lördag 6 augusti 2016

1309 Intressanta fakta om Olympiska Spelen
Samtliga fakta i inlägget från boken 3333 Otroliga Fakta av Carsten Ryytty. (Alla bilderna från nätet.)

Vid Berlinolympiaden 1936 erövrade sprintern Jesse Owens fyra guldmedaljer i längdhopp, 100 m, 200 m och stafett (4x100 m). Efter att ha blivit avstängd för brott mot amatörbestämmelserna tvingades Owens tävla mot kapplöpningshästar och vara cirkusutropare för att försörja sin familj.


 Henrik Sjöberg 1875 - 1905

Till OS i Atén 1896 skickade Sverige en enda representant, stockholmaren Henrik Sjöberg. Han blev fyra i höjdhopp på 160 cm *. Mer om denne duktige idrottsman och läkare kan man läsa här. Han var bara 30 år när han omkom i en badolycka.


Sixten Jernberg 1929 - 2012

Skidåkaren Sixten Jernberg är den svensk som har flest OS-medaljer. Under åren 1956 - 64 tog han nio stycken - fyra guld, tre silver och två brons. Han segrade också i Vasaloppet 1955 och 1960. Vill man läsa mer om honom kan man kika här.


Stella Walsh 1911 - 1980

1932 vann Stella Walsh OS-guld på 100 m i Los Angeles. 1980 råkade hon hamna i vägen för en förlupen kula under en eldstrid i ett köpcentrum i Cleveland. Vid obduktionen avslöjades det att hon i själva verket var en man.

Den här boken 3333 Otroliga Fakta har jag haft mycket nöje av. Jag köpte den som "jultidning" av grannflickan och har inte ångrat mig en sekund. Som i kapitlet Kvinnoförtryck där man får reda på att medeltidens främste teolog Thomas av Aquino tyckte att kvinnan var en misslyckad man eller i att vi dricker omkring 60 miljoner julmust varje år, merparten i december - i kapitlet Drycker. Som presentbok till en nio-tioåring måste boken vara en guldgruva. Ett helt kapitel som handlar om dinosaurier t.ex.
3333 Otroliga Fakta - Den ultimata julklappsboken.

* Uppdatering:
Min bloggvän Hans i Hjo har rättat mig angående Henrik Sjöberg. Jag läste slarvigt om honom. Han blev alltså 4:a i höjdhopp på 160 cm och kom 6:a i längdhopp på 580 cm. Tack Hans för kommentaren! Rätt ska vara rätt.

14 kommentarer:

Veiken sa...

Intressant! Vi har varit mycket intresserade av sport och OS. I år har OS sjunkit i värde hos oss. Det har varit för mycket fram och tillbaka om doping och annat!
Ha det så gott! Kram

Karin sa...

Underbart inlägg i OS-tider och vilken lämplig bok till barnbarn i rätt ålder! Tack för tips!

Ditte sa...

Jag är ju väldigt sportintresserad och har i alla år försökt att hänga med på olika sätt. Instämmer här med Veiken att det till årets OS varit så myckcket om doping att en del intresse falnat. Minns oS från Peking 2008 och det är ett OS jag var glad över att ha sett. Verkligen häftigt på alla sätt.
Boken verkar väldigt intressant och jag skulle säkert ha glädje av att ha den som uppslagsbok.
kram!

Musikanta sa...

Veiken:
Jag har bara sett på fotbollen i OS tidigare men nu går det ju inte eftersom det är på nätterna. Håller med dig om att det är mycket som har blivit tråkigt med den här fina tävlingen.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Karin:
Som du förstår kan man ha stort nöje av den själv. Mycket onödig och rolig kunskap.
Ingrid

Musikanta sa...

Ditte:
En uppslagsbok är den nog inte - men många intressanta och helt onödiga kunskaper får man. En sak är i alla fall säker; man ska vara väldigt glad att man lever nu och inte på medeltiden. Som kvinna i alla fall.
Kram tillbaka från Ingrid

Tredje året i Hjo sa...

Tyvärr måste jag slå dig på fingrarna nu. Sjöberg deltog i fem grenar, vilket även framgår om man klickar sig vidare på din länk, och kom fyra i höjdhopp på 1,60 m. Alltså inte fyra i längdhopp på 170 cm. Men sexa i längdhopp på 5,80.
Ta nu inte detta så blodigt.
För övrigt kunde de tydligen fuska även på den tiden.

Eleonora sa...

Trevlig läsning.
Fortsatt skön sommar så här i augusti önskar
Eleonora

Musikanta sa...

Eleonora:
Ja, den är rolig, den här boken. Jag önskar dig också en skön fortsättning på sommaren.
Kramar från vännen Ingrid

Anna/notonmusic sa...

Det var bra mycket roligare att läsa ditt inlägg än att engagera sig i OS, sport är det tråkigaste jag vet. Jag saknar nån gen tror jag, har aldrig lyckats bli engagerad i något utom möjligen gymnastik eller konståkning som jag kan tycka är liiiite kul att titta på. Men när sportnytts jingeln klingar reser jag mig per automatik ur soffan och gäspar. Det är som Pavlovs hundar. Boken verkar jättespännande! Bra julklappstips som sagt! Kram

Musikanta sa...

Anna:
Jag brukar bara titta på fotbollen när det är OS och i år kan jag ju inte ens det eftersom det går på nätterna. Men jag ska väl se invigningen på TV play så småningom. Boken är ju en sådan som man kan ge som "skojpresent" till en som har allt -ä även en vuxen.
Kram tillbaka från Ingrid som just har avslutat sitt sommarjobb som kantor. Mer om det i nästa inlägg.

Annika sa...

Trevligt. En bra bok du köpte.
Tittar du mkt på OS i sommar?
Jag tittar litegrannl, men ligger ju i nästan "rätt" tidszon så det underlättar.
Egentligen gillar jag vinter-os mer, men ser med nöje simningen, simhopp etc. Såg när Sarah kammade hem sitt guld. SÅ härligt.
Ikväll dags igen.
Heja!!

Klimakteriehäxan sa...

Stella var en man!!!!!!!!!!!!!!!!! Hon verkade bevara sin hemlighet väl, ända fram till obduktionsbordet!

Musikanta sa...

Aina:
Det var väl inte så mycket tester förr i tiden. Och hon levde tydligen som kvinna hela livet. Inte underligt att hon vann.
Ingrid