Det här är bara pappersomslaget till boken som är lite slitet. Själva boken på sina 48 sidor med illustrationer på alla, verkar helt oanvänd. Samma bild finns på bokens pärmar, men trycket är bättre på omslaget. 25 kronor kostade den. Första utgåvan kom 1888. (Bilderna går att klicka större.)
Hos Myrorna finns det en liten avdelning för barnböcker, leksaker och pussel där jag alltid hittar något fynd att antingen ta hem till Mogata eller att ge till barnbarnen. Den här gången fick jag bland annat tag i en engelsk barnbok från 1965 - The Pied Piper of Hameln, Råttfångaren från Hameln - med illustrationer av Kate Greenaway och text av Robert Browning. Den som vill läsa hela den sorgliga sagan som upptecknats av bröderna Grimm kan kika här.
Händelsen utspelar sig 1284 i Hameln som hade invaderats av mängder av råttor. De åt upp maten för borgarna, gav sig på spädbarnen och fanns överallt i staden.
Råttorna gav sig på barnet i vaggan...
...och slickade slevarna som kocken lagade mat med.
De förstörde även damernas pratstunder.
En underlig man som presenterade sig som råttfångare dök upp en dag vid midsommartiden och lovade att mot en ersättning av 1000 gulden se till att råttorna försvann. Stadens borgmästare och övriga borgare lovade honom detta och råttfångaren tog då upp sin flöjt och började spela.
Alla råttor kom rusande ut ur sina gömställen och följde med råttfångaren ner till floden Weser där de drunknade.
När råttfångaren sedan ville ha sina pengar skrattade borgmästaren honom rakt i ansiktet och sa att han på sin höjd kunde ge honom 50 gulden och ett stop öl. Råttfångaren gick sin väg arg och besviken över sveket. Några dagar senare var han tillbaka, nu utklädd som jägare. Han började spela och denna gång var det barnen som följde med honom i stora skaror. Alla föräldrar var i mässan och kunde alltså inte hindra dem.
Här är några av de 130 barnen som följde med råttfångaren från Hameln och försvann.
Jag har tidigare skrivit om Kate Greenaway där jag berättar om hur hon skapade ett klädmode för barn med inspiration från sent 1700-tal. Här kan man läsa det inlägget.
Catherine "Kate" Greenaway. Bilden från nätet.
6 kommentarer:
Nu har jag läst inlägget om barnkläder och mode som du skrev redan 2011 och som jag tydligen har missat helt och förstås detta inlägg.
Så skicklig tecknare hon var. Imponerande.
Råttfångaren från Hameln har jag läst ur bröderna Grimms sagor men aldrig tänkt på vem som har varit illustratör.
Jag känner ju igen bilderna när jag ser dem här.
En aha-upplevelse, verkligen!
Råttfångaren från Hameln känner jag väl till från bröderna Grimms sagor, men jag har inte alls tänky på illustratören.
Jag har även använt den engelska versionen i engelskundervisningen i skolan för åtaåringarna och det var väldigt omtyckt och sedan översatte eleverna texten till svenska och gjorde egna illustrationer med utgångspunkt från originalet.
Marknade i Skärholmen är trevlig med för mig ligger den lite "off" så det blir inte så ofta jag är där. Men det finns även en del trevliga loppisar inne i stan med bra barnböcker. (Brukar titta efter gamla)
Tack för ditt inlägg och där jag lärde mig mer om Kate Greenaway.
Kram!
Pettaskarin:
Kul att du läste även det gamla inlägget. Jag skrev ju lite mer om henne där och speciellt om kläderna som jag tyckte var väldigt intressant. Jag tror nog att det är flera som har illustrerat just den här boken, men det var förmodligen KG som var den allra första illustratören. Boken kom ju ut redan 1888.
Kram från Ingrid
Ditte:
Det är ju bara tre hållplatser med tunnelbanan från Mälarhöjden så jag brukar åka till Skärholmen någon dag när jag är uppe i Stockholm. Där finns ju allting annat samlat också - det mesta som man eventuellt behöver köpa. Jag skulle dock tro att det är lättare att göra fynd på loppis där istället för inne i stan. I stan är det säkert fler människor som är samlare och kunniga än i Skärholmen.
Just den här första versionen med text av Browning är väldigt svår - det är ju en faksimilbok - texten är från samma år som utgivningen 1888. Språket har ju ändrats en hel del sen dess. Men det finns naturligtvis modernare texter som har skrivits sen dess till sagan.
Kul att dina barn fick höra den gamla sagan och att de fick göra egna illustrationer till denna - säkert mycket uppskattat!
Kram tillbaka från Ingrid
O Ingrid så fin boken var som du har fyndat! Jag kikade ju på den när vi stod där i affären, men nu kan jag se utomordentliga detaljer och alla miner på folket. Så otroligt fint tecknat - man njuter av bilderna.
Tack för vår alltid lika trevliga samvaro.
Stor kram från
Eleonora
Eleonora:
Ja, jag blev så glad när jag såg den - har ju skrivit tidigare om Kate Greenaway. Tack själv för senast - alltid lika roligt att träffa dig.
Stor kram tillbaka från Ingrid
Skicka en kommentar