söndag 5 februari 2017

1387 Ryska Nationalbaletten från Moskva

På söndagskvällen , efter att vi varit på Visualiseringscenter, åkte vi åter in till Norrköping för att se den ryska nationalbaletten från Moskva i De Geerhallen i Norrköping. Det var Mirren som hade upptäckt detta evenemang och köpt biljetter till sig själv, alla tre barnen och mig. Baletten var Svansjön med musik av Tjajkovskij , som är Clarissas favoritmusik och som hon somnar till varje kväll.


Bilderna är alla tagna av Mirren och går att klicka större.

Jag var kanske lite orolig för att barnen inte skulle uppföra sig som man förväntar sig av en konsertpublik, men Mirren försäkrade mig att de är vana opera- och konsertbesökare. Barnen uppförde sig oklanderligt till skillnad från en dam bredvid som satt och surfade på sin mobil under stora delar av föreställningen.
Underbara pastellfärger på kostymerna.

Jag är ju van vid att man inte får fotografera under sådana här evenemang så jag hade inte kameran med mig. Mirren däremot tog några foton eftersom hon sa att ingen hade sagt, innan föreställningen började, att man inte fick fotografera. Jag är mycket tacksam för det och i det här inlägget är det alltså hon som tagit alla fotona.


Det var en underbar upplevelse att se den här fantastiska baletten med så utomordentligt skickliga balettdansörer och - dansöser som så helt hade kontroll över sin kropp och sin dans. Man undrar just hur många timmars och års träning som ligger bakom ett sådant här framträdande. Att biljetterna var så relativt billiga berodde antagligen på att musiken var inspelad. Men eftersom den var så skickligt tajmad med pauserna för applåderna så saknade man inte orkestern.


Publiken tackar med stående ovationer.

Den stora De Geerhallen var helt fullsatt och den entusiastiska publiken mötte varje solo med stormande applåder. När balettföreställningen var slut bröt jublet löst och det blev stående ovationer. Vår lokaltidning - Norrköpings Tidningar - tyckte däremot inte att det var värt ett besök. Inte en rad om evenemanget i tidningen varken dagen efter eller dagen därpå...


Lissan efter avslutad balettföreställning.

13 kommentarer:

Annika sa...

Rolig kväll! Balettdansörer är fantastiska atleter tycker jag. Liksom även skridskoåkare. Så många timmar som ligger bakom att få det att se så lätt och obesvärat ut. Roligt att ni kom dit allihop och synd att det inte uppmärksammades i lokaltidningen.
Kram

Musikanta sa...

Annika:
Ja, det var en magisk kväll. Vackra och skickliga dansöser och dansörer på scenen, underbara dekorationer och färger, tjusiga kostymer och en fullsatt konsertlokal med en entusiastisk publik. Jag är så tacksam mot dottern att hon tog initiativet att åka ner med barnen hit till Norrköping för att gå på baletten som hon köpt biljetter till på nätet hemma i Mälarhöjden. Jag visste inte ens om detta evenemang - bara en liten notis i deras programblad. Inte någon annons i NT - kanske det var därför tidningen inte skickade dit någon journalist...
Kram tillbaka

Ingrid sa...

Jag har sett Svansjön två gånger. Första gången var jag i 10-12 årsåldern och den andra gången var för ett par år sedan då jag såg den tillsammans med syster och svåger. En helt fantastisk föreställning det också!!

Kram, Ingrid

Annika sa...

Jag tillhör den del av befolkningen som sett Svansjön sådär en 30 ggr! Balettoman som jag en gång var, och forfarande är.
Vet att det balettkompaniet ni såg har varit här också flera gånger, men jag har aldrig sett dem.
Gillar nog mest att se helaftonsbaletter med riktig symfoniorkester, på ett operahus el dyl. Men förstår ju att detta var en upplevelse.
Glad för er skull. Nu kan det säkert bli fler baletter i fortsättningen för er!

ulla laiho sa...

