fredag 10 februari 2012

Fredagstema Show&Tell – Att slänga bort (eller spara)

Mitt vackra gamla skåp är fullt med saker som jag aldrig använder. Saker jag fått av skolelever till avslutning, en glasservis från Venedig som jag aldrig använt och som jag fick som present av mina föräldrar i början på 50-talet. Saker som Mirren gjort i slöjden. Inte kan man slänga sånt, eller...(Bilderna går att klicka större)
I ett svagt ögonblick lovade jag min käre svärson att slänga en sak om dagen.  Han är minimalist och skulle helst vilja bo som i de dyra miljonvåningarna som visas på nätet, utan gardiner, mattor och några prydnadsföremål överhuvudtaget. Jag höll löftet i några veckor…

Han suckar djupt varje gång han kommer hem till oss. För en tid sedan läste jag ett stycke i Tillrättalägganden av Jonathan Franzén om de äldre personerna som sparade sådant som var "för dåligt att använda men för bra för att slänga."  Och jag tänkte att det precis passade in på oss, MM och mig.I lådorna förvaras också många saker som skulle kunna komma till användning - min postisch från 60-talet kanske?
En gammal silverrävsmössa ser jag och Mirrens mössa med tofs som hon inte använt på 30 år...
Den här lådan är full av handbroderade dukar och små dukar med knypplad spets att ha mellan tallrikarna på finare middagar. När kommer jag att ha användning för dessa eftersom jag aldrig har några finare middagar? Men slänga bort dem, det kan man ju inte, eller?
Den minimalistiske Mirrmaken läser kolossalt mycket, mest pocketböcker, som han slänger sedan han läst ut boken. Jag, som är uppfostrad med att böcker är ens vänner, (även pocketböcker) har nästan aldrig slängt någon bok. Följden är att huset svämmar över av böcker som aldrig kommer att läsas i igen, kursböcker i engelska från femtiotalet, ärvda böcker i Svalanserien, tre uppslagsverk, varav ett från mitten av 30-talet och två från 50-talet etc. etc.


Gamla skolböcker och barnböcker som ingen kan läsa längre eftersom texten är alltför ålderdomlig trängs på hyllan i garderoben.

Vet inte heller om jag någonsin får användning av alla mina mappar med körnoter fast man vet ju aldrig...
Att slänga eller spara är någonting som är aktuellt för många, läser jag på nätet. Hos Hustomtemor hittade jag en lista och en undran över vad som kan sparas eller slängas. Intressant! Själv har jag en låda full med julkort från minst tio år tillbaka. Visst skulle jag kunna slänga dem, men det stöter på patrull eftersom MM samlar på frimärken. Det innebär att jag måste sitta en hel dag och klippa loss alla dessa…

De här rullarna med gardintyg har legat däruppe de senaste tjugo åren tror jag. Det är BRA tyg i alla fall...

Kläder är också besvärligt att ta beslut om. Hoppet är det sista som överger människan och jag hoppas fortfarande att jag ska gå ner de tio kilon som behövs för att komma i alla de plagg som hänger och väntar i garderoben. För några år sedan åkte jag ner till Myrornas depå med sju svarta plastsäckar fulla med kläder. Jag skulle nog få ihop lika många idag
Klädkammaren är inte enda stället det hänger kläder i huset. Det finns fyra garderober till...
Skidorna står och väntar troget i förrådet, men jag lär väl aldrig kunna använda dem mer eftersom jag inte kunde ta mig upp utan hjälp från backen när jag föll förra året. Och skridskorna på hyllan i klädkammaren fyller inte någon funktion längre eftersom jag inte vågar mig ut på isen, rädd för att trilla och bryta benen.  Men blir ju skörare med åren, har jag läst...
Men nu har jag bestämt mig! Nu ska jag ta ett krafttag och rensa ut saker ur garderoberna, slänga böcker, åka till tippen eller till återvinningen. Fast inte idag, möjligen nästa vecka eller så... Kanske jag t.o.m ska hyra ett bord och ha loppis på Mogata Marken sista lördagen i april?

26 kommentarer:

Saltistjejen sa...

