tisdag 8 december 2015

1207 Månadens illustratör - Einar Nerman 1

Om Einar Nerman visste jag bara att han var född i Norrköping, att han blev internationellt känd genom sin etikett Solstickan och att han var en fena på karikatyrer. Modellen till den lille pojken på tändsticksasken var hans egen son Tom läste jag på Wikipedia, där man kan läsa mer om denna underbara illustratör och konstnär.

Orsaken till att jag började bli mer intresserad av Einar Nerman var hans reportage från London där han vistades under ett tiotal år och skrev och ritade för The Tatler. De var återkommande inslag i Bonniers Veckotidning som jag hade börjat samla på. Han illustrerade också många annonser som fanns i tidningen.


Omslaget till Iduns veckotidning julen 1931 av Einar Nerman. (Bilderna går att klicka större.)

Förra året hittade jag en gammal jultidning på Tradera - Idun 1931 - som helt fokuserade på Einar Nermans illustrationer. Tidningen handlade om berömda kvinnor i litteraturen "Diktens kvinnor". Författaren och skriftställaren Olof Rabenius skrev också en åtföljande berättelse om var och en av dessa kvinnor.

I det här inlägget kommer jag att lägga ut några bilder från den tidningen. Det är sammanlagt elva bilder och det har varit svårt att sovra bland dem. Samtliga håller samma höga klass enligt min mening.


Förhoppningsvis går bilden att klicka större så att man kan läsa tidningens förord. Det är intressant läsning. Man kan ju bara jämföra med julnumren av dagens veckotidningar...


En dikt har tidningen också med.


En bild på Balladens jungfru.


Här ser vi en rokokoherdinna - Camilla ur "Atis och Camilla" av Gustaf Filip Creutz.


Carl Michael Bellmans Ulla Winblad dansar fram.

Så här skriver Rabenius om Fröken Juliana av Anna Maria Lenngren. "Fru Lenngren har med 'Fröken Juliana' i en anskrämlig men levande karikatyr tecknat ett av dessa tillgjordhetens våp, för vilkas narraktighet hon hade en skarp blick, och hänvisande till deras motsats i lynne  och skick hemburit kvinnans oförfalskade natur och fria värdighet sitt pris." Med tanke på detta tycker jag att Einar Nerman verkligen har fångat Juliana i ett nötskal. 


Ett inte alltför smickrande porträtt av Anna Maria Lenngrens "Fröken Juliana" av Anna Maria Lenngren.

Bilden illustrerar Gustaf Frödings dikt "Balen" ur "Nya dikter" med Elsa Örn som huvudperson. 

Det blir nog fler inlägg så småningom med Einar Nerman eftersom jag har mycket material kvar som jag tycker är intressant och gärna vill dela med mig av.

16 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

gillar verkligen dessa gamla illustrationer, hittade nyss en en fin bok av Anna Maria Lenngren med 133 illustrationer af Carl Larsson (för 30 kr)

Musikanta sa...

Hannele:
Vilket fynd!!! Var?

Gunnel sa...

Här fick jag mig till livs en hel del nytt. Gamla veckotidningar är mycket intressantare att läsa än dagens. Framför allt så saknar jag alla fina illustrationer. De är nästan mer levande än ett fotografi om illustratören är skicklig. Kram

Musikanta sa...

Gunnel:
De gamla veckotidningarna innehåller ju så mycket mer av kultur än dagens. De är spännande att läsa och jag lär mig en hel del av dem. Det var ju egentligen illustrationerna och annonserna som gjorde att jag blev intresserad av dem från början. Men det finns mycket intressant att läsa för övrigt också.
Kram tillbaka

Hanneles bokparadis sa...

(på Hisingen har vi många bra loppis, nästan nya romaner för 10 kr - i alfabetisk ordning!)

Ditte sa...

Vad roligt att få ta del av detta. Väldigt intressant! Jag visst heller inte så mycket om Einar Nerman och hans illustrationer. DEtta är ju verkligen ett stycke historia. Och så roligt att ha fått tag på detta material.
Tack för att du delar med dig.
Kram!

Musikanta sa...

Hannele:
Aha, det var på ett loppis - jag tänkte att det kunde ha varit något antikvariat. Jag ska ta mig en tripp till Myrorna i Skärholmen nästa gång jag är där. Tack för tipset.
Ingrid

Musikanta sa...

Ditte:
Roligt att uppskattade inlägget. Jag har en hel del mer av Einar Nerman, framför allt hans underbara karikatyrer. Jag kommer att lägga in fler bilder av honom så småningom.
Kram tillbaka från Ingrid

Klimakteriehäxan sa...

En fin konstnär/illustratör som förtjänar lite uppmärksamhet!

Musikanta sa...

Aina:
Absolut! Inte bara lite...
Ingrid

Bevare mig väl sa...

Du skulle hört mig när jag såg din nya headerbild! Så läcker! Fisken i sjön - jag säger då det! precis i tovesmaken :-)
Hälsa målaren!

Einar Nerman var/är en spännande illustratör - så roligt att du visar oss. Väldigt roligt att skåda detaljerna!
Tack Ingrid!
Kram

Musikanta sa...

Tove:
Jag förstår att fisken är helt i din smak - du är ju också en färgrik människa! Jag blev så glad när jag hittade den tillsammans med en hög andra teckningar och målningar från de yngsta barnbarnen. Passar extra bra i höstmörkret. Jag ska hälsa den lille målaren.

Det blir fler inlägg om Einar Nerman så småningom - han är en fantastisk tecknare. Speciellt av karikatyrer. Så roligt att du gillade inlägget.
Kram tillbaka från Ingrid

Veiken sa...

Det är intressant att se hur allt förändras eftersom tiden går och inte alltid till det bättre, tyvärr! Kramar

Anna/notonmusic sa...

Einar är bror till Ture Nerman som skrev Beatrice Aurore :-)

Musikanta sa...

Veiken:
Håller helt med dig- Vilka kulturbärare de var, de gamla veckotidningarna!
Kramar tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Anna:
Det visste jag inte. Men Ture Nerman har väl skrivit en hel del andra vistexter också?
Kram från Ingrid