onsdag 8 februari 2012

Banta med Musikanta - Bantning och alkohol


Bilden av den danska illustratören Pia Olsen

Jag skrev ju för väldigt länge sen att mitt nästa inlägg om bantning skulle handla om bantning och alkohol. Det är ju inte särskilt nyttigt att dricka alkohol  överhuvudtaget, men absolut förödande om man ska försöka gå ner i vikt. Jag har fört en sträng diet sedan en vecka och mitt blodsocker har befunnit sig på en jämn nivå och jag har inte varit hungrig mellan målen. Jag har försökt dra ner på portionerna och istället för smörgås på kvällen har jag ätit en fruktsallad med Keso. Och naturligtvis avhållit mig från socker i form av kakor, bullar och godis och avstått från socker i teet.

Igår firade vi att vi bokat en resa med ett glas rosévin för mig, några glas rödvin för MM samt ett par glas portvin för oss båda. Det räckte för att jag skulle vakna i morse med en glupande aptit, som har varat hela dagen. Jag förstår nu varför den lilla aperitifen före maten heter aptitretare på svenska och varför Viktväktarna räknar points även på rödvin, trots att det i de flesta bantningsböcker står att det är 0 kalorier i ett glas sådant.

Bilden av Pia Olsen

Det som triggade igång inlägget var förutom gårdagens orgie en artikel i dagens DN om den nya sjukdomen drinkorexi. Här kan du läsa om den.  Unga flickor svälter sig under dagen för att kunna gå på puben på kvällen och dricka sig berusade på starköl. Det är särskilt vanligt i universitetsstäderna där alkoholen har en social funktion som inte finns på andra håll i samma utsträckning.  

 Även denna bild av Pia Olsen

Öl i synnerhet, som är innedrogen bland ungdomar numera, innehåller ju massor av kalorier. Har man inte ätit något under dagen, kan man ju unna sig några stycken starköl på kvällen utan att behöva gå upp i vikt. Med förödande effekt i längden på vitala kroppsliga organ, enligt expertisen. Dessutom läste jag att en del flickor inte äter något innan de går ut på kvällen för att de ska bli snabbare berusade.

Man blir mörkrädd när man betänker att det är morgondagens mammor man talar om, men man får väl innerligt hoppas att den massiva informationen om alkoholens direkt skadliga inverkan på fostret har gått hem hos dessa flickor tills dess.
Bilden av Pia Olsen

3 kommentarer:

Pelle sa...

http://caloriecount.about.com/calories-wine-table-red-i14096

Musikanta sa...

Pelle: Tack för länken, jag ska studera den så småningom.

Natur Banta sa...

Best to reduce weight...Viktminskning