fredag 9 augusti 2013

829 Svärdsläpare och Ivar Södergren på Skogsbysalongen, Ölands folkhögskola.

För de bloggläsare som eventuellt undrat vad en svärdsläpare är kan jag nu tala om detta. Karin i Stockholm visste ungefär vad det var eftersom hon berättade att hon nog använt en sådan pensel till ådringsmålning en gång i tiden.

Penseln har extra långt hår för att man ska kunna måla ytterst tunna linjer med den. Penselhåren håller färgen längre än vanliga penslar. Jag har inte hittat den någon annanstans än i Artistbutiken i Kalmar. Inte ens den jättestora konsthandeln Kreatima i Stockholm hade eller hade sett någon sådan pensel när jag var där och frågade i våras.


Svärdsläpare nr 2 och 4. (Alla bilder går att klicka större.)

Artistbutiken var det första stoppet på nedresan till Öland i förra veckan. Det andra skulle bli Ölands folkhögskola. Jag ville gärna se hur det såg ut där eftersom jag planerar att gå en målarkurs där nästa sommar. Vi min ålder måste man passa på medan man ännu kan stiga ur sängen själv...


Konstens hus på Ölands folkhögskola. Ivar Södergren och Behnn Edvinsson ställde ut målningar -  Södergren i utställningshallen och Edvinsson i tre rum i ateljén i anslutning till denna.

Väl där infriades mina förväntningar - det såg väldigt fint och välordnat ut överallt. Vi hamnade dessutom på två mycket intressanta utställningar, en i konsthallen och en i den stora, rymliga ateljén som bestod av tre rum.

I den stora konsthallen visades målningar av Ivar Södergren - fantastiska surrealistiska och roliga målningar. Men också med en underliggande samhällskritik och en del melankoli, som jag uppfattade det. Jag blev djupt imponerad av konstnärens fantasi och enastående tekniska skicklighet - om nu får tala om en sådan i konstnärliga sammanhang. 

Här kan man se fler av hans bilder. Jag har fått vänligt tillstånd av konstnären själv att publicera Kents/MM:s foton här på bloggen efter ett långt och trevligt telefonsamtal. I ateljén återfanns målningar av Behnn Edvinsson, också en mycket intressant konstnär. Honom ska jag skriva om i ett senare inlägg om/när jag fått hans tillåtelse att publicera några av de foton som Kent tagit. 


Tre ryttare. Huset i bakgrunden, en holländsk kvarn, är konstnärens sommarbostad på Öland läste jag i en recension från utställningen. Den förekommer lite då och då på hans målningar.


Hong Kong. Ugglor förekommer också ofta i Ivar Södergrens målningar. Jag läste (också i en recension) att hans mamma tog hand om en uggleunge när Ivar var liten och det gjorde ett outplånligt intryck på honom.


Här är ett exempel på en klocka i form av en uggla. Kattuggla?


 Igelkott. 


Kyrkroddare.


Många katter fanns med bland målningarna. De flesta ganska barska och av manligt kön...


På krogen.


Den här tavlan av den gamle mannen i båten skickar mig vibbar från Mumindalen.


Stockholm 1. 


Stockholm 2.


Älskande par.


Hemlängtan?


Likvagnen.


Omsvärmad.


Respektingivande kisse.

Det fanns många fler intressanta och märkliga tavlor och jag är glad över att vi hittade till denna utställning av en slump. Eftersom konstnären först målar sina motiv i gouache i mindre skala innan han målar samma motiv i olja på en större tavla, fanns det också en hel del  sådana gouacher på väggarna. 

6 kommentarer:

Äventyret framtiden sa...

Tack för en synnerligen intressant konstrunda. Jättefin!

Karin

Musikanta sa...

Tack Karin!
Kram

Karin sa...

Just precis en sådan pensel, ja! Men pälsängrarna (eller några andra otäcka kryp) förstörde den när vi bodde i ett gammalt hus på Dalagatan.

Vilka härliga bilder!

Suss sa...

TACK Ingrid K/Musikanta, för att du visade mig Ivar Södergren! Så intressanta tavlor.Jag har redan visat dem för min själsbroder som blev lika såld. Kram!

Musikanta sa...

Karin:
Konstigt att inte ens Kreatima i Stockholm kände till den. Jag hade läst om den i en av mina akrylmålarböcker. Den fungerar bra.

Musikanta sa...

Suss:
Ja, jag blev också helt tagen när jag såg målningarna. vilken härlig fantasi och vilken skicklighet han målar med.
Kram