tisdag 2 augusti 2016

1307 Konstrunda med Bloggblad

Som tack för att jag ackompanjerat min vän Marianne, alias Bloggblad när hon uppträdde i Folkströms kyrka, som jag berättat om här, bjöd hon mig på fika vid Kanalen och på en konstrunda i Söderköping idag Jag hade önskat mig att få åka till loppisen - Återvinningen - först, eftersom Kent inte gillar att gå in där. Så där började vi vår lilla runda efter att Marianne hämtat mig i Mogata.

Marianne hittade till sin stora förtjusning en kryddkvarn som hon letat efter länge för 10 kr. På nätet hade en sådan kostat flera hundra. Bra att ha till persilja bland annat. Jag själv köpte tre barnböcker, Alice i Underlandet, Den flygande trumman av Lennart Hellsing med illustrationer av Poul Ströyer och jubileumsgåvan av Bland Tomtar och Troll - alla olästa - samt ett stort träpussel till ett sammanlagt pris av 60 kr.


Marianne på Kanalparkeringen i Söderköping. (Bilderna går att klicka större.)

Vi fortsatte sedan till Forsemanska Gården där mina målarkompisar hade en målardag. Jag orkade inte dra alla mina grejor till lokalen - annars hade jag också varit där och målat - men hade lovat att titta in. Några av mina målarvänner fanns på plats och målade av hjärtans lust. Här har jag skrivit om en annan bloggvänsträff med vännen Eleonora med lite fler bilder från Forsemanska gården.


Inger har börjat med att måla himlen på sin tavla. 


Ninas tavla av Brunnskyrkan ska kompletteras med grönska så småningom. Det ska bli spännande att se resultatet när vi börjar igen att måla när skolorna startar.


Lokalen är en veranda med tak, perfekt om det skulle bli regn. 

Inger bjöd på en mycket god drink (i den gröna burken) som bestod av tonicvatten, rabarbersaft och flädersaft toppat med citronskivor. Fantastiskt gott som jag ska pröva vid tillfälle. Vill man kan man tillsätta gin, berättade hon.


Britt har den dekorerade pumpen framför sig som motiv.

Vid det lilla åttakantiga huset på Forsemanska gården band bönderna sina hästar förr i tiden när de åkte in till Söderköping för att handla eller för att själva sälja sina varor. Numera är det en butik där det säljs presentsaker på sommaren, företrädesvis vackra silversmycken. Carola Bladh säljer själv sina smycken som hon designat och även sina målningar. Hon har en gedigen konstnärsutbildning bakom sig och många utställningar på sitt CV.


Det åttakantiga huset på Forsemanska gården där Carola har sin affär under sommarmånaderna.


Det finns många vackra ting i Carolas affär. Marianne visar upp en silverring.


Carola visar upp några av sina gouacher som hon ska ha med till en utställning i Spanien i höst.

Jag hade också önskat att vi skulle titta in i Kanalmagasinet där det alltid pågår utställningar varje sommar. Där blev vi fast ganska länge - jag tycker ju det är roligt när konstnärerna berättar om sig själva och sin konst. Och Gunilla, en av utställarna, har jag träffat förut i olika sammanhang.


Gunilla framför sina vackra akrylmålningar.


Margareta Isberg kommer tillbaka varje år till Kanalmagasinet för att ställa ut sina akvarellmålningar. Här framför några av sina fina akvareller.


Ännu en intressant konstnär som målar akvarell. Leila Lagrén visar en akvarell med motiv från Drottninggatan i Norrköping. 

När vi hade varit en bra stund i Kanalmagasinet passade det fint att fika på restaurangen utanför i det vackra vädret. Marianne åt en räksmörgås och jag festade på kladdkaka med vispgrädde. I goda vänners sällskap rinner tiden iväg fort och trots att Marianne hämtade mig redan klockan halv två på eftermiddagen var jag inte hemma förrän halv sex på kvällen.

18 kommentarer:

Bloggblad sa...

Det var ett rejält reportage! Och en mycket trevlig dag!

Annika sa...

Ja, jag såg ju på FB att ni varit ute, Så härligt.
Glad att dagen var så lyckad.
Kram

Anonym sa...

Vilken härlig konstrunda ni gjorde....och ett fint och intressant blogginlägg! Tack för att jag fick vara med!
Carola

Ditte sa...

Vilen trevlig heldag det blev och med stor variation på aktiviteterna.
Och vädrets makter var med till er fördel.
Tack för att jag också fick följa med på turen.
(Tänkte just på hur stort utbudet numer är av de som målar och alla tavlor som finns.Jätteroligt att se några av dem via dina fina foton.)
Kram!

Maggan sa...

Oj så många duktiga konstnärer ni har, inklusive dig själv! Leila Lagréns Norrköpingsvy får mig att tänka på Lars Lerins alster.

Trevligt att träffa vänner också. Förstår att ni hade en toppendag.
Kram, Maggan

Eleonora sa...

Ett sånt fint äventyr du har blivit inviterad till. Skulle gärna ha velat vara med men Marianne sa att man måste ha presterat något - och det har jag ju inte (i detta sammanhang) Men tanken att få gå vid er sida hade varit lockande.

Så mycket fint det finns att beskåda i lilla Söderköping.!
Allt gott till dig min söta Ingrid
Din vän
Eleonora

Ingrid sa...

Det låter som om ni haft en riktigt trevlig tur!
Kram, Ingrid

Gerd ♥ sa...

Det var en härlig konstrunda.
Jag beundrar er som kan måla så fint.
Själv har jag försökt i min ungdom, men det blev inget med det.
Kram, Gerd

Tredje året i Hjo sa...

Kultur! Kultur! Och kvinnor, kvinnor! Så ser det ut. Fast Lars Lerin målar han också.

Musikanta sa...

Bloggblad:
Det var en rejäl runda också. Det får vi göra om någon gång!

Musikanta sa...

Annika:
Det var en mycket trevlig dag, som man skrev i uppsatserna när man var liten.
Kram tillbaka

Musikanta sa...

Carola:
Det var ju du bland annat som gjorde att det blev ett trevligt reportage! Kul att träffa dig i det lilla huset.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Ditte:
Ja, vi är många amatörmålare som roar oss med att måla tavlor. Och som Hans nedan säger - mest kvinnor. Kul att du hängde med på vår runda.
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Maggan:
Vi har ju vår målarcirkel på måndagskvällar och lördagsförmiddagar och det är också att träffas och ha trevligt samtidigt som vi målar som är så kul. Sen får man ju inspiration och lär sig en del av varandra också. Jag tyckte också att Leilas akvareller var väldigt fina.
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Eleonora:
Jag hade gärna bjudit på en fika utan att du hade behövt prestera något annat än ett glatt humör - och det har du ju alltid. Det är ju mycket roligare att gå runt och titta med en kompis än att gå ensam.
Varm kram från vännen Ingrid

Musikanta sa...

Ingrid:
Det var ju meningen att inlägget skulle visa detta - och det gjorde det ju tydligen. Kul att du hängde med på rundan!
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Gerd:
Det är alltid roligt att försöka skapa något med sina händer - du är ju en fina på stickning vet jag. Sen har man ju trevligt när man träffas också.
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Hans:
Ja, hur skulle landet klara sig utan sina kulturtanter? Vi kvinnor roar ju oss på det här sättet, med att måla eller sjunga i kör, gå på konsert och teater eller opera t.ex. Sen om resultatet av det eventuella måleriet inte blir lika bra som Lars Lerins, betyder ju inte så mycket.
Ingrid