måndag 20 februari 2017

1393 Nytt från Bonniers Veckotidning nr 8 1929

I det här numret av Bonniers Veckotidning 1929 pryds omslagsbilden av en av mina favoritillustratörer - Gullan Rudevall-Artelius. Jag har skrivit ett inlägg om henne här tidigare. Det var förresten hon som gav mig idén till Månadens Illustratör. Hon var gift med en annan skicklig illustratör, Helge Artelius, som jag också tidigare berättat om här.


Gullan Rudevall-Artelius var en duktig konstnär och illustratör som levde mellan 1897 och 1991.  (Bilderna går att klicka större.)

Som vanligt är det många reportage av olika karaktär i tidningen. I ett gör man ett besök hos ministern (förmodligen våra dagars ambassadör) i Buenos Aires, i ett annat besöker man Österrike, "ett mycket givande turistland." enligt tidningen. Agnes von Krusenstjerna har en novell med och Anders de Wahl fyller 60 år. Vintern är tydligen ovanligt kall detta år vilket följande bilder visar.


Översta bilden är från Stockholm. Bilden till vänster från Istambul och bilden till höger från Cannes.


Översta bilden visar hur passagerare på båtar måste gå ur och ta sig till fots när isbrytarna hade gett upp att bana väg genom isen för båtarna. Med sig hade de "isbåtar" för säkerhets skull som de drog efter sig om isen skulle gå upp. Både den översta bilden och den nedersta bilden visar detta.

Greta Garbo var vid den här tiden otroligt populär. Det vittnar olika tävlingar i tidningen om vem som var mest lik filmstjärnan. Jag hoppas den här artikeln går att läsa för den är ganska rolig.


Förhoppningsvis går artikeln att läsa om man klickar upp bilden. Den handlar i alla fall om att Greta beviljade audiens på 30 minuter för tecknare att rita av henne då hon var på besök i Sverige.

Lotte Lehmann har jag hört namnet på tidigare men visste inte så mycket om henne. Hon var tydligen den mest berömda operasångerskan i hela världen vid den här tiden. När jag läser om henne blir jag oerhört imponerad av hennes mångsidighet. Ingen roll var henne främmande. Hon sjöng huvudrollerna i operor av de italienska operakompositörerna lika väl som dem av Wagner och Mozart. Vanligtvis brukar det vara vattentäta skott mellan de sångare och sångerskor som sjunger Wagner å ena sidan och Mozart å den andra till exempel.


 Här är hon på bild på helsida i titelrollen i operan Fidelio av Beethoven. 

I det här numret är det inte något direkt modereportage men väl massor av bilder på brudar och den tidens kändisar iklädda olika kreationer. Matsidor med recept och förslag till veckomeny är också stående inslag. Jag fastnade den här gången för menyn med förslag till en ungdomsmiddag. Fyra rätter och efter det kaffe med kakor. Inga pizzor här inte...


Jag antar att det med "parfait" menas glass, som var en efterrätt som man för det mesta avslutade fina middagar med. Jag noterar också att det INTE bjuds på vin eller sprit trots att middagen säkert var tänkt för äldre ungdomar i tonåren. 


Vi har tydligen inte lärt oss något på 88 år...

Omslagssidorna är som vanligt i färg och upptar helsidesannonser. Banan-Kompaniet måste ha gått väldigt bra för de har nästan med en så här stor annons i varje nummer. Jag läser på länken att de saluförde bananer under namnet Fyffes på trettiotalet.


Vem vet - kanske det vore något. Har aldrig sett receptet förut.

14 kommentarer:

Pettas sa...

Den Facila avmagringskuren ser ju intressant ut ;)

Du sitter verkligen på en riktig skattgömma som har
så många gamla, fina tidningar med vackra pärmar.

Banan i mördeg? Ja, varför inte?

Godnatt Ingrid!

Gerd ♥ sa...

Roligt reportage!
Jag har svårt att läsa finstilt, även om jag klickar på bilderna. Jag har inte så bra syn till detta.
Läste Avmagringskuren, och skrattade gott. Jodå, min mamma hade urklipp på sådana hälsokurer och gud vet allt. Mänskligheten har alltid intresserat sig för kroppsformen.
Måndagskram, Gerd

Musikanta sa...

