tisdag 15 maj 2012

Marabouparken med Mirren


Marabous fabrik i Sundbyberg innan de flyttade till Upplands Väsby. Bilden från nätet. (Bilderna går att klicka större.)

Varje gång jag är och hälsar på Mirren i Mälarhöjden hittar hon på något nytt att göra eller upptäcka i Stockholm. När pojkarna är på förskolan och bara lilla Clarissa är medföljande, kan vi ägna åt oss saker som inte behöver vara barnvänliga t.ex. att äta på någon trevlig restaurang eller gå på något museum.

När jag var uppe i Mälarhöjden för några veckor sedan, hade hon ett trevligt parkbesök på agendan - Marabouparken i Sundbyberg. Trots att jag bott nästan tre år i Stockholm hade jag aldrig hört talas om denna park. Kanske det har berott på att jag aldrig satt min fot i Sundbyberg tidigare och med undantag av Bromma inte varit norröver någonsin.

Jag framför en blommande magnolia (?).
Marabouparken har en intressant historia. Ursprungligen var det Sundbybergs gård som ägde marken, som Marabouföretaget köpte 1916. Gårdsparken fick förfalla, men när Marabouledningen ansökte om att få riva den gamla gården för att skapa en park för sina anställda, krävde kommunledningen att även allmänheten skulle få tillträde till parken. Mer om hur parken kom till kan man läsa här.

Mirren och Clarissa framför Lekande björnar av Gustav Vigeland
2006 köpte Sundbybergs kommun tillbaka parken från Marabou, som hade flyttat sin tillverkning till Upplands Väsby. Parken utsågs till Sveriges vackraste park 2008 och har även fått andra utmärkelser. Skulpturer är utplacerade på olika ställen i parken och på sommaren är plaskdammen vid Arvid Knöppels hjortdjur fylld med vatten.

I anslutning till parken fanns en trevlig restaurang med utsikt över parken, där vi intog vår lunch innan vi gav oss ut på strövtåg i parken.

Lunch på Marabouparkens restaurang.

Hjortdjur av Arvid Knöppel. Plaskdammen är ännu inte fylld med vatten...
Vi visste också att det fanns en särskild skulpturavdelning inom området men hade svårt att hitta dit från restaurangen. Efter många trappsteg som vi drog barnvagnen uppför, hittade vi denna till slut. Där fanns också en plaskdamm, men som ännu inte fyllts med vatten.


Många ställen fanns att pusta ut på...


Den förlorade sonen av Leonard Baskin


Hade vi inte gått fel  hade vi aldrig fått se Eric Grates Förvandlingarnas brunn.

Så småningom hittade vi till den intressanta skulpturparken. Tid att besöka konsthallen som låg bredvid hade vi inte. Det får bli nästa gång jag kommer till Stockholm eftersom jag efteråt har läst att konsthallen har en permanent utställning med ett stort antal verk av Hilding Linnqvist – en konstnär som jag är mycket förtjust i.


Bror Hjorts Margit var den första som mötte oss vid vår skulpturrunda.


Vi kanten av bassängen fanns de här två tjejerna - Undinerna av Henri Laurens.


Poseidon eller Zeus, snygg är han i alla fall. Vem som har skapat honom vet man inte.


Kvinna vid havet eller Sjömanshustrun av Ivar Johansson. Det är samma kvinna som större är placerad vid Sjöfartsmuseet i Göteborg.


Även denna skulptur - Isak - är skapad av Leonard Baskin.


Nils Möllerberg skapade denne machokille - Boxaren.

Från den här lilla skulpturparken gick det att komma rätt ut på den vägen som ledde till parkeringen, inga besvärliga trappsteg att forcera. Nu vet vi till nästa gång! När vi kommit hem och stärkt oss med en kopp te på stående fot var det dags att hämta gossarna från förskolan och åka till det utlovade Spårvagnsmuséet. Men det är en annan historia...

14 kommentarer:

Mirren sa...

Trevligt inlägg om en fantastisk dag! VI får hitta på fler saker när du kommer upp nästa gång. Längtar redan. M&P

Ps det är gratiskonsert på lördag...
http://www.operan.se/sv/Var-repertoar/Spelaret-20112012/Familjekonsert/

Musikanta sa...

