fredag 5 september 2014

984 Lingonsylt

Idag kan jag med högburet huvud sälla mig till de många bloggvänner som berättar om hur de tar tillvara på bär, svamp, frukt, grönsaker och annat som de plockar i skogen eller odlar i sina trädgårdar. Jag har nämligen gjort årets lingonsylt - det enda i den vägen som förekommer i mitt kök.

Fast jag har inte plockat lingonen själv, så det kanske inte räknas? Tio liter lingon i en fin trälåda för 240 kr i Norrköping. Rensade och klara att lägga i grytan. Som hittat! Trälådan kan jag kanske använda att så frön i till våren. Det brukar vanligtvis inte bli av förrän i slutet av maj, så varken persiljan eller dillen tar sig något vidare. Men nu när jag har en fin trälåda och fem säckar oupptagen jord liggande i trädgården så kanske jag kan komma igång i något så när god tid. 


Tur att Kent var borta hela dagen eftersom den första satsen kokade över och en hel del rann ut över spisen. Och jag som stod alldeles intill (fast med ryggen mot spisen) och fyllde i burkar med varmvatten för att de inte ska spricka när man häller i het sylt. Jag borde ha haft mina små hörapparater på mig eftersom jag inte ens hörde hur det måste ha fräst.

Eftersom det låg lingonsylt över hela spisen gick det ju inte att stänga av plattan heller. Den stängde av sig själv efter en stund när sylten hade brunnit upp. Det var ju också svårt att se på grund av all rökutveckling...

När jag äntligen hade fått bort all sylten vaktade jag noga de återstående koken sittande på en stol bredvid. Det blev inget mer överkok och jag fick mina syltburkar, som brukar räcka ett år. Smålänning som jag är både på fädernet och mödernet, är jag uppvuxen med lingonsylt till de flesta maträtter. Vi åt även lingonsylt med mjölk och knäckebrödsbitar som efterrätt en dag i veckan när jag var barn. På den tiden åt vi efterrätt efter varje middag!


Den lingonsylt som man köper i affären borde enligt min mening kallas för något annat. Inte ens den rårörda finner nåd i mina ögon. 

23 kommentarer:

Bloggblad sa...

Bra jobbat. Jag har i alla fall kommit så långt att jag tänkt tanken att gå ner till Stinsen och köpa från lastbilen... När jag hade småbarn och var lite mer ambitiös, plockade vi lingon själva. Det var på den tiden jag även kokade äppelmos och gjorde kroppkakor och ärtsoppa från grunden... Länge sen.

Ronny sa...

Beklagar överkok och vad därpå följt av besvär, men gratulerar å andra sidan å det varmaste till den skatt du nu har!
Inget slår den hemkokta! Jag stannade vid en lingonlåda i förrgår, men gick vidare. (Jag kände mig för snål ;)

Gunnel sa...

Jag håller med dig att hemkokt lingonsylt sk det vara och inte färdigköpt. Det är helt annan smak på den man gör själv. Vi åt också mycket mer efterrätter när jag var barn än vad jag hör nu. Så gott det var som avslutning på middagen. Kram

Maggan sa...

Roligt att du bjuder på lingonsyltsdramatik. Jag har en redig påse fjolårslingon i frysen som jag går och lurar på att ta fram och göra sylt av.

Karin sa...

Först tänkte jag att det måste väl gå bra att stänga av spisen även om det är lite – eller mycket – sylt på plattorna, men så insåg jag att det nog inte är en gammaldags spis med plattor och avtängningsvred på framsidan som det är frågan om. Utan en häll där manöverpanelen sitter på själva spisytan. Och då blir det ju svårt! Men vad härligt ändå, med lingonburkar i skafferiet till vintern!

Klimakteriehäxan sa...

Usch jag har också kokat lingonsylt över hela spisen ... Men när det går bra är det ljuvligt gott!

Musikanta sa...

Marianne:
Jag köpte mina vid Spiralens parkeringsplats - de hade massor av lådor och lingonen var jättefina. Behövde kanske ta bort tio lingon allt som allt.
Jag har till och med bakat matbröd för länge sen...

Musikanta sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Musikanta sa...

Ronny:
Vad får du för 240 kr på ICA eller Willys? Fast det kommer ju lite socker till förstås. Det är väl värt pengarna och även jobbet, till och med med överkok. Än är det inte för sent!
Ingrid

Musikanta sa...

