torsdag 8 april 2010

Musicafé med Dagsbergs Dragspelsgäng

Det var längesen jag hade så roligt som jag har haft idag. Min hemliga dröm sedan ungdomen att bli vokalist har nämligen äntligen, vid sjuttiotre års ålder, gått i uppfyllelse! Visserligen sjöng jag inte ensam – som tur var – eftersom några av visorna vi sjöng bara var försedda med text och inte med noter. Och då är det inte lätt att sjunga rätt melodi hela tiden när man aldrig hört dem förut…

Mina andra vokalistkompisar är Marie och Yngve, som varit med länge i Dagsbergs Dragspelsgäng, där jag har fått den stora äran att komma med sedan några veckor tillbaka. Yngve var med redan vid starten för sisådär trettio år sen. Så han är en klippa och kan alla sångerna på repertoaren utan och innan, vilket är till stor hjälp.

Det är vi tre som utgör fronten i dragspelsgänget, som förutom oss tre består av ett tiotal mogna grabbar, som spelar dragspel, gitarr och bas. De flesta spelar på gehör, vilket passar mig utmärkt, då jag också är gehörsspelare. Jag kan naturligtvis även noter, men det är befriande underbart att sjunga och spela tillsammans med så genomusikaliska människor, som alla killarna i gänget är.

(Alla foton är tagna av Sven Åke, som också är med och spelar dragspel)

För det låter jättefint och samstämt när de kör igång. Gamla dragspelslåtar är ibland ganska invecklade, men det är ingen som tvekar om vilka harmonier som ska till i de olika turerna.


Idag var det alltså musikcafé i Åbylundskyrkan i Åby utanför Norrköping och Dagsbergs Dragspelsgäng stod för underhållningen och allsången. Fullsatt i lokalen till sista plats. På programmet stod bland annat en hel del alltid lika populära läsarsånger, som Barnatro, Guldgrävarsången, Gyllne morgon och O store Gud, där publiken fick sjunga med och gjorde det av hjärtans lust.


Claes, som är yngst av alla, basar för gänget. Det är han som står snett bakom mig på det andra fotot.Han är multiinstrumentalist - har jag lärt mig i NT idag att det heter - och spelar dragspel, gitarr, trumpet och piano. Han och jag spelade tillsammans What a Wonderful World, han på trumpet och jag på synt. Det var knäpptyst när vi spelade men vi fick en stor, varm applåd när vi hade slutat, så det var väl uppskattat, antar jag.

Hur som helst – det har varit en underbart rolig eftermiddag!

8 kommentarer:

Miss Gillette sa...

Du har bytt bild igen! Fin, den nya (också).

Det måste vara jättekul att sjunga i ett sånt svänggäng. Turnerar ni? Så man har en chans att se er, menar jag? Du är ju så piffig så det är inte klokt -- eller jo, det är ju det det är.

Musikanta sa...

Miss Gillette:
Tack för det - med bilden menar jag. Tycker att det är lite aprilstämning över den trots att den togs i oktober. Så den får hänga med ett tag...

Det där med piffigheten var snällt sagt - man föröker ju göra så gott man kan för att hänga med!

Vi (päron, jag är inte officiellt antagen ännu) "turnerar" mest hemmave - men det kanske kan bli någon gång när du har vägarna förbi :-) Jag försäkrar dig att det blir en upplevelse av andra mått än dem du är van vid!

Miss Gillette sa...

Och vaaad vet du om vad jag varit med om tidigare? ;-) Fast nu blir jag naturligtvis ännu mer nyfiken. Jag får väl planera mina utfärder efter era gig då. Kan man få med sig bloggblad, tror du? Och framträder _hon_ så att man kan se bägge två i samma veva? (Jag frågar det här eftersom jag räknar med att du läser detta, bloggblad!)

Marianne sa...

Härligt! Jag önskar att jag också kunde sjunga. Inte ens katterna uppskattar min sång : (

KRAM!

Musikanta sa...

Miss Gillette:
Bloggblad närde en dröm som ung att spela dragspel, har hon berättat för mig, så varför inte?

Det var ju meningen att du skulle bli nyfiken, haha!

Marianne:
Jag är säker på att kissarna uppskattar din sång - annars hade de nog inte varit så förtjusta i dig!;-) Men visst är det kul med musik och framför allt att musicera tillsammans.
Kramar!

Annika sa...

Häftigt!!
GILLAR!!
De sångerna skulle jag också vilja sunga med i. Härliga!!
Vilket drsag det måste ha varit, för det är det ju ofta i gamla läsarsånger.
KUL:
jag vill också sjunga!!
KRAM!!

Musikanta sa...

Annika:
Jag ska försöka få med MM nästa gång det är uppspelning så han kan ta en videosnutt när vi sjunger. Det ÄR faktiskt ett fantastiskt drag när dom sätter igång!

Och de gamla läsarsångerna är mer populära än någonsin. Det var ju ett tag då de inte var rumsrena - åtminstone inte i svenska kyrkan...
Kramar!

Elisabeth sa...

Det skulle vara roligt att höra er någongång! Å sen måste jag ju säga att du är tuff som bara så där... mitt livet... vågar hoppa upp som vokalist! Jättetufft, tycker jag!

Varm kram..