söndag 8 februari 2009

Snälla, snälla...

Snälla, snälla vadå? Vi har inte kommit så långt med jämställdheten när en låt om en kvinna som nästan kryper på knäna och bönar och ber sin skitstövel till karl att komma tillbaka till henne går till final i Melodifestivalen. Jag skäms…

Han har ju hittat en annan, bevars, förmodligen yngre och snyggare. Låt honom gå då, för Guds skull, och var glad att du slipper honom, hade jag lust att ropa i går kväll när C. af U. förödmjukade sig inför tre miljoner tittare.

Han är inte värd att ens slösa så mycket som en suck på. Be honom dra dit pepparn växer och gärna ta med sig barnen också – ju fler ju bättre. Då är det kanske inte lika roligt…

Så kan du få tid för dig själv och utbilda dig om du inte redan har gjort det eller ta ett jobb som kräver 80 timmar i veckan som du tjänar mycket pengar på. Dessutom slipper du passa upp honom, som du väl givetvis har gjort, annars skulle du väl inte hålla på så där…

Haha, jag brukar verkligen inte engagera mig i Melodifestivalen, men jag tyckte det var sorgligt när denna låt t.o.m. fick det internationella priset. Man kan undra vilken kvinnosyn den där fransmannen har...

Jaha, att karlarna tycker det är OK, det kan jag förstå, men att kvinnorna köper det här också rakt av, det förstår jag inte! Jag har läst flera kommentarer i tidningarna –INGEN än så länge har reagerat mot innehållet i sången.

Caroline var helt suverän i och för sig, men sången hade möjligen passat på en teaterscen någon gång i slutet av 1800-talet när kvinnan var helt beroende av mannen…

23 kommentarer:

Bloggblad sa...

Jag håller helt med dig i textfrågan - men hon var ju så suveränt bra... jag snabbtittade på inspelningen... och hennes låt lyssnade jag på helt för att hon sjöng med sån nerv.

Men egentligen är väl inte texten värre än allt annat kärleksdravel och nonsenstexter?

Bloggblad sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Eleonora sa...

Du söta lilla Ingrid - tusen tack för den vackra buketten till min födelsedag! Jag blev verkligen så glatt överraskad. Mycket rart av dig. Som du förstår hade jag fullt sjå att dricka Champagne och kunde inte följa med Melodifastivalen - Gud ske lov, med tanke på din rescention.
Tack igen och kram kram

Anonym sa...

AMEN!
Tack Musikanta - jättebra inlägg!

Musikanta sa...

Bloggblad:
Jag brukar aldrig lyssna på schlagertexter särskilt noga, men här gick det ju inte att undvika...

Jag tyckte att det var gräsligt pinsamt faktiskt även om hon var duktig!

På tal om nonsenstexter: Gå in och läs noga texten till psalmen 744. Mirren påpekade att det var helt fel det som står där. Jag har alltid tyckt om musiken så jag har inte tänkt så mycket på texten!

Musikanta sa...

Elonora:
Du måste bara se och höra denna låt - gå in på Svt på datorn så finns den ju där.

Det var inget som helst fel på framförandet, det var bara texten som var pinsam, fortfarande tycker jag att det är konstigt att ingen annan reagerat...

Förstår att du hade en trevlig födelsedag med skumpa och allt! Jag har sparat din e-mailadress sedan jag fick din award - hoppas att du inte blev ledsen för det!
Varm kram/Musikanta

Musikanta sa...

Marskatten:
Det känns bra att få lite medhåll från någon. MM bara skrattade åt mig och förstod inte att jag kunde bry mig överhuvudtaget.

Jag hade inte tänkt så mycket på det om hon hade åkt ut men att så många tyckte det var en så BRA låt tycker jag är skrämmande...

Saltistjejen sa...

Oj! Intressant. Som utandsboende har jag totalt tappat allt intrese för Melodifestivalen så jag hänger inte med alls. Inte mer än att jag vet att "nej såhär års är det det ENDA tidningarna skriver omdär hemma....!" vilket brukar framkalla gäspningar....
Hm, kanske borde jag ändå kolla upp denna låten för att se vad det var för ngt. Å andra sidan. kasnke inte ändå...? ;-)
kram!

Musikanta sa...

