onsdag 3 juni 2009

Bussutflykt med syföreningarna i Ringarum och Gusum

Lupiner vid Floda kyrka i Södermanland (enda bild som går att klicka större)

Det kanske inte låter så spännande men det blev det! Första anhalten var kaffe/te och en alldeles pinfärsk ostfralla på det anrika konditoriet Sultan i Katrineholm. Det grundades redan 1896 och har varit i gång sedan dess.


Floda kyrka i Södermanland

Sedan gick färden till Floda kyrka. Den var en fantastisk upplevelse för mig som inte tidigare sett målningar av Albertus Pictor mer än på bild. Man tror att han dog 1509 eftersom det var sista gången han spelade orgel på en begravning (!) Kollega således även till mig. Det är alltså en hel del jubileumsfirande av denne underbare kyrkomålare i år runtom i landet.


Det gamla skeppet med målningar av Albertus Pictor är från 1600-talet




Jesu Himmelsfärd med Maria och apostlarna målat av Albertus Pictor

Sv.D. har en intressant artikel om honom och hur hans färger förändrats genom århundradena här.



Den underbara altartavlan i Floda kyrka


Efter kyrkobesöket åt vi lunch på Plevnagården i Malmköping. Vackert beläget och med fina lokaler. Jag ångrade att jag inte beställde rödspätta med remoulade, eftersom kasslern hade stått i ugnen för länge och var torr och svår att skära och den tillhörande potatsgratängen var helt smaklös. Men när jag fick smaka på ”remouladsåsen” till spättan kunde det vara detsamma. Denna var helt vit, lättflytande och förmodligen bara gjord på crème fraiche med några capris istoppade.

Tårtan till efterrätt räckte inte heller till alla. Antingen var det så att assietterna var slut på bordet eller alternativt tårtbitarna. Jag lyckades sno till mig en assiett från salladsbordet – som var gott och rikligt – så jag kunde landa min tårtbit på denna och fick således i mig några absolut överflödiga points till alla de övriga den dagen.



Den största järneken var imponerande


I Malmköping besökte vi också Olle Smeds affär med järnkonst – den enda i världen enligt honom själv. Där fanns många vackra saker, speciellt järnekarna. Men dessa kostade mellan 4000 och 12000 kronor så det blev ingen affär denna gång. Men visst var de fina och tog säkerligen lång tid att svetsa med alla små grenar och kvistar. Bra tips till en som har allt!

Mycket annat trevligt konsthantverk fanns också att beskåda


Eftersom det nu hade gått två hela timmar sedan lunchen hade det blivit kaffedags igen. Det intog vi i Sköldinge på Fridhems kaffestuga, som varit prästänkeboställe ända tills 1949. Den gamle prästen ville nämligen inte att hans unga hustru skulle behöva gifta om sig med den som kom efter honom – vilket var brukligt under 1800-talet. Därför lät han flytta en stuga till denna plats där hans unga änka skulle kunna bo i splendid isolation.



Kaffestugan Fridhem i Sköldinge

Denna mysiga kaffestuga var praktiskt nog allierad med en hemslöjdsbutik, vilket dränerade min kassa på ytterligare 200 kronor som jag betalade för en liten ljuvlig tröjjacka i alpacka från Peru. Tjugo kronor hade jag redan spenderat på en kyrkobeskrivning över Floda kyrka. Det fanns för övrigt många textila alster i alpacka att inhandla i butiken till facila priser. Trots dessa utgifter blev resan billig. 160 kronor kostade hela kalaset med bussresa, lunch och kafferaster. Bussutflykter med kyrkliga syföreningar kan verkligen rekommenderas!

Här i hemslöjdsaffären fanns också mycket att handla


12 kommentarer:

Bloggblad sa...

Gud, så skönt det låter att vara pensionär!

Det var helgsmålsbön från Floda kyrka i lördags. De visade bilderna på fabeln om räven och tranan - som finns i taket där.

Miss Gillette sa...