Hahaha du är för skön!! jag är lite som du, men nu bor bi ju såpass trångt att det inte fungerar att spara. Så jag är tvungen att slänga. Lite regelbundet sådär. Rensa.
Sedan det där med böcker är svårt. Jag KAN inte slänga "riktiga" böcker. Pocket HAR jag faktiskt slängt någongång tror jag men även det tar faktiskt emot. Det bästa är om man känner någon som kan tänkas vilja läsa pocketboekn och så kan man ge den dit. Lite svårare här med svenska pocket men ibland skickar jag hem dem till mamma. Om hon inte redan läst dem...
Kläder har jag också en hel del gammalt som borde kastas. men som sparas för att jag har så lite "nytt". Saken är bara den att många av plaggen kommer jag aldrig att dra på mig igen så de hänger där mest för "tänk-OM-jag-ändå-skulle-behöva-dem-en-dag"... ;-)
Kram och lycka till med rensandet!!!

Musikanta sa...

Saltistejejen:
Tyvärr har vi ganska stora ytor att breda ut oss på, bara vi två. Sen är det ju det där med att det tar sån tid att rensa. Ska jag slänga pärmar med gamla papper fastnar jag omedelbart i minnen och blir sittande. Bäst vore att bara ta en hög och slänga ner dem i en soppåse...

Men jag ska ta mig själv i kragen framöver och rensa ut. Är det kläder som man inte använt på typ tjugo år eller mer, är det nog ingenting man kommer att dra på sig igen, som du skriver :-)!
Kramar!

Grekland nu sa...

Här hos oss är det också trångt! Mycket skulle nog kunna slängas, men jag har en ekorre till make så i så fall får det bli i smyg...Kläder skänker jag bort (slänger sällan), och svenska böcker skänker jag till andra svenskar här eller till luciafestens bokbord. Jag har fått lättare att göra mej av med saker under senare år, kanske får det bli en ny utrensning snart. Lycka till med dina försök att rensa garderoberna!

olgakatt sa...

Det här med böcker är ett problem även för mig. En inbunden bok GÅR inte att slänga - jo, EN gång har jag gjort det, den var bara FÖR dålig. Men maken var väldigt undrande. Pocket är svårt också men jag kan samla i kassar och skänka bort.
Den bågnande klädstången är bara alltför välbekant.
Men min 60-talspostisch slängdes nog redan på 60-talet.... Tror jag använde den en enda gång....

Nilla sa...

Jag är nog mer minimalist än samlare, tror jag. eller någonstans mittemellan förmodligen. Jämfört med min bror är jag minimalist och jämfört med min man är jag samlare. Vi flyttade för tre år sedan och vi har renoverat och fixat en hel del. Så vi har rensat mycket och varit på tippen med saker. Det är skönt att rensa ut, känns befriande! Lycka till med din storstädning, kanske kan du få något tips i mitt inlägg idag. / Nilla

Karin sa...

Böckerna, de broderade eller hemvävda dukarna, braåhatygerna, skidorna, skridskorna, verktygen... jösses vad jag känner igen mig! Vi har försökt lösa förvaringsproblemen med att ta hus: farfars, mina föräldrars... men de var ju också samlare, så det var kanske inte så listigt egentligen...

Eleonora sa...

Gulle-du - härligt skrivet, som vanligt. Jag förstår ditt dilemma att slänga och rensa bort saker, som inte längre är i bruk. I skåpet ser jag många fina glassaker som jag skulle använda och kanske ha framme. Man kan ju även spraya ny färg på porslin - om det skulle passa bättre. Men skidor och skridskor som DU VET inte kommer att användas skulle gå ut! Så även gamla kläder. Även om du minskar 10 kg, så är kläderna alldeles för omoderna, snitt i krage, ärmar och längd passar nästan aldrig in på nuv. mode. Och modemedveten är du ju, jag har sett!

Gör nu som du sagt och bli rationell och bli av med en massa "skräp". Lycka till kära vän.

Kram från Eleonora

Coolaannna sa...

Visst är det svårt att slänga bort saker men jag har blivit riktigt bra på detta nuförtiden!

MEN-sedan älskar jag att springa på loppisar och då blir det mer till samlingen i alla fall!!

Trevlig helg!

Kram Anna

Musikanta sa...

Ingabritt:
Det där med bokbord var inte så dumt. Kanske kan jag göra ett eget litet sådant på SPF:s årsmöte på måndag under rubriken SKÄNKES
när jag ska dit och ackompanjera seniorkören...