Saltistjejen:
Skulle vara kul att höra din kommentar om låten om du letade upp den...Du som är en ung progressiv kvinna! Den är inte lik någon annan jag hört.

Och den har bara fått lovord från alla håll utom från mig. Men det gäller alltså endast texten, inte själva framförandet som var helt utmärkt.

Miss Gillette sa...

Eftersom jag tycker att schlagerfestivalen är så kapitalt intresselös kollar jag aldrig (nej, verkligen aldrig), men nu blir jag nyfiken på C af U:s låt. Med tanke på vem och hurdan hon är kan jag inte låta bli att undra om det inte finns ett visst -- ett stort? -- mått av ironi i en text av den typ som du beskriver ifall hon framför den. Hon är ju allt annat än korkad och aningslös, så tills jag hört låten i fråga utgår jag från att det finns dimensioner i den som inte kan skönjas enbart på det textuella planet.

Musikanta sa...

Miss Gillette:
Jag håller med dig att Melodivestivalen inte är mycket att titta på, men i det jobbet jag har, måste jag hålla mig lite uppdaterad vad beträffar "vanligt" folks musiksmak. (Som för det mesta inte stämmer överens med min egen).

Tyvärr tror jag inte det där med den eventuella ironin i såfall har gått hem hos den breda allmänheten (inklusive melodifestivalsrecensenter)

En (manlig sådan) skriver i vår lokalblaska idag att "hennes minuter på scen var så bra och vackert arrangerade(!)... och "hon var egentligen en av kvällens absoluta vinnare..."
Han pratar också om "vemod, svår, sorglig" etc.

Är det bara jag som överreagerar? Det verkar så...

Miss Gillette sa...

Usch då, jag blir väl tvungen att försöka lyssna på låtskrället då. Nån gång.

Musikanta sa...

Miss Gillette:
Kul att höra vad du tycker - jag tycks nämligen vara tämligen ensam i min uppfattning...

Elisabeth sa...

Kan bara instämma till fullo! Trodde att det bara var jag som hade den åsikten! Tack! Mycket bra skrivet!

Varm kram..

Musikanta sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Musikanta sa...

Elisabeth:
Tack för din kommentar! Jag började misströsta...
Varm kram tillbaka!

Anonym sa...

Jag har funderat på vad det är för fenomen..på mitt jobb är det så många som hyllar Caroline a U och jag begriper det inte. Verkligen inte.
Varken text- eller sångmässigt, inte utseendemässigt heller även om det inte spelar någon roll i sammanhanget.

Musikanta sa...

Marskatten:
Det är väl något i stil med det gråtande barnet som en del har på väggen. Man gillar att vältra sig i andras olycka - och C a U är ju verkligen olycklig i sången...
Skönt att du tycker som jag i alla fall.

Däremot blev jag glad att Alcazar vann, de var oerhört proffsiga och tjusiga! Inget fel på sången heller...

tant lila sa...

Du är rolig!
Och jag som tyckte att den var så underbar, så känslosam och därmed så osvensk. I fall med känslor gillar jag inte den allmänna mentaliteten här!
Jag vill ha mycket feeling!
Fast egentligen har du nog rätt, så hemskt att jag inte tyckte så också!

Musikanta sa...

Tant Lila:
Det måste tydligen ha varit väldigt många som tyckte som du eftersom hon gick vidare...

Jag vill också ha feeling - men inte av den sorten som förnedrar sig...

Fast det är nog bara jag som är överkänslig! :-(

Bloggblad sa...

Jag ska genast kolla. Har inte alla psalmnummer i huvudet... :)

Däremot har jag i psalmskolan fått höra enormt mycket kritik om många av våra gamla "folkkära" psalmer... att det är dravel som måste bort...

Musikanta sa...

Bloggblad:
Det kanske beror på att det är så många gammaldags ord som dagens ungdomar inte förstår...
Men visst är det mycket "hjärta" och "smärta" på många ställen!

Marianne sa...

Jag slutade visst lyssna efter "snälla, snälla". Som alltid med schlagerlåtar även om de i grunden tillhör en annan genre, för allt som sjungs på den där Mellisen känns så utslätat. Hela konceptet gör att musiken slätas ut till "lagom". Men mycket illa faktiskt om det är en sådan text!