torsdag 29 april 2010

Penséplantering

I lördags köpte jag nittiosex penséer som jag berättade om i mitt inlägg om Mogata Marken. Det var lätt gjort – fyra lådor blev det. En med gula, en med blå, en med röda och en med orangea penséer. Tjugofyra i varje låda. I måndags planterade MM nitton stycken på våra tre gravar och igår planterade jag arton stycken i våra urnor vid entrén och i våra två fönsterlådor.

MM, som blir pensionär först i maj – noga med det - men numera ändå är hemma hela dagarna (eftersom han hade innestående semester), lägger sig i allting och ville bara ha röda och orangea penséer där. Jag bjuder på det även om jag hellre ville haft lite blandat av varje…

Bilderna går att klicka större

Återstod alltså femtionio stycken enligt den högre matematiken. Av dessa planterade jag sexton stycken i igår i tre stora krukor på framsidan av huset. För husfridens skull blev det röda och orangea även där. Han är mycket för ordning och reda och symmetri, MM!

Som väl var började det regna när jag precis var färdig med denna plantering så jag var tvungen att avbryta trädgårdsarbetet och gå inomhus och dricka te. Eftersom regnet fortsatte hade jag fortfarande kvar fyrtiotre till idag att plantera i olika krukor på innegården på baksidan av huset.


Kan sägas att MM varit behjälplig med uppsättning av blomlådor och inoljning av en lite större blomlåda, som jag brukar ha stående på gräsmattan över ett hål där det inte växer något gräs. Han hjälper mig också med att bära femtioliterssäckarna med jord – det har redan gått åt tre stycken! Dessutom övervakar han arbetet och ger mig goda råd under tiden…

Nu har jag satt penséer i alla krukorna, men det är i alla fall tjugosex över (inte krukor som väl är utan penséplantor). I den inoljade blomlådan får kanske nio penséer plats, men sen är frågan vad jag ska göra med resten. Nya krukor kan jag inte köpa, då tror folk att jag säljer sådana. Jag får fundera på detta tills i morgon. I alla fall måste jag erkänna att MM faktiskt har ganska god smak, det ser fint ut med färgerna tillsammans.10 kommentarer:

Marianne sa...

Hehehe, ja det är inte lätt när de ska lägga sig i hela tiden, det räcker väl att bära säckar?

Fint blev det i alla fall.

Kram!

Bloggblad sa...

Jättesnyggt! Tänk så mycket jag kommer att hinna när jag blir pensionär. Men jag lovar dig - jag kommer aldrig att ha nån karl som lägger sig i och kommer med tips och råd. Då skulle han snart få en kruka i skallen.

olgakatt sa...

Håller med din make, man ska inte blanda hej vilt! Jag tycker det blev jättefint med hans val!
Jag köpte bara vita med lila mitt och hel-lila.
Ett tips:
Gräv ner dom överblivna i en rabatt där det kommer nån perenn senare!

Musikanta sa...

Marianne:
Fast det är roligt med lite sällskap i alla fall...
Nu är det bara maskrosor och annat ogräs som behöver rensas bort :-(
Kram tillbaka!

Bloggblad:
Jag vet, haha. Jag är dock inte så våldsam som du - men jag kanske blir med tiden, vem vet...

Musikanta sa...

Olgakatt:
Rabatter har jag inga - den sista med ölandstokar drog sin sista suck när nya bilen skulle få plats.

Men jag har ett ställe på innegården där jag har min till oigenkännlighet nedklippta lavendel där de kanske får plats. Det tar nog tid innan lavendeln kommer igen och tills dess kan det ju växa några penséer där! Jag får väl ta ett tag till i morgon...

Jag ska vidarebefordra "medhållet" till MM, då blir han glad!

Miss Gillette sa...

Jag som har köpt sex stycken och är jättenöjd med det.

Nackdelen med penséer är att man inte kan ha dem till nåt mer sen (om inte vintern är så mild att de övervintrar, för det händer ibland). Vårvinterns kruklökar kan man däremot köpa hur många som helst av, för de åker ut i trädgården sen och blommar snällt år efter år -- och sprider sig till på köpet. (Inte för att det märks nämnvärt i vår jätteträdgård, det blir lite färgade prickar här och var. Men de gläder ju de med. Och om femti år finns det säkert sjok av nånting, nånstans, sådär som i trädgårdstidningarna.)

Musikanta sa...

Miss Gillette:
Du är alltid så förnuftig. Jag pillade faktiskt ner några små påskliljor som jag köpt i krukor, så de kanske tittar upp till nästa år.

Den egentliga anledningen att jag köpte så många var att jag är dålig på matte. Jag brukar alltid köpa för få så att de inte räcker till alla gravar och krukor. Nu har jag i alla fall lytt Olgakatts råd att plantera ut de överblivnna bland min lavendel som är nerklippt.

Trevligt måste det vara för dig när du blir 70+ att ha en blommande äng istället för trädgård att titta på...

Miss Gillette sa...

K. Musikanta! Så här skulle du ha sagt: "Du meddelar alltid världen när du nån enstaka gång är förnuftig." Då hade det blivit rätt! :-D

Musikanta sa...

Miss Gillette:
Jag menade faktiskt vad jag skrev - det var INTE ironiskt! Du är väldigt förnuftig för att var så ung, haha!

Miss Gillette sa...

musikanta: När det gäller inköp av penséer är jag måhända det. Men mitt oförnuft på andra områden skyltar jag väl inte direkt med. Det kanske jag borde? Så blir det lite roligare för alla andra. :-)