fredag 23 januari 2015

1058 Lördagstema - NYCKEL

Rubriken för lördagstemat denna vecka är NYCKEL och det har Olgakatt bestämt. Övriga lördagsbloggare hittar man till höger i bloggen.

Det finns många slags nycklar. Så här kan en av dessa se ut. Det är en G-klav eller diskantklav som står först i ett notsystem. Klav kommer från latinets clavis som just betyder nyckel. Vad är det då man ska låsa upp? Jo, klaven talar om hur noterna ska låta. G-klaven ska egentligen börja exakt på ettstrukna g men här börjar den lite nedanför. (Man börjar alltså skriva den längst in i spiralen och går sen uppåt.) Det är den tredje noten i takten som är ettstrukna g och om man vet det så vet man också hur de andra ska låta.
Gitarr, flöjt och piano kör bara med G-klav eller diskantklav, men spelar man piano måste man ha en F-klav eller basklav som den också kallas. Då förflyttar sig tonerna två steg upp, som det kloka barnbarnet Casimir upptäckte och talade om för Mirren häromdagen. Då blir det genast lite jobbigare. För att inte tala om vad en dirigent måste känna till. Då finns det ännu flera klaver att hålla reda på. Vill man se vilka de är kan man läsa här.

Hjärtats nyckel heter sång som bekant. Inte visste jag att uttrycket kommer från en urgammal studentsång - man lär sig mycket av lördagstemana! Det är en tysk visa komponerad 1830 med titeln Studentsång och med svensk text av Johan Jolin. Denne skrev en teaterpjäs där han lät studenter tåga in på scenen till text och toner av denna sång, läste jag på Wikipedia. 

Dåne liksom åskan bröder är sant nationalistisk och macho, tycker jag! Här är det bara de trogne bröderna som hyllas. Sången komponerades långt innan vi fick Prins Gustavs Sjung om studentens lyckliga dar. Ska man vara riktigt petig så handlar väl den sången också om manliga studenter då kvinnorna hette studentskor tills på 60-talet, efter vad jag kan minnas. 

Bild från Grönköpings Veckoblad nr 6 årgång 111 juni 2012.

Här kommer texten till Dåne liksom åskan bröder. Jag hittade den på en sajt där en kyrkomusiker hade lagt ut ett tal om musiken som han höll på någon konferens för kyrkomusiker. Talet är mycket långt och innehållsrikt, men man kan plocka guldkorn ur det här och där. Här är texten:

Studentsång.
Dåne liksom åskan, bröder, 
högt vår fosterländska sång! 
Pulsen brinner, hjärtat glöder; 
marsch framåt än en gång. 
Sången ädla känslor föder, 
hjärtats NYCKEL heter sång. 
Må vi då i toner svära 
trohetseden hand i hand.
Liv och blod för Sveriges ära. 
Hell, vårt dyra fosterland. 
Liv och blod för Sveriges ära, 
svära trogne bröder hand i hand.

Av Evert Taube finns en visbok med just denna titel. Nu vet jag varifrån uttrycket kommer i alla fall :-).  



21 kommentarer:

Geddfish ♥ sa...

Nu är jag först på att kommentera, tror jag, och inte så bevandrad, men väl imponerad av denna kunskapen.
Ja, min nyckel till lycka, heter just sång.
Det kan du få läsa om så småningom någon gång under morgondagens lopp, har jobbat med det inlägget i förväg.
Nu nattar jag mig, kram, Gerd

Bloggblad sa...

Jag minns när jag försökte klura ut det där med frygisk och lyrisk och aeolisk ... Tror att det var gamle Dornbusch som lärde ut det. Jag har fattat principerna, men skulle inte känna igen en frygisk skala om jag ramlade på den. Däremot har jag hört en del konstiga kyrkotonarter, och efteråt fått veta att de tillhört någon av de där.

Bloggblad sa...

Jag googlade, och det heter lydisk och eolisk. Men minnet var ganska nära...må väl vara tillåtet efter 40 år...

Musikanta sa...

Gerd:
Jag hade så mycket att göra i morgon så jag blev lite tidig med lördagstemat. Håller helt med dig om att nyckeln till hjärtat - bland annat - är sången!
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Bloggblad:
Jag har också lärt mig åtminstone tre av kyrkotonarterna. Den enda jag kommer ihåg (tror jag) är dorisk, fast jag är inte säker. Att noten i basklaven hoppar ner två steg har jag själv inte tänkt på förrän Casimir sa det.

