lördag 3 januari 2015

1046 Lördagstema - Min musik

Olgakatt är den som håller i taktpinnen för årets första lördagsteman. Månadens övriga lördagsteman finns listade till höger i bloggen. Där finns även en lista på vilka som deltar. Varför inte hänga med i år? Det är spännande att läsa hur olika vi lördagsbloggare tolkar temat.

Det första temat för januari 2015 har rubriken MIN MUSIK. Som kyrkomusiker kanske man kunde tro att det vore ett mycket lätt tema för mig att skriva, men det är ganska komplicerat eftersom en stor del av "min" musik är helt arbetsrelaterad.


Kent tog bilden som går att klicka större.

D.v.s. sådan musik som jag spelar på gudstjänster, begravningar, dop eller bröllop. Visst kan Gammal Fäbodpsalm av Oskar Lindberg (eller Gammal Fä som organisterna kallar den) vara vacker i sig, men har man spelat den ett hundratal gånger blir den lite tjatig. Liksom Adagio av Albinoni eller Air av Bach. Man TÄNKER inte så mycket på om det är vackert eller ej när man spelar sådan musik, bara på att göra jobbet så bra som möjligt och inte spela fel. 

Önskesångerna till begravning kan vara av mycket skiftande slag, allt från Elvis till Gamla Nordsjön. Oftast är det dock sångerna Jag har hört om en stad ovan molnen och Där rosor aldrig dör som önskas. Det mest udda jag spelat är nog Björneborgarnas march. Jag kunde inte hitta noterna någonstans - inte ens på biblioteket och höll på att ge upp. Men en snäll bibliotekarie i Norrköping hade privata noter hemma så han kopierade dem och skickade till mig.

Till bröllop har jag också fått spela de mest varierande musikstycken. Ulf Lundell, Ted Gärdestad och melodifestivalslåtarna är mycket populära. Sällan önskas mer seriös och svårspelad musik, som väl är. Det som är svårast är att få tag på noter på någon relativt sällsynt låt, som t.ex. en sällan spelad melodi från Lejonkungen, som jag inte kunde hitta någonstans. (Jag kanske inte behöver tala om att mitt not- och sångboksbibliotek upptar många hyllmeter.)

Mycket finns att hämta på nätet, men inte allt. Jag får ofta ta till Youtube för att lyssna på melodin eftersom den oftast inte har fullständigt pianoackompanjemang i sångböckerna utan det bara är harmonierna som är utskrivna. En helt fantastisk databank med de flesta svenska visor och sånger och var man kan hitta dem finns på Stenungsunds bibliotek. Jag är oändligt tacksam över denna sång- och visbank!

Jag lyssnar inte så ofta på musik hemma men då jag gör det blir det något mer lättsamt. Gärna gamla evergreens och musikalmelodier. Barbra Streisand är en stor favorit liksom den härliga sångaren Michael Bublé, som har tagit de gamla melodierna från 30- och 40-talet till sitt hjärta. Jag är också mycket svag för storbandsjazz. Take the A-train med Duke Ellington är en melodi jag kan höra hur många gånger som helst utan att tröttna. Jazzpianisterna Bengt Hallberg och Oscar Peterson är också stora favoriter. Jag själv tycker det är väldigt roligt när det svänger, hade kanske blivit jazzpianist när jag var ung om jag hade varit pojke. Att ta med en flicka i ett jazzband - annat än som vokalist - var helt otänkbart på den tiden.

Den här låten med Barbra Streisand och Michael Bublé är en pärla. De sjunger It had to be you, en sång som ofta förekom på våra skutt eller hippor, som det hette istället för partyn när jag var ung. Låten svänger inte igång förrän efter ca en minut, så ge inte upp...


34 kommentarer:

cissi sa...

Jag blir imponerad av ditt engagemang när du letar noter till önskelåtarna! Blir också lite avundsjuk eftersom jag själv är fruktansvärt omusikalisk!
Ha det bra!

