söndag 27 maj 2018

1569 Månadens illustratör maj 2018 - Pauline Baynes

Att Clive Staples Lewis alias C.S. Lewis har skrivit böckerna om Narnia känner många till. Men att Pauline Baynes har illustrerat alla hans böcker visste jag faktiskt inte förrän jag öppnade min stora Narniabok som jag hittade häromdagen i bokhyllan. Ett praktverk som jag glömt att jag köpt och som innehåller alla sju sagorna om Narnia.


Boken är 30x22 cm och väger över 2 kilo. (Bilderna går att klicka större.)

Pauline Baynes föddes 1922 och dog 2018. Hon föddes i Indien där hennes far var regeringstjänsteman. När de skulle börja skolan skickades Pauline och hennes storasyster
iväg till Farnham i England där de tillbringade största delen av sin barndom. Efter att ha studerat vid Farnham school of art och University for the creative arts avslutade Pauline sin konstnärliga utbildning vid the Slade school of fine art. 

Efter att ha arbetat en tid på försvarsministeriet med att göra illustrationer till utbildningskurser började hon på en avdelning där hon fick rita kartor - en färdighet som hon senare använde när hon ritade kartor av Narnia och även i böcker av J.R.R.Tolkien, författaren till Sagan om Ringen.


Kartan är från sagan om Caspian, prins av Narnia

Det berättas att hon träffade Tolkien, som var god vän med C.S. Lewis, när hon var uppe på ett förlag med några av sina illustrationer till en barnbok. Tolkien fick syn på dessa och erbjöd henne omedelbart att illustrera en av hans böcker. Men det är framför allt med illustrationerna till sagorna om Narnia som hon nått världsberömmelse. Här kan man läsa mer om henne.

Lewis skrev sagorna för sin guddotter, Lucy Barfield. Så heter också den yngsta systern som tillsammans med syskonen Peter, Susan och Edmund går in i ett stort klädskåp och kommer ut ur detta i ett magiskt land befolkat av bland annat fauner, kentaurer, jättar och talande djur. En häxa har förklarat evig vinter och många strider utkämpas där. Barnen råkar ut för många äventyr.

Syskonen som kommer till Narnia i omgångar är från vänster Peter, Edmund, Susan och Lucy

Här nedan visas  försättsbladen till varje saga. Illustrationerna, svart-vita från början och färglades senare till denna speciella samlingsvolym av Pauline Baynes.












Här nedan ser man skeppet Gryningen i genomskärning.








Jag räknade till 46 illustrationer bara i sagan om Häxan och Lejonet. Förmodar att det är ungefär lika många i de övriga sagorna. Hon måste ha varit enormt produktiv eftersom jag läste att hon illustrerat över 100 barnböcker. Hennes egen favoritbok var A Dictionary of Chivalry som hon illustrerat med över 600 bilder. Lite sorgligt är att hon själv aldrig fick några barn efter det första barnet som var dödfött. Pauline Baynes dog 2008 i en by som ligger nära Farnham i Surrey där hon tillbringat sin barndom och uppväxt.

Barnen är tillbaka i verkligheten från att ha varit i Narnia.



Pauline Baynes. Foto från nätet.

7 kommentarer:

Eva sa...

Böckerna känner jag till, men inte detta om illustrationerna. Verkligen intressant. Det är alldeles otroligt fina illustrationer. Tack för detta:)

Gunnel sa...

Jag älskar gamla sagoböcker. Vissa sagor blir aldrig föråldrade. Kram

em sa...

Eftersom jag inte är någon större Narnia-fantast har jag bara tänkt på Pauline B. som illustratör av "The Borrowers" (Lånarna) och omslaget till "Watership Down", men det är ju självklart - inser jag nu, när jag läst om henne - att en skicklig illustratör har illustrerat så mycket mer än några få böcker.
Margaretha

Musikanta sa...

Eva:
Tack för din kommentar. Roligt att du uppskattade inlägget.
Ingrid

Musikanta sa...

Gunnel:
Jag också. I synnerhet när de är så fint illustrerade som denna bok.
Kram tillbaka

Musikanta sa...

Margaretha:
Om du googlar på Pauline Baynes och klickar på Bilder så får du upp massor av andra illustrationer. Jag har inte gjort det tidigare och det var spännande att se så många fler illustrationer som hon gjort.
Ingrid

Paula sa...

Mycket vackra illustrationer! Triggar fantasin och ökar läsglädjen