Kläder ska jag ta mig samman och plocka ihop och lämna till återvinningen - det har bara inte blivit av.
Kram från Ingrid och tack för tipset!

Musikanta sa...

Olgakatt:
Vad beträffar postischen hade jag alldeles glömt bort att jag hade den. Öppnar ju inte de här lådorna särskilt ofta :-)!

Mina inbundna böcker har jag tyvärr - nitisk som jag är - skrivit namn och datum i de flesta. Annars kunde man ha skänkt dem som vinster till SPF:s eller kyrkans lotterier. Eftersom det är bara jag som läser skönlitteratur här i huset ser de ut som nya.

Du är händelsevis inte intresserad av ca 15 volymer av Vitterhetsakademin - olästa efter vad jag förstår? Arv efter min pappa! (Jag skämtar, som du kanske förstår...)

Karin sa...

Men vänta lite nu. Fredagstemat! Hur ansluter man sig? Jag har ju för sjutton skrivit på det temat, nästan i alla fall, i dag. Troligen inspirerad av detta blogginlägg.

Musikanta sa...

Karin E:
Det hade nog inte hjälpt med ett hus till, är jag rädd. Men jag "hittade" just en bok i bokhyllan som jag inte visste att jag hade köpt som heter Rensa i Röran med Feng Shui. Den ska jag studera noggrant!

Ingen konst alls med fredagstemat. Jag bara lägger till dig i fredagslistan om du vill. Jag tror det är Olgakatt som ska hitta på teman nästa månad. De brukar vara spännande.

Annika sa...

Att slänga en sak om dagen skulle jag INTE ställa upp på. BRA att du bröt det löftet :)
Böcker är en del av mig, en del av mitt liv. JAG kan inte slänga dem. Kanske kan jag ge bort en pocket, men aldrig en inbunden bok.
Böcker jag älskar läser jag OM och OM igen!!!
Kläder get jag bort, och dem har jag inget problem att göra mig av med.
Att rensa ÄR verkligen att göra sig av med dåliga enerigier. Jag ska göra detsamma, rensa alltså, inom snart framtid.
KRAM!!

Musikanta sa...

Eleonora:
Nej, det är det som är problemet att jag har för många saker framme redan. Det är därför de står i skåpen.

Inte kan man väl slänga en Gorraykjol som är helt felfri, bara för att den inte går om längre, eller? Den kostade i alla fall minst 800 kr (mycket för 25 år sen!)med tillhörande jacka för ännu mer pengar ;-)...

Kanske jag ska försöka med Blocket - vintage är ju inne! Men jag ska först läsa och begrunda boken Rensa i Röran med Feng Shui som jag just "hittade" i bokhyllan och som jag inte visste om att jag ägde!
Jag återkommer med rapport.
Jag önskar dig en trevlig helg - det blir väl På Spåret först kanske :-)?
Kramar!

Musikanta sa...

Coolaannna:
Tyvärr kan inte jag heller motstå loppisar när de kommer i min väg. Försöker i görligaste mån undvika dem men Mogata Marken, årets höjdpunkt i vår lilla by, kan man ju bara inte missa...
Jag önskar dig också en skön och trevlig helg!
Kram tillbaka!

Musikanta sa...

Nilla:
Kommentarerna kommer lite i oordning ser jag, hoppas att du inte tar illa upp!

Tyvärr är både MM och jag samlare - försökte i morse med att säga att jag skulle slänga alla julkort sedan 15 år tillbaka. Men han ville att jag skulle lägga dem i en pappkartong och ge honom *suck*...
Han samlar frimärken nämligen!

Jag ska gå in och läsa i din blogg när jag svarat färdigt på kommentarerna på min blogg.
Ha en skön helg önskar Ingrid

Musikanta sa...

Annika:
Jag läser nästan aldrig om en bok - i varje fall inte avsiktligt :-).
Det har faktiskt hänt att jag inte kommit ihåg att jag läst den tidigare förrän jag kommit till slutkapitlet!

Jag håller med dig om att böcker är det svåraste att göra sig av med. Kläder vet man ju att de kan komma till användning om man ger till typ Myrorna eller Frälsis, men böcker är det ju ingen som vill ha...
Ha en skön helg önskar Ingrid
Kramar!