Anki sa...

Du måste vara supermusikalisk... verkligen en stor variation på vad du måste kunna... fantastiskt!
När jag läser dina rader här inser jag att jag glömt en del hos mig... som Barbara Streisand... Duke Ellington... såå fina artister :)
Tack för alla rara kommentarer hos mig... du är så snäll.
Önskar dig en fin helg!
Kram

Spanaren sa...

Skutt det ordet har jag aldrig hört men hippor och party är bekant ,.) Det kanske har med åldern att göra eller var man bor?!?! Denna låt har jag aldrig hört förr men den var fin *tack*
Måste vara roligt att vara så musikalisk som du är. Har själv ingen sångröst. Ja, jag vet alla kan sjunga men en del är väldigt usla och dit hör jag. Musik är ändå härlig att lyssna på. Tack för ditt inlägg!
/kram

Tove Olberg sa...

Mitt hjärta tog ett skutt .. det blev lite hippigt när jag lyssnar på låten, måste ju svänga mig lite ... ser dig framför mig på orgelkrakken (bänken) koncentrerad i arbetssyfte som blandas med idogt letande efter noter ;) undrar om du letar efter noterna/motiven när du målar ... :-)
Hadetkram

HeLena sa...

God fortsättning!
Härligt inlägg! och Michael Bublé och Barbara Straisand glömde jag ju i mitt inlägg... hahaha så kan det gå. Jag hade biljetter till Barbara i Globen för ett antal år sedan, jag betalade 800 kr st för dem och så ställde hon in... surt!
Musik är en fröjd oavsett i vilken form man vill ha den.
Ha det fint!
kram

Gunnel sa...

Gott Nytt År! Det var ett mycket passande tema för dig. Skutt och hippa minns jag med från min ungdom. Då var det något nytt och alldeles extra. Jag tycker det är bra att det spelas lite varierad musik på begravningar. Kram

Pettas sa...

Att vara Musikanta idag borde vara som handen som passar i handsken :)
Jag kan förstå dina funderingar om att mycket av musiken du spelar blir smått tråkig eftersom du spelar den så ofta, så är det för mig när det gäller brödbakning också
Bublé och Streisand är artister som jag sällan missar.
Vad vore livet utan musik? Tanken känns absurd.
God fortsättning på det nya året!
Kram

englundskan sa...

Musik är så viktigt, i alla möjliga viktiga sammanhang så ingår musik och ju högtidligare desto viktigare är musiken.
Hur kan man förbjuda musik!? Då är det verkligen fara å förde.

Musikanta sa...

Cissi:
Gillar du att lyssna till musik, vad det än må vara är du INTE omusikalisk. Har inget att göra om man KAN en massa om musik eller om man kan sjunga eller inte.
Det är klart att man måste försöka hitta noter till det som kanske var den avlidnes favoritsång :-).
Kram

Musikanta sa...

Anki:
Haha, jag är inte snäll, bara uppriktig. Du är bland de allra finaste fotografer jag någonsin "träffat" - hoppas fler hittar till din blogg och får njuta av alla vackra bilder!
Jag är gehörsspelare, alltså behöver jag inga noter till de vanligaste sångerna och allsångerna. Hör jag en melodi kan jag sätta harmonier till den direkt. Mycket praktiskt i mitt yrke.
Kram från Ingrid som önskar dig en god fortsättning på 2015.Musikanta sa...

Spanaren:
Roligt att du gillade mitt inlägg! Jag förstår att du är ett/några tiotal år yngre än jag eftersom du varken har hört låten eller ordet skutt :-)!
Ja, det är roligt att vara musikalisk. Sen försörjer jag ju mig på denna egenskap också numera. Vilket är ännu trevligare!
Kram från Ingrid

Ingrid sa...

