lördag 10 januari 2015

1050 Lördagstema - Romantik

Olgakatt har bestämt att vi ska skriva om ROMANTIK den här lördagen. Övriga lördagsbloggare hittar man till höger i bloggen.

Romantik förknippar man ju för det mesta med känslor och känslosamhet. Men Romantiken är också ett begrepp i både konst- och litteraturhistorien under 1800-talet. Om romantiken i konsten kan man läsa här.  William Turner i England och Caspar David Friedrich i Tyskland är två framstående representanter för denna strömning i konsthistorien.


Mycket dramatik och färger är det i Turners målningar. Bilden har jag hittat här och där finns också många fler målningar av Turner.

Kanske är romantiken i konsten och litteraturen inte det första man associerar med ordet ROMANTIK trots allt. Det gjorde jag heller inte först när jag såg ämnet. Nej, då var det en romantisk film som poppade upp och som för evigt för mig står som Den Sanna Romantiska Filmen. Nämligen Borta med Vinden.

Jag VET att man numera anser den vara rasistisk, men jag bryr mig inte. Jag ser gärna om den då och då ändå. Jag såg den första gången som 12-13-åring och den gjorde ett outplånligt intryck på mig. Det var också min första förälskelse i en filmskådespelare - Clark Gable. När mina klasskamrater hade foton av Gregory Peck och Cary Grant på väggen i sina rum så var det Clark Gable som prydde min flickrumsvägg. Inte brydde jag mig om heller att han hade stora öron...


 Clark Gable i sin krafts dagar. Bilden från nätet.

Jag kunde inte förstå hur Scarlett O'Hara kunde vara förälskade i den tråkige Ashley när hon var uppvaktad av denne fantastiske man med glimten i ögat. Glömmer aldrig hans blick när han står nere vid trappan och tittar på Scarlett som just kommer nerför denna. (Finns med i trailern nedan.) Mycket känslor och dramatik i filmen också, precis som det ska vara i en romantisk film.


Scarlet omgiven av sina uppvaktande kavaljerer. Bilden från nätet.

I en riktigt romantisk film ska det ju helst vara ett lyckligt slut. Här kan man tyvärr bara hoppas på att Rhett Butler ska förlåta Scarlett och att de ska leva lyckliga i alla sina dar. 

Vill man se mer bilder från filmen kan man titta här  Här nedan en trailer som jag hittat på Youtube.

40 kommentarer:

Anki sa...

Borta med vinden... vilken fantastisk film! Såå bra!
Tänkte först i dina banor om romantik, men så blev det en annan vinkling ändå :)
Ha en fin helg!
Kram

Gunnel sa...

Roligt att läsa så olika ni tolkar samma tema. Kram

Gerd ♥ sa...

Borta med vinden. Den såg jag när jag var 22 år och nyförälskad. Underbar. Och Doctor Zhivago, inte att förglömma.
Ha en så skön lördag som det går, kram från hostande, så gott som bra, Gerd

Musikanta sa...

Anki:
Det är massor som man kan skriva om Romantiken, men det har andra gjort så mycket bättre före mig. Kul var i alla fall att få återuppleva lite kunskap om denna period.

Ja, BmV är inte lik någon annan film. Det är väl den som har spelat in mest pengar genom tiderna läste jag någonstans.
Ha en skön helg själv!
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Gunnel:
Jag har inte hunnit läsa vad de andra lördagsbloggarna har skrivit än, men det kommer.
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Gerd:
Doktor Zhivago kommer jag inte ihåg. Så det kanske blir dags att se den på nätet igen.
Jag önskar dig också en skön helg och att du snart blir bra från hostan. Kanske du borde uppsöka en VC (om du inte redan har gjort det) och kolla att det inte är något med lungorna.
Kram

Ingrid sa...

Det finns många härliga romantiska filmer som jag kan se om och om igen.
Borta med vinden är väl kanske inte någon större favorit och jag tror att jag bara har sett den en eller kanske två gånger.
Men det finns andra: Notting Hill, Tre bröllop och en begravning, En kvinnas doft m fl.
Ha en skön helg!
Kram, Ingrid

Musikanta sa...

Ingrid:
Notting Hill och Tre bröllop ser jag gärna igen. Och Pretty Woman och Bodyguard också. Fast jag vet inte om den sistnämnda kan anses vara en romantisk film. Den slutar ju inte lyckligt. Casablanca, Dimmornas Bro...
Det finns många.
Kram från Ingrid

Pettas sa...

