tisdag 14 februari 2012

Hälsobluffar

Efter kyrkkaffet för några veckor sedan kom några av kyrkvännerna och jag  i diskussion om att gå ner i vikt. Det blir gärna så när jag ståndaktigt säger nej till de jättegoda kakorna och bullarna, som alltid serveras till kaffet.  En av damerna rekommenderade ett fantastiskt nytt medel som hette Betagul – det var i alla fall det namnet jag uppfattade då.

Man skulle strö en deciliter av det på filen eller yoghurten på morgonen och sen höll man sig mätt tills långt fram på dagen. Även kolesterolhalten skulle gå ner. Bara 185 kr på apoteket och det räckte i ÖVER en månad enligt min sageskvinna.


Jag stegade förstås in på vårt apotek och frågade efter Betagul. Dock kunde man inte hitta sådant preparat på datorn och receptionisten hade heller aldrig hört talas om det.  Nästa gång vi träffades vid kyrkkaffet frågade jag samma dam om det verkligen var rätt namn.
- Nej, sa hon. Det heter Betaglucan.

När jag kom hem googlade jag på detta namn och fick upp ”Menade du Betaclucare” och det var, efter vad jag förstår, äntligen rätt. Jag läste om alla fördelarna med detta preparat och bestämde mig för att skicka efter det på nätet. Det skulle bara kosta 169 kr då, frakten inräknad.
Sen klickade jag tillbaka på datorn och scrollade ner och fick upp en sajt som just handlade om Betaclucare. Detta innehöll enligt artikelskrivaren havrekli, något majsmjöl och socker. Även följande sajt, Kostdoktorn, sade ungefär samma sak. På den sajten kan man också läsa om andra hälsobluffar. Det skulle alltså bli samma effekt om man strödde en deciliter havrekli på yoghurten varje morgon och dessutom slapp man sockret.


Nästa gång jag handlade på Willys köpte jag två paket med havrekli för 14.90 styck. Jag har inte träffat min kyrkvän sedan dess, men jag ska rekommendera Willys havrekli till henne. Lite majsmjöl kan man ju alltid hälla i också…

17 kommentarer:

Grekland nu sa...

Ja, där ser man! Bra att du kollade upp det! Säkert finns det en massa sånt här båg där man luras att köpa produkter för dyra pengar. Enkel och nyttig kost är nog det bästa, och så lite sunt förnuft på det!

Musikanta sa...

Ingabritt:
Jag borde ha lärt mig vid det här laget! Har prövat många "fantastiska" dieter utan något resultat. Men jag höll nästan på att gå på den här bluffen. Tack och lov för google!
Kramar!

olgakatt sa...

Skönt att du inte gick på den här bluffen! Allt som låter för bra för att vara sant är inte sant.
Men det är klart, det här underpulvret är kanske bra för försäljarens plånbok och det är inte det sämsta - för försäljaren, vill säga.

Pettas sa...

Grattis till att du inte blev upplurad! Det finns så mycket bluff som bara kostar pengar.

kram
Karin

Coolaannna sa...

Bra inlägg där! Man kan bli så lurad. Bästa må-bra-tipset från mig är; Mindre potioner och mer motion!

Kram Anna

Karin sa...

Imponerad att du tackar nej till de goda hembakta kakorna och bullarna!

Dubbelörn sa...

Jag är född skeptiker o betvivlar allt som utlovar "mirakel". Här googlas allt ;).

Lagom är bäst av allt, oavsett vad :D

Varm kram

Mirren sa...

Äsch, lurad och lurad. Kanske är det roligare att strö Betaglucare över yoghurten än havrekli, vad vet jag? Å sedan är det väl inte säkert att det är en bluff heller, havre är som du ju vet väldigt nyttigt. Priset kan man väl ha synpunkter på, men ifall man går ner i vikt för 160 kr på ett år så må det väl vara hänt.

Nu vet du ju vad jag tycker om sådant där egentligen. Att det INTE finns några genvägar. Att det inte handlar om att banta för att köpa en massa nya kläder som du ändå inte kan ha ett par veckor efteråt. Att det istället handlar om att vara påläst och välja sådan mat (och motion) som man mår bra av. (Så vitt jag vet har du aldrig kollat en innehållsförteckning för något annat än kaloriinnehåll).

