måndag 1 augusti 2016

1306 En omväxlande söndag

Söndagen inleddes med att jag väcktes av barnbarnen med kramar. De hade kommit sent på fredagsnatten från Öland och skulle stanna i Mogata tills på söndagskvällen. På lördagen hade de lekt tillsammans med grannbarnen hela dagen och bara kommit in då och då för att äta lunch eller middag eller mellis.

Nu igår söndag, hade jag en mässa i Rönö kyrka på Vikbolandet tillsammans med vår vän, prästen Kurt, som numera också är Mogatabo. Det passade naturligtvis bra att vi åkte tillsammans dit. Vi passade färjan mellan Stegeborg och Vikbolandet och anlände i god till den lilla vackra kyrkan.


Rönö fina gamla kyrka på Vikbolandet. Kent tog alla bilderna från kyrkan. (De går att klicka större.)

Det var underbart att se den gamla triptyken i koret helt återställd med alla sina medeltida träskulpturer. Altartavlan hade ju gapat tom  i över ett år, så när som på några få av träskulpturerna, som var av senare datum. Av en ren lyckträff hade de spårats och återbördats till kyrkan och den spanjor som stulit dem hade anhållits och straffats. Hur altartavlan såg ut när den var tom har jag berättat här.


Triptyken i Rönö kyrka med medeltida träfigurer.

Kurt höll som vanligt en intressant predikan över nådens gåvor, som var söndagens tema, och jag kompade psalmerna och den övriga liturgin på den gamla orgeln. Allt flöt bra och som postludium spelade jag Boeves psalm. Förmodligen första (och sista?) gången den spelades i denna kyrka på orgeln.


 Kurt predikar från predikstolen i Rönö kyrka på Vikbolandet.

När vi kom hem hade Mirren lunchen klar och sen var barnen ute och lekte tills Casimir kom in med andan i halsen och sa att det bodde en pokemonfigur utanför huset på vår gata. Vi hittade den mycket riktigt och som om inte det var nog, meddelade han oss efter en stund att ännu en sådan figur bodde uppe vid kyrkan vid kyrkporten.

Han och grannflickan begav sig iväg och hittade den också. Men för att den skulle visa sig helt måste de gå två kilometer  - åt vilket håll de ville. (Ett utmärkt sätt att få barn att komma ut och röra sig, eller hur?) Tyvärr hanns inte detta med eftersom barnbarnen skulle åka och bada vid Stegeborg med grannbarnen innan de åkte hem till Mälarhöjden. Men pokemongubben bor väl kvar vid kyrkan tills nästa gång de kommer hit, antar jag och då blir nog promenaden av.

Innan de åkte hann alla barnen med att festa på de pannkakor som Mirren bakade på sin eminenta pannkaksmaskin.


Barnbarnen tillsammans med grannbarnen festar på pannkakor som mamma Mirren bakat.

11 kommentarer:

Annika sa...

Låter som en fin och rolig söndag med Pokemon och bad och orgelspel! Jag tyckte det var lite kul att när jag öppnade mina vanligaste bloggar nu på morgonen så dök Rönö kyrka upp i TVÅ av dem med den där medeltida altartavlan. Anna (Channal) var uppenbarligen där på bröllop i helgen också.
kram

Musikanta sa...

Annika:
Världen är liten! Vi sa just att det måste ha varit bröllop där på lördagen eftersom det var en björk vid ingången som blåst omkull. Dessutom var det folk som städade i församlingshemmet när jag var där i ett hemligt ärende innan vi skulle åka hem.
kram tillbaka från Ingrid som ska gå in och titta på Channal på din blogg.

Gerd ♥ sa...

Fint inlägg. Spelade upp Boeves psalm också, så vacker.
Sommarkram, Gerd ♥

Channal sa...

Hej vilken trevlig blogg du har och vilket roligt sammanträffande med Rönö kyrka. En vacker liten kyrka. Kul att läsa om den. Min bror bor på somrarna i den gamla skolan som ligger precis bakom kyrkan. Annars är han Söderköpingsbo. Fin header du har =) Själv bor jag på andra sidan Bråviken i Krokek.

Kram Anna

Musikanta sa...

Gerd:
Jag tyckte det var en fin och enkel inspelning av sången. Roligt att du gick in på länken och lyssnade!
Varm (puh) kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Channal:
Jag lägger gärna till dig i min blogglista om du inte har något emot det. Bodde inte du i USA ett tag? Jag har ju spelat ofta i Rönö kyrka men inte haft någon aning om att din bror bor i skolan bakom den på somrarna.

Jag bodde många somrar i Krokek när jag var barn, mittemot gamla Konsumbutiken där det nu finns tre (?) hyreshus. Vi bodde i ett gammalt hus med en underbar trädgård och med glasverandor. Men det exproprierades och revs någon gång i mitten på 50-talet. Här kan du gå in och läsa om du har lust: http://musikanta.blogspot.se/2012/09/lordagstema-tell-min-barndoms-somrar.html
Kram tillbaka från Ingrid

Veiken sa...

Hur är man funtad när man tillgriper saker i en kyrka? Jag blir så arg - det är en helig plats. Det borde en spanjor begripa!
I övrigt ett fint inlägg. Både stora och små kan äta pannkakor när som helst och var som helst! Kramar

Musikanta sa...

Veiken:
Han tjänade grova pengar på att sälja skulpturerna till antikhandlare i Europa. Men en drog öronen åt sig och meddelade polisen i Sverige som länge sökt denna bedragare. Och så uppdagades det hela. Han hade stulit värdefulla saker i kyrkor över hela Sverige förutom de här träskulpturerna.
Jag försäkrar dig att det var mycket goda pannkakor!
Kram från Ingrid

Anonym sa...

I just found out that my great-grandfather may have come from the Rono area. He and his family emigrated in 1885 via Norrkoping. To find this wonderful blog about the church is wonderful! My neighbor is also church organist, choir director and music educator in the city where I live in the Pacific Northwest, United States. I will share this blog with him - he will enjoy it! Thank you for all your posts.

Musikanta sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Musikanta sa...

Anonym:
I would very much like to know your name - it's much easier to reply to you if I know your first name at least. I even don't know if you are male or female. I you want to send me a more private message is my e-mail adress ikanta@telia.com.

Anyhow, I thank you very much for your nice and appreciating comment about my blog. Today I'm going to Rönö to rehearse with a childrens' choir. They are going to have a Luciaevent in church on December 13. I sure will be writing about it. Perhaps also about this rehearsal today.

Besides, I'm going to play on two Christmas morning masses, one in Rönö och one in the church of Östra Ny, this church also being old and beautiful. I will write about this too when time comes. Give my kindest regards to your organist neighbour!
Ingrid
23 november 2016 11:56 Radera