Desiree sa...

Kanske känns det lättare för dig att göra dig av med saker om du vet med dig att de kommer att användas av någon annan bättre behövande? Du kan ju skänka bort till någon organisation/kyrka. Jag tycker det känns bra att veta att det jag inte längre vill ha kommer till användning. Men jag har inga problem att göra mig av med saker. Kläder som jag inte haft på mig på något år sorterar jag mer än gärna bort och skänker. Vi har flyttat så många gånger att vi blivit tvungna att slänga och sortera bort mycket.
Ha en trevlig helg och lycka till med rensning och krafttag.

Musikanta sa...

Desiree:
Kläder går också lättare att göra siga av med än böcker. Men jag har en del kläder som jag är väldigt förtjust i men som jag inte längre kan ha. Det är de som hänger och "skräpar", jag vill ju så gärna TRO att jag går i dem igen en vacker dag!

Att flytta är väldigt bra för rensning av saker. Då MÅSTE man göra sig av med en hel del.När vi flyttade hit slängde vi en hel container med saker, men nu har vi lika fullt igen!
Kramar och en skön helg önskar Ingrid

Pettas sa...

Härlig läsning, Musikanta!
Härligt också att alla människor är så olika i just det här sammanhanget. Min svärmor kan inte slänga någonting överhuvudtaget; har säkert samlat på hög i snart sjuttio år och där finns klenoder. Jag i min tur har inte någon som helst nostalgi vad gäller saker. Delar med mig till höger och vänster när jag väl har kommit över tröskeln som är rätt låg:). Likväl har jag allt för många saker omkring mig i alla fall. Önskar att jag var som din minimalistiske Mirrmake.

kramar
Karin

Musikanta sa...

Pettaskarin:
Välkommen igen till bloggen - har saknat dig! Det är SPF-möte på måndag med bl.a. lotterier - jag ska nog försöka skrapa ihop lite saker tills dess.

Det där med spargrisen är ingen dum idé iofs - men jag får väl bjuda in alla grannarna på gratisloppis någon gång i sommar! Annars kanske de tror att vi har problem med att överleva, haha!
Varm kram från Ingrid

Suss sa...

Det var rena rama underhållningen att läsa detta inlägg. Jag läste, log, nickade, läste igen och nästan allt stämmer in på mig också. Vad sparar jag för och till vem?
Jag har börjat lägga ut saker på Tradera och det går faktiskt bättre än jag trodde. Sedan har jag stått på ett par loppisar och det har gått både bra och dåligt. Jag tror man ska välja en som inte går varje helg, vi har en sådan och där gick det INGET bra alls. Lycka till i röjandet och som sagt, tack för ett underhållande inlägg. Kram!¨
P.S. Böcker kan man väl INTE slänga, det är helgerån, hälsa mannen det från en sann bokmal!

Musikanta sa...

Suss:
Tack för rara ord om inlägget!

Jag har funderat på Tradera,men tycker det verkar krångligt med frakt och betalning etc. Men det kanske det inte är?

Visst är det svårt att slänga böcker, men det är ju egentligen inte värre än andra saker...
Kram!

Ingela sa...

Du den där glasservisen från Venedig. Är det möjligen ned den där karaffen som står till vänster andra hyllan nerifrån. Med silver? Du, min faster visade sitt skåp förra helgen, kanske var det en sådan?

Härligt inlägg och jag känner igen mig i nästan allt. Man kan bara inte slänga men nu är det snart dags att hyra ett loppisbord igen. Dottern och jag behöver få ihop mer till vår Londontur!

Tänkte sätta upp lite större saker på anslagstavlan i affären.

Kram Ingela

Musikanta sa...

Ingela:
Alldeles riktigt. De små glasen står på våningen ovanför. Jag fick dem i början på 50-talet så de är snart antika :-)!

Det där med loppisbord var från början skämtsamt menat, men jag tror nog att jag skulle klara av ett eget med alla saker som jag har. Jag kanske kan få lite hjälp av kompisar också :-)!

Tack för tipset med anslagstavlan!
Kram!

HeLena sa...

Jag känner igen mig...
Böcker kan jag inte slänga. Jag har tänkt mig skänka till något sjukhus och fängelser.. Det finns nog någon som vill läsa mina gamla böcker... kanske:).
kram!