söndag 14 september 2014

988 Lördagstema - KUDDE

Septembers andra lördagstema har Tove Olberg också bestämt rubriken på - kort och gott KUDDE. Övriga lördagsbloggare hittar man till höger på bloggen.

Kuddar är något jag använder för att sova på, möjligtvis att lägga under rumpan om pianopallen är för låg. En enda prydnadskudde finns i huset därför att mina stora barns farmor, salig i åminnelse, har sytt den. Jag tänker på henne varje gång jag ser den.


Salig farmor Gertruds fina broderade kudde. Kanske någon av bloggvännerna vet vad sömnadssättet heter?

Däremot kan jag dela med mig av min barndomsvän Birgittas stora passion - antika kuddar. Än har jag aldrig träffat någon som samlat på dessa ting. Jag har inte räknat hur många hon har, men jag kan visa några foton från ett trevligt kafferep med modevisning som jag var bjuden på 2011 i februari. Här kan man läsa om detta.


Några av Gittans magnifika antika kuddar.


Några till antika kuddar.Här ser man till vilken nytta en antik kudde kan vara...

21 kommentarer:

Ingrid sa...

Det låter trevligt med de här lördagsutmaningarna, man kanske skulle hänga på?
Jag har läst om och sett bilder på kuddar lite varstans nu.
Trevlig söndag!
Kram, Ingrid

Pettas sa...

Du fick till det på ett charmerande sätt i temat Kudde!
De antika kuddarna är verkligen sevärda, ja, för att inte tala om farmor Gertruds ovanliga kudde. Vet inte vad det är för stygn hon har använt men hoppeligen får du svar av någon mera "vettig" än vad jag är i ämnet:)
Det vore ju roligt om Ingrid här ovan också hänger med på lördagsutmaningarna! Välkommen isåfall!

kram!

Tove Olberg sa...

Farmors kudde, såå vacker och jag förstår hur du känner, jag har också farmors broderade!
Antik-kudde besöket var mycket tjusigt!
Och pallförhöjarkudden lika så!
Stygnen ser ju ut som korsstygn, men det är något mer, har för mig att farmor sydde "blandstygn" - gissning bara.
Kram

Anonym sa...

Hej Ingrid! Jag tror att kudden är broderad i tvistsöm, påminner lite om korsstygn. Har själv en bonad och kudde som min mans moster broderat med tvistsöm någon gång i början på 40-talet. Hela ytan är täckt med stygn precis som Din kudde. Det måste ligga åtskilliga timmars arbete bakom. Tror att det var väldigt populärt i Skåne att sy tvistsöm vid den tiden. Kram Britt

olgakatt sa...

Visst är det tvistsöm kudden är broderad med. Det är en gammal teknik, vanlig i Skåne. Vanvettigt tråkigt att sy, om nån frågar mig.

olgakatt sa...

Här kan man läsa om tvistsöm i Skåne
http://www.hemslojdenskane.se/kategori/tvistsom

Musikanta sa...

Ingrid:
Det är väldigt trevligt med lördagsutmaningarna! När jag såg de här rubrikerna tänkte jag att det var helt omöjligt att skriva något om någon av dem. Men när man får tänka efter lite så kommer idéerna av sig själv. Vi tycker alla att det vore trevligt om du hakade på. Skriv bara här att du gör det så lägger jag in dig i lördagstemalistan.

Den som står för månadens lördagsteman brukar i regel gå in och läsa vad de andra deltagarna skriver. Annars läser man hos vilka man vill och hinner.
Du är välkommen som Karin på Åland skrev!
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

PettasKarin:
Håller med dig om att det är kul om Ingrid, som har en väldigt fin blogg, hänger med oss i våra lördagsteman.

Min gamla klasskamrat Britt och Olgakatt har berättat att det är tvistsöm som kudden är sydd med.
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Tove:
Det är tvistsöm har jag fått lära mig nu av Britt och Olgakatt. Visst är den fin.
Bra att jag hittade en bild som verkligen tog fram det användbara hos den antika kudden!
Kram tillbaka!

Musikanta sa...

Britt:
Tack för upplysningen! Farmor Gertrud bodde mycket riktigt i Skåne när hon broderade kudden. Jag tror som du att det måste ligga många, många timmars arbete bakom. Jag är glad att jag har det minnet av henne!
Kram tillbaka!

Musikanta sa...

Olgakatt:
Tur att man har bloggvänner som har svar på det mesta man frågar. Jag ska genast gå in på länken och titta och bilda mig i mönstersömnadens konst.
Nej, så kul verkar det inte vara att sy sådant. Men kudden är precis lika fin som den var när jag fick den för 45 år sen...
Ingrid

Anna/notonmusic sa...

Otroligt fin farmorskudde! Tänk att jag har också en farmorskudde i samma sömnadstyp, min farmor Alva broderade den. Andra färger och annat mönster men samma noggranna arbete:-) De kunde-de där tanterna!

Gunnel sa...

Jag ser också att det ät twistsöm. Har själv ett par sådana kuddar som min svärmor sytt. Det är ganska tidskrävande och inte speciellt kul att sy, men väldigt trevligt att spara gamla handarbeten. Kram

Första året i Hjo sa...

Hustrun säger tvistsöm också.
En bra kudde att sova på är ett måste. På franska hotell kan man råka ut för en sådan där rulle att vila huvudet på, minns inte vad de kallas.

Musikanta sa...

Anna:
Javisst var de duktiga. Jag blir alltid så imponerad när jag ser vackert konsthantverk. Det fordras ju ett stort tålamod för att sy en sådan kudde.
Kram

Musikanta sa...

Gunnel:
Vad ni kan, mina bloggvänner. Jag har broderat en hel del när jag var yngre men aldrig tvistsöm. Det ser krångligt ut. Men tydligen oerhört hållbart eftersom kudden är så fin fortfarande!
Kram

Musikanta sa...

Hans:
Din fru hon kan hon också tydligen. (Jag hade inte räknat med att du skulle veta vad det var, haha.) Fast du kanske löser korsord, Kent överraskar mig då och då med sådana ord för olika sömnadssätt...
Kallas de inte för putor, de där rullarna. Håller med dig om att de inte är särskilt bekväma.
Ingrid

Karin sa...

Jag borde ju veta vid det här laget att kommentarsbåset här är fullt av kunskap! Jag klurade lite på vad det kan vara för broderiteknik som använts på den vackra farmorskudden, men gick bet. Så jag tog och skrev ut en bild på den i förstoring för att ta med till syjuntan och fråga. SEDAN läste jag kommentarerna... Tvistsöm, minsann. Snyggt blir det ju. Och så läste jag någonstans nyligen att broderade kuddar från 50- och 60-talen är hur heta som helst i inredningssammanhang. dags att leta i gömmorna!

Musikanta sa...

Karin:
Ja, vad lär man sig inte här på bloggen. (Dykdalbar t.ex.)
Den här kudden är definitivt från 50-talet, så då ska jag inte använda den som sittkudde...
Ingrid

Veiken sa...

Oj, så många kuddar! Det är nog massor av jobb att hålla dom snygga och fräscha år efter år. Min farmor hade liknande kuddar! Kram

Musikanta sa...

Veiken:
Det är bara hälften av alla som hon hade tror jag om hon inte hade fler. Det är nog tur att alla hennes barnbarn är vuxna och att hon varken har hund eller katt...
Kram