Tiden har sprungit ifrån mig men jag har absolut för avsikt att fortsätta med veckans rubrik. Just nu sitter jag och längtar efter våren - har varit på en promenad på förmiddagen i den kalla blåsten. Hav tålamod!

Ditte sa...

Vilken trevlig kväll tillsammans. Har förstått att den ryska baletten är på turné i Sverige för min dottter såg föreställningen i Uppsala.
Roligt att ni också såg den i Norrköping. Fint att ha barnbarnen med men de är ju ganska stora så det brukar sällan vara något bekymmer. Barn som är vana att vara med, vare sig det gäller teater, opera, resor eller annat vet ju hur det går till.
Började gå på operan med döttrarna när de var fyra år och det har fortsatt och nu är de vuxna och det är barnbarnen som får tas med.
Jag har gått mycket på operan i Stockholm och jag kommer alltid att minnas de uppsättningar jag sett där av Svansjön men Anneli Ahlanko som Svanen. Magiskt!
Kram och önskan om en trevlig vecka.

Musikanta sa...

Ingrid:
Jag såg Svansjön för så där 60 år sen och jag kommer mest ihåg svanarna. Inte så mycket av palatset. Och så musiken förstås, men den har man ju hört många gånger sedan dess.
Kram tillbaka

Musikanta sa...

Annika:
Haha, då kan du handlingen rätt bra vid det här laget. Du vet kanske att det finns två slut? Det ryska som slutar lyckligt och det europeiska som slutar olyckligt. Här var slutet lyckligt och alla kunde dra en lättnadens suck när det var slut.
Det var väldigt roligt att baletten valde att framträda i Norrköping på sin turné i Sverige. Sådana stora evenemang är vi inte vana vid. Hade det varit en orkester med hade vi inte haft en chans att gå fem stycken på föreställningen. På Operan kostar ju biljetterna mellan fem- och åttahundra kronor per biljett om man ska se någotsånär bra. Här tog de bara lite över 200 per biljett.
Kram tillbaka

Musikanta sa...

Ditte:
Bra att barnen får vänja sig vid opera- och konsertbesök redan när de är små. Det är ju enklare att ha dem med sig på teater eller opera eftersom det händer saker hela tiden. Men även på konserter (det är ju många sådana på Lilla Akademien hela tiden) sitter alla tre barnen stilla och lyssnar, både till egna (ja, inte när de själva spelarförstås) och kompisarnas framträdande.
Jag tror jag såg Elsa-Marianne von Rosen i den baletten - SÅ gammal är jag :-).
Jag vet i alla fall att hon dansade i Fröken Julie som jag också såg på den tiden jag var ung och studerade i Stockholm.
Kram tillbaka

Karin sa...

Vilket härligt finbesök från Moskva och underbart att barnbarnen fick hänga med! Hoppas Clarissa inte blev för sömnig av sin godnattmusik!

Gunnel sa...

Svansjön är min absoluta favorit. Jag tror faktiskt att barn många gånger ha mer sunt förnuft än vuxna, med tanke på uppförandet. Det är bara så enkelt att gnälla på barn och ungdomar. Jag får åka till Köpenhamn när jag vill se balett. Det blir närmast för mig. Kram

Musikanta sa...

Karin:
Clarissa var nog den som var allra piggast och mest entusiastisk, vilket inte vill säga lite. Hon dansade för oss i entrén innan vi gick hem. Det är verkligen roligt att dela sina kulturella upplevelser med sina barnbarn!
Ingrid

Musikanta sa...

Gunnel:
Det är en fantastisk balett! Jag måste i alla fall säga som försvar att det inte var någon av besökarna runt omkring oss som höjde på ögonbrynen när Mirren kom insläntrande med tre barn under nio år. Det är ju lättare när det händer någonting spännande på scenen hela tiden och folk ideligen applåderar. Svårare att sitta blickstilla på en konsert. Lissan har bara fått följa med på sådana den sista tiden men hon har skött sig jättebra liksom pojkarna.
Ni är lyckliga, ni som bor i Skåne som har så nära till kontinenten!
Kram tillbaka