Äsch, du är så fin som du är och mår oförskämt bra för din ålder. Ifall du bara skulle sluta äta upp alla rester "som är bra för att slänga" (se tidigare blogginlägg) så skulle du nog tappa det sista kilot också. M&P

Musikanta sa...

Olgakatt:
Nej, det var tur. Men jag är glad att jag hittade havrekliet - det är ju både nyttigt och man håller sig faktiskt mätt rätt länge på det!

Pettaskarin:
Jag tycker det är väldigt påhittigt, i alla fall, att blanda havrekli med lite majsmjöl och socker och sen ta 185 kr. för ett lika stort paket som ett paket havrekli för 14.90!

Musikanta sa...

Coolaanna:
Ja visst, men vad gör man när man har ätit den lilla portionen och fortfarande är lika hungrig? Motion är bra men jag tror man måste gå minst tre kilometer för att bli av med en morot...
Kram tillbaka!

Karin E:
Har man bestämt sig så har man. Att försöka gå ner i vikt är ju mest en mental fråga...

Dubbelörnen:
Välkommen tillbaka! Hoppas du mår bättre nu. Tyvärr är jag inte lika skeptisk alltid utan har gått på en del nitar i mitt liv. Men jag föll inte för den här bluffen i alla fall :-)!
Varm kram tillbaka!

Musikanta sa...

Mirren:
Vistelserna hos dig är förödande med så mycket god mat som du lagar. Då är det inte fråga om att äta upp rester...

185 kr i månaden var det och inte under ett år! Vad jag förstås är Betaclucare precis detsamma som havrekli + lite majsmjöl och socker. Så nu strör jag vanligt havrekli över yoghurten och känner mig nyttig.

Att köpa nya kläder är det inte fråga om, bara att komma i de som jag redan har. När det gäller innehållsförteckningen har du alldeles rätt däremot...

Jag vet att jag ska vara tacksam för att jag mår så bra, men det skulle vara så roligt att väga några kilo mindre...
M&P

Annika sa...

Nej, det finns ju inte ngra genvägar. Det är kalorier, kalorier och åter kalorier som ska räknas.
DET är då säkert.
Själv kör jag så, och det funkar.

Motivation är A och O, utan den kommer man inte långt.

Lycka till och BRA att du inte föll för det där!

KRAM!

Musikanta sa...

Annika:
Säger som du, det finns inga genvägar - bara att äta mindre och att motionera. Och skriva upp varenda sak man stoppar i sig. Men visst är det svårt när man gillar god mat och annat onyttigt :-)!
Stor kram tillbaka!

Eleonora sa...

Du sötaste rara vän - du är sååå sööt och raaar och om det sitter några ilon extra på dig - så finns det ju meer att tycka om!! Så resonerar jag ang mig själv, men visst för böveln, nog vore det kul att tappa så där 6-8 kg alltid. Ser till min sorg att jag lagt på mig 2 av de 5 jag tappade i somras. Så det närmaste blir för mig att tappa dessa 2 kg så jag är even igen - och fortsätta därifrån. Men det är ju så kallt och eländigt ute så man behöver 1)mer värmande energi och 2)gott att trösta sig med. Hihi.
Vi gör så gott vi kan men nästa gång får det bli bakad potatis i alla fall - eller?

Musikanta sa...

Eleonora:
Tack för tröstens ord - men jag skulle så gärna vilja komma i en del kläder igen... Fast det är väldigt svårt i den här åldern att tappa kilon även om man rör på sig och försöker hålla igen.

Och som du skriver, man kanske behöver lite extra energi nu när det är så kallt. Vi hade -14 grader i morse!Det är klart att vi måste ha en bakad potatis nästa gång vi ses - med mycket skagenröra!
Kramar från Ingrid

Suss sa...

Jag strör också havrekli på min frukostyoghurt, men jag gör det för det är bra mot högt kolestrol. Inte för att jag har så högt, men jag kan ju få om jag inte äter det. Bra att du granskade det där Betaglu.... vad det nu hette, jag tror det mesta bara är bluff. Tack för detta inlägg, det är BRA!

Musikanta sa...

Suss:
Så bra att jag fick veta att det var bra mot högt kolesterol också! Äter havrekli varje morgon på min yoghurt och mår bra av det.

Tur att jag googlade på preparatet innan jag köpte det. Jag var nästan på väg...
Ha en riktigt skön helg önskar Ingrid.