Haha, då måste jag ju komma upp!!!
M&P

Ailas sa...

Tack för underbar bildkavalkad och intressant information! Jag förstår att ni måste haft en otrolig dag tillsammans.

Jag hoppas att du sover redan, ska även jag lägga mig strax.
Kram

Eleonora sa...

Mirren och du är verkligen så otroligt spänstiga och hittar på och tittar på sevärdheter - mycket för att Mirren är duktig på att hitta bra objekt. Har ni varit på Svindersvik, som ligger i Nacka? Jättefint hur med inventarier från 1700-talets högrestånds miljö. De har också en servering men hur den är öppen vet jag inte.

Jättefina bilder som lockar till ett besök där.
Ha det gott min vän och kram kram

Musikanta sa...

Ailas:
Ja, i synnerhet som den avslutades med tre barn under fem år plus en barnvagn hem från Spårvagnsmuséet på Söder, först med buss sedan i rusningstid på tunnelbanan - utan sittplats för någon mer än Clarissa i barnvagnen...

Tack för kommentaren f.ö. - den värmer!
Kram!

Musikanta sa...

Eleonora:
Ja, Mirren är verkligen ambitiös! Jag har googlat på Svindersvik och det ligger bra till för en utflykt i sommar någon gång.
Parken var verkligen en upplevelse, men så hade vi ju vackert väder också. Måste vara härlig att promenera i under sommaren.
Kramar!

Grekland nu sa...

Där ser man vad mycket det finns kvar att se i Stockholmsområdet. Jag har bott i stan i 16 år men aldrig hört talas om denna park (och ändå är vi parkfantaster som gärna letar oss till såna)! Så tack för tipset.

olgakatt sa...

Ytterligare en pärla i vårt avlånga land som jag inte hört talas om förut trots att den varit utnämnd till vackraste park.

Annika sa...

Jag som är född och uppvuxen i västerort (Hässelby o Bromma) har aldrig varit där. Fint att du berättade om detta, Ingrid.
Kram!

Musikanta sa...

Ingabritt:
Det är så bra med barnbarn - man kan inte sitta hemma hela dagarna utan måste ut med dem. Kan man samtidigt hitta på något intressant är det ju bara ett plus. Jag har aldrig i mitt liv sett så mycket som jag gjort på det senaste halvåret - helt Mirrens förtjänst! Och Stockholm har ju så mycket att bjuda på - undantagades lunchen var ju allt gratis också!
Kramar från Ingrid

Musikanta sa...

Olgakatt:
Här på bloggen lär man sig nya saker varje dag. Men den här parken är väldigt fin som den är och naturligtvis extra tjusig med alla sina skulpturer. Men man bör nog ha en ordentlig karta eller GPS för att hitta dit...

Musikanta sa...

Annika:
Men du har väl hört talas om parken kanske? Ett tillhåll för barnfamiljer och pensionärer förstås! Fast på restaurangen var det en hel del herrar med kostym och datorväska. Och det var också flera grupper med guide som var där samtidigt med oss.
Kanske du ska ta en titt på parken när du är i Stockholm nästa gång, men som jag skrev till Olgakatt, GPS är en fördel...
Kramar från Ingrid

Karin sa...

Men så bra att du åker till Stockholm alltsomoftast och rekognoserar åt oss Stockholmare! Marabouparken har jag inte varit i och tänkt att det är väl som att gå till Vasaparken eller någon annan park i stan. Men skulpturpark och konstmuseum och Hilding Linnqvist... Det är ju något halt annat! Härliga bilder!

Musikanta sa...

Karin E:
Ja, det behövs tydligen :-)! Det är ju egentligen inte jag utan min ambitiösa dotter som hittar på allting som vi ska göra när jag kommer upp. Förmodligen kommer hon väl att börja arbeta till hösten så vi får passa på medan hon är mammaledig!

Hilding Linnqvist står på agendan innan dess, eftersom jag definitivt inte skulle hitta dit själv tror jag...

Ingrid som står på språng för att äntra Swebus igen för vidarebefordran några dagar till Mälarhöjden.Vi får se om det blir operabesök på lördag...