måndag 12 april 2010

Från mitt liv som kantor 16

I lördags spelade jag på ett dop i Gårdeby vackra lilla kyrka som ligger ca en halvmil från Västra Husby. Och som så många gånger förr slogs jag av tanken på hur många konstskatter det finns i våra svenska kyrkor.

Framme i koret i upphöjd position tronar Jesus med ett litet lamm i sin famn. Han är snidad i trä av Eva Spångberg i Hjälmseryd. Dit ska förresten Ringarums och Valdemarsviks syföreningar resa på sin årliga utflykt den 2 juni. Jag tänker följa med eftersom jag inte besökt hennes ateljé tidigare.


Alla bilder går att klicka större.

Men det som var allra märkligast, tyckte jag, var den konstfärdiga ljuskronan av trä framför altaret, gjord av en träsnidare redan 1658. Vilken konstskicklighet – även om den kunde tyckas en smula makaber med alla armarna som höll om ljusen. Man får sig en tankeställare – hur många generationer under årens lopp har beundrat den här kronan, och hur många generationer efter min kommer att fortsätta att beundra den och förvånas…


Lille Felix, som skulle döpas, var idel solsken under hela dopakten. Till dopprocessionen spelade jag Du käre lille snickarbo, för första gången i mitt liv som ingångsmusik till ett dop, men kanske inte den sista. Psalmerna som vi sjöng var Tryggare kan ingen vara och Du vet väl om att du är värdefull– en av de populäraste nya psalmerna. Här i en underbar inspelning på Youtube! Ut som vanligt Barn är ett folk…



Påföljande söndag var det söndagsgudstjänst i Gusums lilla kyrka, som ursprungligen tillhörde Gusums bruk. Gästande sångkör var Sankt Ragnhilds- och Wijkakören under ledning av min goda vän Maj-Gret. Jag ackompanjerade kören som vanligt förutom att jag spelade orgel i gudstjänsten.


Alla i kören är pensionärer och den äkta sångglädjen är inte att ta fel på. Det är en lite tvärtomkör eftersom herrarna för det mesta sjunger melodistämman och damerna andrastämman. Men det låter ändå förvånansvärt bra och det är gamla härliga sånger man framför.

9 kommentarer:

Bloggblad sa...

Märkligt att det alltid är samma sånger (ja, förutom snickarboa då) som sjungs på dop och bröllop och begravningar. Är kunskapen om musik för olika tillfällen så bristfällig? Eller är det där låtarna "bäst"?

Självklart muttrar jag eftersom jag har skrivit flera dopvisor - men intresset för nytt är ringa. Man vill höra det man hörde på grannbarnets dop... Eller?

Bloggblad sa...

Förresten, jag tar tillbaka lite, jag har fått flera av mina låtar spelade på begravningar...

Musikanta sa...

Bloggblad:
Det tar väl sin tid innan det nya slår igenom. De allra vanligaste solosångerna vid dop (här var det ingen solist) är annars Himlen måste sakna en ängel och Prins Noël...
Du kunde kanske skicka över några av dina fina sånger direkt till kantorerna - många gånger är det ju de som förslår musiken...

Jag åker upp till Stockholm i kväll så nu blir det inte mer inlägg på ett tag.
Ha det gott!

Marianne sa...

Vilken märklig lampa! Den ser lite ut som om det var en nutida konstnär, och så är den från 1600-talet!

Vet du, min lilla sondotter har kommit in på Adolf Fredriks musikskola! Hon börjar fjärde klass där till hösten! Jag är så stolt så jag spricker nästan!

Ha det så roligt i Stockholm!
Kram!

Bloggblad sa...

Jag kan börja med att ge dig några noter. Alla är inte benägna att lära sig nåt nytt, har jag förstått. Och sen vill jag inte sprida noterna hur som helst, vi har dem ute till försäljning.

Evatina-beth sa...

Att besöka Eva Spångberg är en fantastisk upplevelse.
Vår sonhustru sjunger på bröllop och begravningar (inte så ofta dop, tror jag). Den ovanligaste sång hon sjungit på bröllop är "Ta av dig skorna".

Eleonora sa...

Sååå trevligt att läsa om dina "spelningar". Ljuskronan är verkligen något märklig.

Hoppas du får en god och fin helg.
Kram

Musikanta sa...

Marianne:
Jag trodde faktiskt också att den var från seklets början någon gång. Därför blev jag också så förvånad!

Vilken lycka att din lilla sondotter kommit in på AF! Det är väl större konkurrens när det gäller flickor också!

Lillmirren sjunger redan vid tvåochtrekvarts ålder klockrent - så han är också en pretendent till denna skola så småningom. Men det dröjer ju några år än. Hälsa din son med familj och gratulera så mycket!!!
Varma kramar/M

Musikanta sa...

Bloggblad:
Jag har bara två övningar kvar med VIS-kören så det är lite sent tyvärr. Nya kantorn tar över kören till hösten.

Eva:
Härligt att du tycker att det var intressant att besöka Eva Spångberg. Då behöver jag inte tveka att anmäla mig till resan!

"Ta av dej skorna" har jag faktiskt ALDRIG spelat i kyrkan, haha. Men man vet tydligen aldrig...

Det är mycket sällan man har solister utifrån på dop. Om man överhuvudtaget har någon som sjunger är det för det mesta någon inom familjen.

Eleonora:
Jag har just kommit hem från Stockholm där jag nästan varit en hel vecka. Ska berätta om vistelsen så småningom på min blogg.
Ha det gott och kram/M