tisdag 7 februari 2012

Dagens Casimir W 6Här behöver man inte gissa vad det föreställer. Det syns tydligt. Han har sinne för detaljer om inte annat. (Bilderna går att klicka större.)

Den här teckningen ritade Casimir medan jag var inne vid min dator och drog ut en bild från nätet på en helikopter, som jag skulle kunna rita av själv. Hade ingen aning om hur jag skulle rita en sådan mer än att den hade någon sorts propeller på ovansidan.

När jag kom tillbaka slängde Casimir ett öga på min bild och sedan ritade han sin egen version av helikopter. Nu vände han också  P rätt när han skrev, trots att jag inte sagt något om detta på den första teckningen.


Casimir har ett mycket starkt bildminne, vilket gör att jag tror att han även ser orden som bilder.

Som gammal lärare är jag förstås intresserad av hur barn lär sig läsa och skriva. Casimir kan de flesta bokstäverna, men kan inte ljuda ihop dem än. Däremot läser och skriver han obehindrat ord som polis, Åsa, mamma, mormor, IKEA, etc. Det är därför väldigt viktigt, tror jag, att barnen tidigt får bilder av småorden som förekommer i språket, typ och, den, det, är, han och hon etc.


Casimir koncentrerad vid köksbordet. Den gamla vaxduken som inte använts på 15 år har åter kommit till heders. 


Lillebror Caspar är ännu inte intresserad av att rita men desto mer av att klippa.


Då och då går han iväg och blir bebis igen och leker med lillasyster Clarissa

6 kommentarer:

Eleonora sa...

Vilka underbara barnbarn du har!!!

Musikanta sa...

Eleonora:
Ja, jag är väldigt glad och tacksam - framför allt att jag har fått tid att vara med dem så mycket. Mina stora barnbarn är jättefina och härliga också, men de hann jag tyvärr inte med på samma sätt när de var små eftersom jag hade dubbla jobb.
Kramar!

Karin sa...

Suveräna teckningar! Polisflygplan med blinkande strålkastare? Samt poliser som håller upp stopptecken?
Intressant det där med att uppfatta orden som bild. Det finns ju en inlärningsteori som går ut på att det är just så det går till. Tänk att Casimir känner till den!

Mirren sa...

Vilka fina bilder - den på Caspar och Lissan är väldigt rolig. (Även om jag själv kan hålla mig för skratt när alla tre plötsligt förvandlas till bebisar - när det passar som allra sämst). Många kramar och tack för senast!

Musikanta sa...

Karin:
Ja, på polisplanet är det mycket riktigt lanternor som blinkar. Men den sista teckningen är av en polishelikopter - eller kanske två. Vet inte riktigt hur han tänkte där. Ville inte förstöra teckningen med att säga:"Den måste väl hänga ihop, eller!" Det finns dock bara en stjärtfena. Det som syns nedanför och inte kom med när jag scannade är "det som dom fäller ut när dom landar".

Jag tror inte att det är någonting som Casimir känner till, bildminnet. Det bara finns där. Han ritar plötsligt ett ord eller något han sett ur minnet, ibland efter ett par dagar! Det roliga är att han är så intresserad av bokstäver redan. Ingen av mina egna barn har varit det så tidigt.

Musikanta sa...

Mirren:
Nej, när alla tre "bebisarna" skriker på en gång blir man inte glad...
Jag skickar över bilden på Caspar och Lissan.
M&P