PettasKarin:
Jag lär mig en hel del när jag tittar i de här gamla tidningarna och googlar på människorna och annat. Synd att texten är så liten och att man inte kan förstora den mer när man läser inlägget.
Vad gäller bantningstabletterna kostade de 118 kr mätt i dagens penningvärde. Förmodligen gjorde de väl ingen verkan heller.
Kram och god natt själv!

Musikanta sa...

Gerd:
Som jag skrev till Karin ovan - det är synd att texten inte går att förstora upp mer. Det är därför jag inte lägger in några längre reportage eller noveller - oläsbart! Det är synd, för det är en del litterära alster av klassiska författare som förmodligen är ganska okända.
Det är väl framför allt kvinnor som går på de här mirakelkurerna och ständigt blir besvikna. På 20-talet skulle ju alla kvinnor helst se ut som pojkar...
Godnattkram från Ingrid

Vonne sa...

Kul med denna din tillbakablick. Undrar just hur du får tag på så gamla tidningar. Biblioteket? Det här med parfait eller glass kommer jag ihåg även från 40-50-talet. Det var riktigt märkvärdigt och fint med glass till dessert. Och en fin maträtt som vi idag äter nöstan jämnt var kyckling. Både trevligt och roligt inlägg detta!
Kram

Musikanta sa...

Vonne:
Nej, på biblioteket eller antikvariaten finns inte dessa tidningar. Jag har köpt samtliga på Tradera. De är väldigt ovanliga så jag hänger på låset när det någon gång är några som auktioneras ut.
Kul att du också kommer ihåg vilken lycka det var när man ibland kunde få glass till efterrätt. Det blev inte vanligt förrän på 50-talet. Kyckling var ju också något man bara fick när det var fina middagar.
Kram tillbaka

Klimakteriehäxan sa...

Intressant middagsmeny! Och banan i mördeg borde man kanske testa?

Musikanta sa...

Aina:
Det borde väl gå att baka in en banan i mördeg och låta den baka i ugnen tills mördegen är färdig, eller? Skulle vara kul att pröva.
Ingrid

Ditte sa...

Det är så rolit att läsa utdrag från dessa gamla tidningar och de var ju långt för min tid men jag känne rändå igen en del av perosnerna som omnämns.
Gullan Rudevall- Artelius är ett för mig nytt namn liksom Helge Artelius. Men nu vet jag.
Lotte Lehman kände jag inte heller till.
Vad gäller avmagringskurer så kan man ju inte äta mer än vad man gör av med och det har man ju aldrig kunnat och kan inte än idag. Ganska enkelt egentligen.
Kram!

Gunnel sa...

Jag skrattade gott när jag läste om avmagringskuren. Intet nytt under solen, stämmer bra in här. Så kul att du visar från gamla tidningar. Illustrationerna gillar jag väldigt mycket. Kram

Musikanta sa...

Ditte:
Jag kände inte heller till dessa illustratörer innan jag började samla på BVT. Lotte Lehmanns namn hade jag hört men hade ingen aning om att hon var så berömd på sin tid. Man lär sig!
Det är konstigt att inte folk har lärt sig det och att inte det finns några mirakelkurer. Inte lagliga i alla fall.
Kram tillbaka!

Musikanta sa...

Gunnel:
En till som gillar de här omslagsbilderna. Det var därför jag började köpa tidningarna. Sen såg jag flera av dem inramade på restaurangen i Bonniershuset i Stockholm och blev ännu mer förtjust. Det är också roligt att läsa vad som står inuti tidningen.
Krama tillbaka!

Anonym sa...

Vilket trevligt inlägg! Och jag (född 1928) kommer ihåg
Fyffes bananer! Undrar varifrån dom var importerade? Att
få en banan var nåt extra, när jag var barn.

Gamla tidskrifter är jättekul att läsa. Har en hel del
men inte svenska. Annonserna är den roligaste läsningen.
Lotte Lehman - ett namn som allt som oftast dyker upp i
korsord jag löser.

Ruth i Virginia

Musikanta sa...

Ruth:
Roligt att se dig här bland kommentarerna igen! Och trevligt med någon som kommer ihåg hur livet såg ut på 30- och 40-talet. Det är ju inte så ofta numera (åtminstone inte här på bloggen) som man kan diskutera och prata om det med någon. Genom korsord lär man sig mycket. Korsordslösning har Kent och jag som ett gemensamt intresse. Deu har tydligen inte någon egen blogg - hade varit roligt att få veta lite mer om dig.
Kram från Ingrid