:D. Du skrev det som Uffe tyckte att jag skulle skriva om. Borta med vinden är absolut så romantisk som man bara kan tänka sig att romantik ska vara. Och visst funderade man på varför Scarlett var så "fjompigt" kär i Ashley...när hon hade Rhett.
Det är bra när allting inte slutar så sockersött och förgivet. Nu får hela världen istället fortsätta fantisera om hur det verkligen gick...

Karin sa...

Tänk att jag aldrig tidigare noterat vilka stora öron Clark Gable har! Inte förrän du påpekade det.

Turner har jag aldrig tänkt på som romantisk målare, men det verkar ju som om han räknas till den skolan. Ändå målade han tavlor som denna, från Zong-massakern.

Och filmen! Måste kolla hur länge filmer om Turner går så att jag inte missar den!

Karin sa...

Som denna: http://en.wikipedia.org/wiki/Zong_massacre#mediaviewer/File:Slave-ship.jpg

cissi sa...

Jag älskar den filmen! Faktiskt var mamma och jag och såg den på bio när jag var tonåring. De hade en period på biografen då de visade lite äldre filmer och vad jag minns var salongen fullsatt just denna kväll!
Ha en skön lördagkväll och akta dej för Egon!

Musikanta sa...

PettasKarin:
Nu, när jag läser kommentarerna så poppar det ju upp en hel massa andra romantiska filmer också. Engelsmännen är ju bra på att göra romantiska kostymfilmer. Undrar om inte Downton Abbey också bör räknas till dem?

Jag blev väldigt förtjust i Leslie Howard sen när han spelade Röda Nejlikan och Pimpernel Smith. Så då förstod jag bättre att Scarlett var så förälskad i honom...

Jag tror jag läste en uppföljning av boken som skrivits av en annan författare om hur det gick sen, men den läste jag aldrig ut - det blev liksom en antiklimax.

Önskar dig och Uffe en skön fortsättning på helgen.
Kram från Ingrid

Andra året i Hjo sa...

Har sett Borta med vinden någon gång för länge sedan. Och faktiskt en gång till en kväll i ett franskt hotellrum. Clark Gable, Gregory Peck och Cary Grant - det var tjusiga karlar allihop. Kan jag tänka.

Musikanta sa...

Karin:
En film om Turner - den måste jag se. ska gå in på TV-play omedelbart. Tack för tipset!
Nej, inte heller jag tänkte på att CG hade stora öron för jag läste på nätet att en av regissörerna inte ville ha honom som skådespelare eftersom han hade stora öron "som en apa." Han kanske limmade dem när han spelade film?

Tack för länken. En förfärlig målning som jag inte träffat på tidigare. Verkligen något att tänka på när man skriver om Borta med Vinden!
Ingrid

Musikanta sa...

Cissi:
Den var ju fyra (?) timmar lång på den tiden så vi fick gå ut och ta paus i foyen - ny upplevelse också.

Jag sitter här och kurar inomhus och Egon håller till utanför. Har handlat det vi ska på förmiddagen så han får hålla på som han vill nu.
Kram

Musikanta sa...

Hans:
Gregory Peck och Cary Grant var för stora för mig. Har alltid gillat "dockepojkar" dvs. sådana som inte är särskilt mycket längre än jag eller är jämnlånga. Clark Gable fick stå på en pall ibland eftersom motspelerskorna var längre, tror jag att jag har läst någonstans.
Ingrid

Musikanta sa...

Karin igen:
Vad heter filmen? Det fanns ingenting som började på Turner i alla fall.

Tove Olberg sa...

Först tänkte jag också skriva om Romantiken. Men jag insåg att jag vet för lite så det skulle bli så mycket sök!
Borta med vinden såg jag på Colloseum Kino(biograf) i Oslo då jag var sådär 18 år! Världens största THX biograf. Jag hade pojkvän med mig .. romantisk :)
Läste ditt förra inlägg om att du nu har återfått lukten, nästan lite komisk att det blev too much :) Hoppas du blir återställd i vanlig luktnivå!
kram

♥ Hanneles bokparadis sa...

Gammal goding ♥

Anna/notonmusic sa...

Hahaha :-) Vi har också levt med Scarlet O Hara här hemma. Barnens farmor (född -24) läste den som ung och har återberättad den för barnen. Båda tjejerna har läst boken och nu ligger den på mitt nattduksbord eftersom de läste in ett kapitel på cd-skiva till farmor i julklapp. Hon är blind och kan inte längre läsa.

Eva Trillian sa...

Läser ditt inlägg och alla kommentarer därtill och konstaterar att ja nog bör se om Borta med Vinden :) Jag har inga himlastormande intryck av den.
Önskar dig en gott veckoslut och en fin start på nya veckan!

