ta det i etapper. Det finns så mycket att se...Och bra att bestämma vad man vill se.
God mat och dryck och fina samtal är också viktiga.
Et tips nästa gång är att ta djurgårdsfärjan över från Slussen till Allmänna Gränd och SL kort gäller. Dels får man en båttur och dels spar man tid om det är köer längs Strandvägen.
Men bussen är också trevlig i och för sig.
Kram!


Klimakteriehäxan sa...

Oj, inser att jag inte varit där på länge - fast betydligt senare än ditt förra besök ... Stort, ja, man orkar inte riktigt kamma igenom allt. Fiket/restaurangen har god mat!

Musikanta sa...

Ditte:
Jag är inte säker på att mitt Accesskort gäller på Djurgårdsfärjan? Annars är det väldigt trevligt att åka dit med båten. SEn går den väl inte lika ofta som bussen, eller?
Förstår att det inte är så långt ifrån där du bor med tanke på alla fina bilder från dina inlägg.
Jag måste verkligen läsa på om jag ska gå på NM någon mer gång!
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Aina:
Ska pröva lunchen om jag kommer dit någon mer gång. OCH läsa på vad jag ska se. Här blev det mest fråga om att irra omkring i de enorma lokalerna.
Ingrid

Ingrid sa...

Så trevligt med en bloggträff. Ni är så fina båda två!
Jag har inte heller varit på Nordiska muséet sedan jag var barn. Jag satt och funderade över om jag varit där med mina egna barn, men det har jag nog inte. Stockholm och dess sevärdheter presenterade mamma för dem när de var i 10-årsåldern. Det var hennes hemstad.
Ha en fin helg!
Kram, Ingrid

Musikanta sa...

Ingrid:
Visst är det roligt med bloggträffar - man vet ju redan en hel del om varandra. Det är bara att fortsätta konversationen från bloggen.
Nordiska museet har ingen vidare marknadsföring tycker jag, det är väl därför jag inte har varit där sedan jag var barn. I Stockholm finns ju för övrigt så oerhört mycket att se - Mirren är bra på att hitta på kulturevenemang för barn. Och jag får ofta hänga med henne och barnbarnen på dessa. Det är väldigt roligt.
Jag önskar dig en skön helg - här blåser det förskräckligt och vi väntar bara på att strömmen ska gå...
Kram tillbaka från Ingrid

Krönikören sa...

Det är fint där - alltid något roligt eller intressant att se.

Jag var där flera gånger när knoddarna var små. De gillar verkligen deras annorlunda "lekplats".

Tove Olberg sa...

Kul ide att bloggvänsträffas på Nordiska. Har varit där en gång för long time ago. kan vara klokt veta lite innan ja.
Kram

Musikanta sa...

Tove:
Ja, det kändes verkligen som vi irrade runt utan att veta något alls. Tur att vi hittade något intressant att titta på i alla fall.
Kram tillbaka från Ingrid