fredag 23 april 2010

Fredagstema Show and Tell – Makt

Jag undrar just vad Taina hade i kikaren när hon hittade på det här ämnet för fredagstemat denna månad. Det ska bli intressant ociså att läsa vad andra fredagsbloggare, som finns länkade hos henne, kommer att skriva om ämnet…

För mig har själva ordet makt en tydlig negativ innebörd. Det kan ju kopplas samman med så många ord av destruktiv karaktär, som t.ex. maktmissbruk, maktfullkomlighet, maktspråk, vapenmakt, maktkamp etc. etc.

Elaine Bergqvist har skrivit en intressant bok om hur olika härskartekniker används för att förtrycka människor i olika situationer, och hur man ska bemöta dessa. Den heter rätt och slätt Härskarteknik och DN har en recension av boken som man kan läsa här.


Jag hade tillfälle att studera det ultimata maktmissbruket när jag skrev min C- uppsats i engelska om den destruktiva och korrumperande effekten som slaveriet i USA hade på slavägarna, sett genom Harriet Beecher Stowes ögon i Uncle Tom’s Cabin.

Hennes berättelse om behandlingen av slavarna i boken är en mild västanfläkt mot vad jag senare läste om slaveriet i faktaböckerna och på nätet. Där fanns fruktansvärda bilder på torterade och misshandlade människor.

Det finns dock några få som har använt sin makt till att göra gott. Jesus sa: ”Åt mig har getts all makt i himlen och på jorden…” Jag skulle välkomna fler exempel på makt som lett till välstånd och lycka för människor…

14 kommentarer:

Petchie75 sa...

Det är intressant att se / läsa att nästan alla bloggare ser makt som något negativt. Jag vet faktiskt inte hur jag hade tolkat ämnet om jag inte gjort min alternativa tolkning på engelska (power som i ström, kraft).
Vad intressant din C-uppsats låter, jag läste Uncle Tom's cabin för många år sedan och det skulle vara intressant att läsa mer om vad du skrev.
Trevlig helg!

olgakatt sa...

Härskarteknikerna är verkligt intressanta! Ålderstekniken går åt båda håll, t ex. "Du din barnrumpa begriper inte det här"." "Du gamle stofil har ingen aning om hur det är nu för tiden!"

Berit Ås känner jag väl till, har faktiskt hört henne "live", vilket var en upplevelse. Där kan man tala om kroppsspråk! Däremot var Elaine Bergqvist ett nytt namn. Tack för boktipset!

Grekland nu sa...

Visst är det så att man ofta förknippar makt med något negativt. Väldigt synd, för den som har makt skulle ju kunna göra så mycket gott. Själv har jag aldrig längtat efter makt - men i mitt inlägg kom jag fram till att det inte är så dumt att ha makt över sin dag i alla fall! Trevlig helg!

Marianne sa...

Jag inbillar mig att Obama försöker använda sin makt för att förändra både USA och hela världen till ett bättre ställe.

Kram!

Musikanta sa...

Petra:
Kul att du tittade in igen!
Jag tänkte också på att Power betyder både makt och styrka på engelska. Och det är ju ofta så att den som är starkast, både fysiskt eller intellektuellt ofta får/tar makten.

Lite roligt är det också att nästan alla mina kvinnliga chefer har varit längre än genomsnittet...
Kram/M

Musikanta sa...

Olgakatt:
Boken är väldigt rolig att läsa, man känner igen sig så många gånger. T.ex. när jag ibland satt i kollegiet och kom med något förslag som ignorerades.

Men när samma förslag i nästan samma ordalag efter en stund lades fram av den enda manliga läraren runt bordet tyckte alla det var ett mycket bra sådant... Nu efteråt kan man ju le åt det!

Det där med kroppsspråk har alltid fascinerat mig. Har också varit på någon föreläsning som har varit jätterolig och intressant. Känner dock inte till Berit Ås.

Saltistjejen sa...

Det är så intressant att läsa alla Fredagstemabloggare och se att de flesta har en negativ inställning till just ordet makt. Lite synd tycker jag egentligen eftersom makt verkligen inte BEHÖVER vara något dåligt eller hemskt MEN att makt är något SVÅRT. Det är som Desiree skrev att makt alltid BÖR åtföljas av ansvar. Tyvärr är det väl just det senare som ofta inte fungerar och då resulterar i maktmissbruk. Tråkigt tyvärr.
Tack för fin tolkning av temat!
Kram!

Fröken Anki sa...

Bra inlägg på temat!
Har läst om den där boken, men inte läst den själv.
Maktmissbruk kunde man ju tro är nåt som skulle minska med åren, eftersom man har bevis för hur det gått historiskt när nån missbrukat sin makt. Men inte då! Önskar att det fanns mera positiv makt i världen.

Trevlig helg!

Eleonora sa...

Tack för din hälsning. Förstår att du hade mysigt hos Mirren och fick rå om de rara pojkarna litet extra mycket. Och även dottern förstås!

Ordet makt tycker jag inte om!
Ha det gott denna helgen. Kram

StrandMamman sa...

Det finns många "härskare" i våra företag och organisationer...

Ha det gott!

Musikanta sa...

Grekland nu:
Jag har inte så mycket makt över min dag sedan MM blev pensionär, haha!
Kramar!

Marianne:
Ja, han har i alla fall visat tendenser till det hittills. Vi får hoppas på det bästa...
Varm kram/M

Musikanta sa...

Saltistjejen:
Tack för en intressant kommentar och snälla ord! Jag håller med Desirée att makt måste åtföljas av ansvar - vilket ju är ganska sällsynt tyvärr!
Många kramar/M

Fröken Anki:
Välkommen till min blogg. Kul att du tittade in. Jag har själv varit dålig på att läsa bloggar eftersom jag har haft så mycket att göra de senaste dagarna. Det ska bli bättring!

Håller med dig om att man skulle önska att det fanns mer av positiv makt i världen. Rekommenderar hennes bok - den är väldigt rolig mellan varven!
Ha det gott!

Musikanta sa...

Eleonora:
Det var en härlig vecka med de små barnbarnen även om jag inte fick en minut över för mig själv...

Du är mycket lakonisk och kortfattad när det gäller ordet makt, haha! Fast man kan ju inte annat än gilla Guds allmakt etc. etc. I alla fall om man är kristen.
Varma kramar
Ingrid

Strandmamman:
OM!!!
Ha det gott själv och kram!

Anna, Fair and True sa...

Reflekterade också över det som Petra skrev att de flesta skrev om negativ makt. Men det finns ju så mycket positiv makt också. Men det är väl tyvärr så att det är den negativa man hör mest om och blir mest utsatt för så att säga.