måndag 22 september 2014

994 Om Albert Engström och Harry Persson. Från BVT 39 1927


Det var i den här numret av BVT jag hittade Albert Engströms originella boxningssreferat av boxningsmatchen mellan Harry Persson och Bud Gorman 1927. Omslag av V. Krogh-Ludvigsen. (Bilderna går att klicka större.)

Om Albert Engström visste jag att han varit elev vid Norrköpings Högre Allmänna Läroverk (nuvarande De Geergymnasiet) och så småningom sekreterare där i den litterära elevföreningen Fosterländska Förbundet.

Jag visste också att han var en duktig tecknare och komiker, hans Kolingen är det ju inte många som kan ha missat. Här hittade jag till en bloggare som har samlat en del av Engströms skämt om denna figur i sin blogg.  Även nej-sidans affisch till folkomröstningen om rusdrycksförbud i Sverige 1922, Kräftor kräva dessa drycker, har jag sett många gånger. Men jag visste inte att han blev professor på Konstakademien i teckning och att han blev filosofie hedersdoktor tillsammans med Bruno Liljefors i Uppsala 1927.

Den berömda affischen för nej-sidan vid folkomröstningen för rusdrycksförbudet 1922 av Albert Engström. Från Wikipedia.

Det läste jag häromdagen i Bonniers Veckotidning nummer 39 från den 25 september 1927. Här finns nämligen en artikel att läsa från boxningsmatchen mellan Harry Persson och amerikanen Bud Gorman skriven av Albert Engström.


Första delen av referatet om boxningsmatchen mellan Harry Persson och Bud Gorman 1927.

Första delen av artikeln handlar om Engströms tankar kring doktorspromotionen i Uppsala, han är fortfarande tagen av denna. Den måste ha inträffat samma dag! Efter diverse tankar om den högtidliga händelsen erinrar han sig plötsligt på plats vid boxningsringen att han lovat Kaj Bonnier att skriva ett referat av matchen mellan de två boxarna.


Återstående delen av referatet.

Det blev en artikel med många utvikningar om boxning i allmänhet och även om hans egen inställning till boxning. Referatet av matchen är minst sagt originellt. Här kommer det, hoppas att bilderna går att klicka större så det går att läsa, för det var verkligen en upplevelse.


Många celebriteter var närvarande vid boxningsmatchen. Här ser man bland andra Prins Carl och prins Wilhelm, fru Axel-Wennergren och Albert Engström själv tillsammans med advokaten Hugo Lindberg.

Den som är intresserad av att läsa mer om Albert Engström kan titta in här.14 kommentarer:

Veiken sa...

Boxningen var väl den tidens gladiatorspel. Jag har några tallrikar med kolingenhistorier som ligger i något skåp!
Jag får nog titta lite närmare på dom. Det var länge sedan! Kram

Musikanta sa...

Veiken.
Jag tyckte det var ett så originellt reportage från en boxningsmatch så jag ville gärna dela med mig. Skrev AE något överhuvudtaget om själva boxningsmatchen mer än att BG struttade omkring i ringen? Hoppas att det gick att läsa.
Kram

Margaretha sa...

Hej Ingrid.
Trevligt att du vill lägga till mig på din blogg. Jag lägger gärna upp dig också.
En mycket varierande och fin blogg har du, det ska bli kul att följa dig.
Mvh Margaretha

Första året i Hjo sa...

Jo, originellt referat. Tror att Harry Persson avgick med segern. Tycker Albert Engström var en bra berättare och rolig, särskilt när han skrev om rospiggar och gråsjäl.

Gerd ♥ sa...

Så fin blogg du har! Jag kommer att lägga till dig också, när jag kommit hem. Kram

Musikanta sa...

Gerd:
Hej och välkommen till min blogg! Roligt att du vill lägga till min blogg till din blogglista.

Jag har varit inne och bland annat läst om din fantastiska pilgrimsresa till Santiago de Compostela. Väldigt intressant och många fina bilder att titta på.

Maken, som är yngre än jag, hade gärna velat gå den, men jag känner att jag inte orkar, och han vill inte gå "ensam". Jag blir trött i axlarna bara av att bära min lilla ryggsäck som jag har som handväska...
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Hans:
Jag fattade det också som att Harry Persson vann. Hur och när talar ju inte AE om. Och ändå skriver han ju att det inte var den första boxningsmatchen han var på. Så lite om boxning måste han väl ha lärt sig.
Vad AE beträffar, har jag mest läst hans fylleskämt - men de är ju väldigt roliga också!

Maken brukar köra med: "Har du fått någon frukost?" "Nej, jag har inte druckit en droppe."
Ingrid

Musikanta sa...

Margaretha:
Hej och välkommen till min blogg. Roligt att du vill lägga till min blogg till din blogglista.
Tack för rar kommentar!
Kram från Ingrid

cissi sa...

Haha, vilka härlig gamla affischer det finns. Roligt att få se nej-sidans när rusdrycksförbudet skulle införas. Kram

Musikanta sa...

Cissi:
Ja, affischerna förr var bra mycket intressantare än dagens. Dessutom var det ju konstnärer som gjorde dem - inga foton då inte.
Kram tillbaka

Karin sa...

Vilket härligt udda reportage! Engström var ju väldigt mångsidig, men jag har en känsla av att många blandar ihop honom med Kolingen idag.

Musikanta sa...

Karin:
Ja, jag blev förvånad när jag läste om honom på Wikipedia att han hade åstadkommit så mycket annat.
Ingrid

englundskan sa...

Kul med de gamla tidningarna. Minns du de gamla vishäftena med noter som jag visade förra året och trodde att något visarkiv ville ha. Har inte hört ett ljud från någon så det ligger här och tar upp en hel byrålåda. Har du tips?

Musikanta sa...

englundskan:
Försök på Tradera! Lägg ut dem snyggt och fota dem fem och fem t.ex. Börja med 100 kr. Det är där jag köper alla mina gamla tidningar.
Ingrid