Bevare mig väl sa...

Tänka sig toner i system på en femlinjad "rad", bilder en upplevelse med den där vackra G-klaven som på norska heter G-nökkel. Nyckeln som "runt" noterna bjuder på musik och sång; faktisk mycket vackert när jag tänker efter.
Nyckel till flera insikter fick jag här.
Tonartkram till dig ... passande namn till inlägget idag .. :)

Eva Trillian sa...

Trevligt tema att kåsera runt!
Som vanligt lär man sig lite nytt inne hos dig!

Veiken sa...

Du löste Nyckeltemat suveränt bra, men så är du också musiker! Min pappa var med i en ordden som hette G-klav eller något liknande. Jag kommer väl på det när jag ska somna! :) Kram

Musikanta sa...

Tove:
Alltid rolig kommentar från dig! Kul med norskans G-nökkel. Då vet man ju meddetsamma vad dem ska vara till. Att låsa upp ju!
Klavkram från Ingrid

Musikanta sa...

Eva:
Jag tänkte först skriva om att tappa nycklar men övergav det för G-klaven.
Jag lär mig också lite nytt hos dig varje gång :-).
Kram

Musikanta sa...

Veiken:
Jag har aldrig hört talas om någon G-klavorden, men den måste väl ha att göra med musik och sång, antar jag. Säkert en trevlig orden! Du får tala om vad det var för en sådan när du har sovit på saken :-).
Kram tillbaka från Ingrid

Karin sa...

Jamensåklart! Det har jag inte tänkt på tidigare trots att det är så uppenbart. Klave = clé = key = clavis = nyckel på franska, engelska och latin.

Blev nyfiken och kollade andra klaver också och hittade altklaven (c-klaven?). Vilken tuffing! Så vacker!

Musikanta sa...

Bloggblad:
Jag har fått en reprimand av Mirren eftersom Casimir inte alls sa att noterna "hoppade" utan att de förlyttade sig två steg UPP dessutom och inte ner. (Jag fick iofs inte ihop det...) Det lärde jag mig aldrig när jag började spela piano.

Musikanta sa...

Karin:
Det heter ju till och med G-nökkel på norska berättade Tove :-).
Vad beträffar altklaven har jag aldrig lärt mig den. Den förekommer någon gång hos Bach i hans orgelverk - men de bläddrar jag snabbt förbi :-)...
Önskar dig en skön söndag!

Anki sa...

Spännande och lärorikt inlägg på veckans tema. Tänk så mycket man får lära sig... det är såå kul :)

Musikanta sa...

Anki:
Skönt att du tycker det. Jag är ju gammal lärare och ränderna går aldrig ur...
Jag brukar få bannor av maken för detta :-)!
Kram

Spanaren sa...

Man lär sig mycket via lördagstema *sant* Här var det en hel del nytt och det tackar jag för. Noter kallas för nycklar ... det hade jag inte en aning om /kram

Musikanta sa...

Spanaren:
Nej, det är INTE noterna som kallas för nycklar, det är det vackra tecknet som står i början på varje notrad (= notsystem). På bilden är det en G-klav = nyckeln till hur noterna ska spelas eller sjungas. Det är olika tecken för diskant och bas. Om du klickar på länken kanske du blir lite klokare :-). Det är svårt att förklara.

Musikanta sa...

Spanaren:
Kram tillbaka från Ingrid som önskar dig en fin vecka.

Anonym sa...

Kul att det inte bara vad jag som fick in lite g-klav och f-klav i sitt bidrag, fast det ligger så klart väldigt nära till hands för dig.

Vad angår skräpinlägget:
100 % skräprum var det ju nu inte. Låter som ett mindre himmelrike för de små. Fast visst är det tokigt så mycket man samlar på sig och sparar och sparar till ingen nytta. Själv har jag ett mindre berg både här och ytterligare ett hemma hos min pappa.

Musikanta sa...

Bejla:
Jag måste gå in och kika på din G-klav. Det är klart att barnbarnen genast springer dit så fort de kommer innanför dörren. Men där finns mycket annat än leksaker också...
Kram