onsdag 22 maj 2019

1672 Sushi och Vårkonsert med Stockholms Gosskör

I  torsdags åkte jag upp till Stockholm för att bland annat vara med på tre klasskonserter på musikskolan Lilla Akademien där de tre yngsta barnbarnen är elever. Men innan dess var det Vårkonsert med Stockholms Gosskör på Musikaliska på fredagskvällen.

De flesta bilderna går att klicka större.

Mirren kom som vanligt och hämtade mig på City-terminalen och då det var lunchdags för henne bestämde hon att vi skulle gå och äta lunch på en restaurang i närheten. På menyn stod bland annat sushi och eftersom jag aldrig ätit det, tyckte jag det skulle bli spännande att smaka. Laxen inuti var väldigt god, för övrigt tyckte jag att smaken var ganska menlös.

Mirren tog bilden.

På kvällen tog Mirren, Clarissa och jag bussen till Kungsträdgården, varifrån det bara är några hundra meter till Musikaliska där Stockholms Gosskör skulle ha sin traditionella vårkonsert. För en som bor i Mogata där det går tre bussar om dagen fram och tillbaka till Söderköping, är det nästan overkligt att bara gå tvärs över gatan till tvåans busshållplats där det kommer en buss var sjätte minut och med vilken man kan åka ända fram till Kungsträdgården på en kvart.


Konsertsalen på Musikaliska fylldes snabbt av en förväntansfull publik.

Som vanligt var konsertsalen fullsatt av en förväntansfull publik till största delen bestående av anhöriga till gossarna. Med tanke på att det var drygt hundra pojkar i kören den här konserten så kan det inte ha varit svårt att få lokalen fylld. Programmet var mycket omfångsrikt och upptog sjutton olika sånger, de flesta med anknytning till våren. Tre sånger av Freddie Mercury blev extra uppskattade. En video som Mirren spelat in med Bohemian Rhapsody finns att lyssna till i slutet av inlägget.


Jag är alltid lika imponerad över att alla de yngre pojkarna har lärt sig alla sånger utantill. Även de som var på engelska. Och att de överhuvudtaget håller ihop och inte somnar innan konserten är slut. Alla gossar skulle vara på plats kvart i fem för repetition. En kort paus för att äta innan konserten började klockan halv åtta. Denna pågick sedan i nästan två timmar.


Här är hela kören samlad efter det avslutande numret och applåderar konferencieren av hjärtans lust. Skönt för de yngre pojkarna att få röra händerna som de har varit tvungna att ha bakom ryggen hela tiden de sjungit. De små pojkarna i vitt sjunger i Preparandkören av vilka många går vidare till stora kören till hösten. (Bilden från Stockholms Gosskör.) 


Här är en bild på Stockholms Gosskörs Konsertkör. Det är den kör som turnerar världen över. I februari sjöng kören i Peterskyrkan i Rom och i augusti åker den till Kina. Barnbarnet Caspar står som nummer ett från vänster i första raden och barnbarnet Casimir som nummer fyra från vänster. (Bilden från Stockholms Gosskör.)

Tyvärr satt jag långt fram till höger i salen med en flygel som helt skymde kören utom mina två barnbarn och några av deras kompisar. Därför har jag lånat bilderna på körerna av en förälder som hade bättre utsikt. Men jag spelade ändå in Roslagsvår av Hugo Alfvén som Konsertkören sjöng så briljant - detta trots att bara en liten del av kören syntes. Finns också på ett klipp i slutet av inlägget.


Det här var min utsikt över kören hela kvällen. Men båda barnbarnen kom med. Caspar som nummer ett från vänster i första raden  och Casimir som nummer fyra.

Det tar ju ett tag att checka ut pojkarna så vi var inte hemma förrän vid halv elva på kvällen. Som väl var fick alla sova ut morgonen därpå innan nästa konserter skulle gå av stapeln på lördagen. Nämligen Lilla Akademiens klasskonserter som alltid hålls i slutet av vårterminen. Dags för Clarissa klockan tolv i åk 1 och Caspar klockan fyra i åk 3. Casimir fick vänta med sin klasskonsert i åk 5 tills på söndagen. Inlägg från dessa kommer så småningom.
Roslagsvår av Hugo Alfvén med Stockholms Gosskörs Konsertkör 17 maj 2019 på Musikaliska.Bohemian Rhapsody av Freddie Mercury med Stockholms Gosskör. 

6 kommentarer:

"LillaSyster" sa...

Härlig utflykt och så duktiga!!! Det är wasabi och soyan som sätter piff på sushin. Ha en bra dag!

Musikanta sa...

"LillaSyster":
Ska i alla fall försöka med soyan nästa gång :-).
Ingrid

Lena i Wales sa...

En fin dag med god lunch och god musik.
Jag gillar sushi, men äter det inte så ofta.
Ja, vad de unga kan!

Pettas sa...

Det är alltid lika härligt att läsa om alla musikevenemang ni "gör" du och Mirren tillsammans med alla Mirr-barnen.
Så stolt du måste vara bästa Ingrid-mormor!
Den kvinnliga dirigentkjolen är ju bara för härlig.
Ha det gott och njut av musik och barnbarn!

Musikanta sa...

Lena:
Det är lika underbart varje gång att gå på gosskörens konserter. Och lika underbart att få träffa barn och barnbarn igen. Nästa gång jag äter sushi ska jag lyda alla goda råd jag fått beträffande denna rätt :-).
Ingrid

Musikanta sa...

PettasKarin:
Tack för din rara kommentar - jag måste ju dokumentera allt som händer som du förstår. Dessutom är det ju roligt att få dela med sig av den härliga körsången till mina bloggvänner.

Klart att jag är stolt men mest tacksam för att jag fortfarande får och kan vara med när barnbarnen sjunger och spelar lite här och där. Det blir fler inlägg med det motivet framöver.

När jag var ung hade jag en pojkvän (i Stockholm när jag bodde där en tid) som sa att man alltid kunde känna igen musikstudenter på att de klädde sig så illa, haha. Det var skillnad på dem och på de som gick på Konstfack eller Mejan.
Ha en skön helg önskar Ingrid