Karin sa...

Filmen om konstnären Turner heter Mr Turner och går just nu på bio i Sverige. Kanske för tidigt att hitta den på filmkanalerna?

http://www.sf.se/filmer/Mr-Turner/

Musikanta sa...

Tove:
Jag skrev om filmen eftersom jag inte kan tänka mig någon mer romantisk film. Fast nu har jag sett A Room with a View på datorn så det finns ju fler...
Det verkar i alla fall som de flesta över 40 sett BmV.
Jag är helt återställd vad gäller lukten men har vaknat med huvudvärk i stället varje morgon. Trots total frånvaro av starka drycker. Vad det beror på vet jag inte.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Hannele:
Sure!
Kram

Musikanta sa...

Anna:
Fina döttrar du har! Måste ju vara extra roligt för farmor att höra den uppläst med barnbarnens röster.
Filmen kommer väl för evigt att höra till klassikerna.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Eva:
Som sagt - man får väl se den med den tidens amerikanska ögon som helt blundar för slavarnas mestadels fruktansvärda situation. Vore ju synd om filmen skulle förbjudas...
Kram

Musikanta sa...

Karin:
Då får jag väl lugna mig tills nästa gång jag kommer upp till Stockholm. Tack för kommentaren!

Pysseliten sa...

Nej, Borta med vinden var en alldeles för lång film för mej. Jag gick från biografen i pausen, när operatören bytte filmrulle. Boken däremot läste jag, trots att jag fick sprätta några av sidorna själv. Min pappa har alltid älskat antikvariat och köpte mig ett ruskigt gammalt exemplar. Däremot fattade jag nog aldrig vad som var romantiskt, det var ju mest krig och elände genom hela boken ...

Klimakteriehäxan sa...

Haha har aldrig tänkt på att Clark Gable hade stora öron - men det hade han ju!!!!

Anonym sa...

Ja, lyckliga slut, det ska det vara,på film, så är det bara.
Borta med vinden var en bra film men inget lyckligt slut och det förstörde så mycket. Så´n är jag. Men verkligheten är ju inte alltid så romantisk.
Håller med dig om Clark Gable, en snygging, verkligen.
Hoppas att du får en bra måndag och vecka, gärna med romantik, eller hur?
Kram från Wiolettan.

Musikanta sa...

Pysseliten:
Det var andra delen som var den mest dramatiska så det var synd att du inte stannade kvar.
Du läste tydligen ut boken i alla fall.
Kram

Veiken sa...

Jag har, hör och häpna, aldrig sett Borta med vinden! det blev liksom lite för mycket när alla talade om den, så jag lät helt enkelt bli att se den och nu antar jag att det är för sent! ;) Kram

Musikanta sa...

Aina:
Inte jag heller. Inte förrän jag läste på nätet att en regissör inte ville ha honom för att han hade "öron stora som en apa".
Ingrid

Musikanta sa...

Wiolettan:
Lite romantik blir det nog åtminstone i morgon när jag ska ha min kör för första gången i år. Det finns massor med gamla fina romantiska godingar från 30- och 40-talen.
Det var lite hopp i alla fall i slutet på filmen...
Ha det gott.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Veiken:
Det är ALDRIG för sent att se Borta med Vinden! Det är en otroligt påkostad film så bara av den anledningen är den sevärd.
Kram från Ingrid

Annika sa...

Absolut, Ingrid, underbar, underbar film!!
Jag älskar den också!
Ser om den ibland, nu var det länge sen sist.
Du mailade mig om en linkservice i december. Ska svara på ditt mail. PÅMINN mig om du inte snart får svar.
Stora kramar från mig!!

Musikanta sa...

Annika:
Jag brukar också se om den med jämna mellanrum - det var också längesen sist.
Det är ingen brådska - du är gullig som överhuvudtaget kommer ihåg det.
Stor kram från Ingrid

Eleonora sa...

Så härligt du har sammanfattat ordet ROMANTIK. Självfallet är ju Borta med Vinden den mest romantiska jag kan tänka mig också. Jag har även Dimmornas Bro i åtanke, också den med Vivian Leigh.

Romantiken i konsthistorien älskar även jag.

Tack för din rara hälsning hos mig. Ha det gott min vän.

Kram från
Eleonora

Musikanta sa...

Eleonora:
Kom inte ihåg att det var Vivien Leigh som spelade i Dimmornas Bro. Men jag kommer ihåg att den var ganska sorglig...
Ha det gott själv!
Varm kram tillbaka från Ingrid