Gunnel:
Den färdigköpta smakar ju inte lingon alls. Så därför gör jag troget mina burkar varje år. Att göra sylt av tio liter lingon räcker för mig ett år - Kent gillar inte lingonsylt. Och sen tar jag med mig en burk till barnbarnen då och då förstås.
Kram

Musikanta sa...

Maggan:
Det är bäst att du skyndar dig. Frysen KAN ju gå sönder eller att det blir elstopp. Eller, som jag gjorde för ett tag sen - inte drog till dörren till frysskåpet ordentligt...
Kram

Musikanta sa...

Karin:
Du har rätt - ska aldrig mer ha en manöverpanel direkt på spisytan om jag ska byta spis någon gång. Du kan ju tänka dig hur hett det blev med smält socker i mängder på plattorna. Inget man vill sticka ner fingret i.
Ja, de lingonburkarna är värda både pris och överkok.
Ingrid

Musikanta sa...

Aina:
Som jag skrev till Karin - aldrig mer en manöverpanel på själva spisen. Skönt att någon mer vet hur det känns när lingonsylten (eller vilken annan sylt som helst) kokar över. Men nästa år ska jag inte vända ryggen till ett enda ögonblick!
Ingrid

olgakatt sa...

Min lingonskog, eller rättare sagt, svägerskans, är i år lingonlös. Så även jag har köpt lingon. Helst äter jag dem råa på filen eller rårörda men det vågar man ju snart inte längre. Tänk om en bandmasksmittad räv varit i närheten..... Tack för det EU, tack för det alla idioter som smugglar hundar!

Musikanta sa...

Olgakatt:
De lingon som jag köpte var helt perfekta och lagom omogna så det blev en härlig, fast sylt.
Jag är väldigt förtjust i söt sylt, så jag kokar lingonen med socker utan dåligt samvete. Den håller sig väldigt bra med lite Atamon i garaget som är lite svalar än övriga huset.

För övrigt försöker jag hålla en sockerfri diet så mycket som möjligt med tanke på diabetesrisken.
Ingrid

Ingrid sa...

Det var inte dåligt! Det är många år sedan jag kokade lingonsylt.
Kram, Ingrid

Musikanta sa...

Ingrid:
Men så är du inte smålänning heller, haha. Jag kan inte tänka mig livet utan lite RIKTIG lingonsylt.
Kram tillbaka!

Ölandsvindar sa...

Vi äter ganska lite sylt men jag plockar fram en påse ur frysen ibland och gör en omgång lingonsylt. Men visst är det konstigt...hur snabbt man blir distraherad numera. Jag kan sätta på potatisen och gå därifrån, bli uppslukad av något annat och mötas av en dimridå när jag kommer ut i köket igen och de få gånger jag sätter in en plåt kakor i ugnen måste jag sätta mig framför luckan och titta annars glömmer jag bort dem. - Vilken tur med bröllopsvädret! Det hade lätt kunna bli pannkaka av det hela!
Kram /Kerstin

Musikanta sa...

Kerstin:
Jag kommer ALDRIG mer att vända ryggen till när jag kokar lingonsylt. Det gäller också kakorna och bullarna som jag någon gång bakar. De sista gångerna har jag lyckats med att inte bränna några bullar eftersom, jag som du, har mer eller mindre tittat till dessa hela tiden.

Det där med att snabbt bli distraherad har inte med åldern att göra - det har jag blivit i hela mitt liv. I det här fallet var jag ju inte ens distraherad, jag stod ju precis intill. Snarare hade det väl med hörseln att göra...
Kram tillbaka från Ingrid

Första året i Hjo sa...

Vådligt lingonkok. Större lingon än i Småland finns inte, vet jag att Ivar Lo fick sig berättat av Vilhelm Moberg.

Musikanta sa...

Hans:
Ja, det är inget kul när man får en massa het lingonsylt på sin spishäll...
Jag undrar om Sara Lidman eller Torgny Lindgren hade hållit med Vilhelm Moberg?
Ingrid

Annika sa...

HÄRLIGT!!
Klart det räknas öven om man inte gått i lingonskogen och plockat själv.
MUMS!
Älskar hemmagjord lingonsylt såsom jag är van vid hemifrån. Här köper jag lingonsylt dyyyyrt på affär. Glad att det finns dock!!
Kram!

Musikanta sa...

Annika:
Synd att du inte är här, då skulle du fått en burk. Jag brukar ge bort en burk ibland istället för blommor...
Kramar från Ingrid