Vilken fin utfärd! Maten låter inte som nån höjdare, men fikaställena och allt det andra ni såg! Sköldinge får man tydligen försöka passera på nån av sina utfärder, det ser mumsigt ut.

Fast "enda affären med järnkonst" -- det epitetet finns det nog en hel del konstsmeder som invänder mot. Det finns en karl här på den pöschkans centralorten som definitivt säljer konst av järn i sin affär. Och inte ens han påstår sig vara nåt unikum.

Eleonora sa...

Vilken trevlig och spännande resa du har gjort och till vilket facilt pris!! Tack för att du delat med dig till oss. AP:s kyrkomålningar är verkligen vackra och mycket intressanta. Tack, tack!
Ha en fortsatt mycket god och fin sommar söta Ingrid!

Musikanta sa...

Miss Gillette:
Jag tror inte ens han är ensam om sina järnekar. Någon hade sett något liknande hos någon järnkonsthantverkare i Skåne...

Men det går väl att påstå vad som helst för att få sina alster sålda!
T.o.m. att det är enda affären i hela världen!

Eleonora:
Tack för dina vänliga ord, som vanligt lika uppmuntrande.
Jag önskar dig en riktigt skön sommar själv tillsammans med barn och barnbarn.
Många kramar från Musikanta-Ingrid

Miss Gillette sa...

Visst serru! Kom och köp konserverad gröt! Och snygga är de ju, ekarna.

tant lila sa...

Visst är det mysigt med de här endagsutflykterna på våren/sommaren! Jag uppskattar dem mer och mer ju äldre jag blir.
Men det är fantastiskt att målningarna av Albertus Pictor har klarat sig genom reformationen utan att bli övermålade. Eller är de framknackade senare? Vet du hur det är?
Det är mycket att se i vårt land.

Mirren sa...

Har alltid fascinerats av Albertus Pictor - ska försöka åka till Floga kyrka någon gång.
Intressant sedvänja att prästänkan brukade gifta sig med den nye prästen - det måste väl ha spelat in även för intresserade präster kan tänkas. Som man skulle skriva i en annons nu: Stora utvecklingsmöjligheter i tjänsten finnes för hugad präst, i trevligt pastorat känd för sina välbesökta kyrkor. Till detta tillkommer mycket spatiös prästgård _samt_ ung och vacker prästänka.

Hoppas allt är väl med er och att du hämtat dig från den bedrövliga vistelsen här - och inte blivit sjuk själv. Många kramar!

Saltistjejen sa...

Vilken härlig utflykt! Och du vad fint smidet var tycker jag!!!! :-)
Kram!

Musikanta sa...

Miss Gillette:
Inte värda det skyhöga priset dock anser jag.

Tant Lila:
Det fantastiska med dessa målningar är att de aldrig har blivit övermålade - trots att kyrkan inte låg alltför långt från Stockholm. Vilka otroliga konstskatter som våra kyrkor rymmer!

Musikanta sa...

Mirren:
Det var inte alltid prästänkan var ung och vacker - snarare tvärtom. Det kunde nog hända att änkan var minst 20 år äldre än prästen...

Än så länge är jag fullt frisk - väntar med spänning på om jag ska fortsätta att vara det eftersom Mirrmaken tydligen blev smittad av magbacillen.

För min del var vistelsen allt annat än bedrövlig eftersom jag fick umgås så mycket med Lillmirren.
Många tillbakakramar!

Musikanta sa...

Saltistjejen:
Det är alltid lika trevligt när du hör av dig. Jag har själv varit dålig på att läsa bloggar på sistone eftersom jag har haft så förskräckligt mycket att göra. Men jag hoppas att det ska bli bättre med detta framöver när alla körer tar semester.
Varm kram och hälsa lilla Ella!

ollesmed sa...

Olle Smed.
Tack för ert besök. Jag vill inte påstå att jag är ensam smed, jag har många kollegor runt om i världen. Men mina alster finnsw bara här i Malmköping. På så sätt är det den enda affären i hela världen.
Välkommna igen.
komentera gärna via mail