Tänk så mycket musik av olika slag du får spela. Det är en stor gåva att var musikalisk och det gäller att ta vara på den gåvan och det gör du verkligen.
Ha en skön helg!
Kram, Ingrid

Musikanta sa...

Tove:
När jag målar letar jag oftast bland mina foton, så det stämmer. Du har rätt i att jag ofta letar efter noter, både i mitt eget bibliotek och på nätet eller biblioteket.

Jag letar förresten ofta efter andra saker också som jag har en viss förmåga att förlägga. Jag undrar hur många timmar jag lagt på att leta i mitt liv?
Ha det gott du också och kram tillbaka!

Musikanta sa...

HeLena:
Ska bli spännande att läsa ditt inlägg om en stund.
Min äldsta dotter ville också bjuda mig på Barbra Streisandkonserten för några år sen - men jag tackade nej. Är inte mycket för sådana stora tillställningar - inte gå ensam i alla fall. Jag fick ju höra att det blev inställt, så jag hade tur som sa nej. Annars älskar jag denna fantastiska sångerska som sjunger som ett instrument.
Ha det fint själv och kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Gunnel:
Då kanske du inte är så väldigt mycket yngre än jag, haha.
Jag har aldrig vägrat att spela ett önskat stycke på en begravning. Bara om det är hårdrock, för det kan jag inte. I så fall får de ha CD-skiva. (Har hänt när en tonårspojke dog.)
Jag önskar dig också ett Gott Nytt År!
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

PettasKarin:
Kul att du också gillar Streisand och Bublé! Jag tyckte det var kul när jag hittade den här låten på Spotify - den fanns på Youtube också. På Spotify låter den ju mycket bättre än på bloggen.
Nej, ett liv utan musik vore konstigt. Även om jag skulle bli helt döv skulle jag ändå höra den inne i huvudet. Som Beethoven, haha.
Jag önskar dig också ett Gott Nytt År.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

englundskan:
Musik KAN ju vara farlig - det är väl därför den blir förbjuden ibland. Tänk på Internationalen och Marseljäsen...
Ja, visst är musiken viktig. Vad vore en begravning och ett bröllop utan musik? Eller en gudstjänst utan psalmer? Tråkiga.
Ingrid som önskar dig en god fortsättning på det nya året.

Musikanta sa...

Ingrid:
Som jag skrev till någon av kommentatorerna: Jag är ju gehörsspelare och det är en stor gåva när man har med så mycket olika musik att göra. Jag behöver t.ex. aldrig noter till några allsånger, vilket är bekvämt.
Jag önskar dig också en skön helg!
Kram från Ingrid

Anna/notonmusic sa...

Vilket härligt inlägg med beskrivning på allt ditt letande efter låtar/musik. Känns väldigt bekant. Vi tycks ha samma musiksmak, jag gillar även Monica Z. Tycker det är bra att inte vägra spela ngt på begravning. Musiken är jätteviktig en sådan gång. Låter lite roligt med lördagstema. Kanske jag hänger på framöver :-)

Musikanta sa...

Anna:
Du är SÅ välkommen att hänga på lördagstemat. Man kan skriva det lite när som helst, det behöver inte vara precis på lördagen. Och hoppa över helt om man känner för det. Men det är rätt kul eftersom man måste tänka efter lite innan man ger sig på det.
Fast ibland, som den här lördagen, ger det ju sig själv :-).

Roligt att det är fler musiker än jag som gillar MZ. Jag tycker att hon är helt unik.
Kram från Ingrid

Karin sa...

Vilket spännande inlägg! Just notjagandet måste vara knepigt. Särskilt, tänker jag mig, när folk önskar sig något de gillar, men inte riktigt kan ange exakt vad det handlar om. Underbart med gehör så att du inte är beroende av noter i alla lägen!

Veiken sa...

Du ser så fin ut å bilden, alltid glad!
Musik ska byggas utav glädje och det håller jag med om. Jag är nog mycket bredspektrig när det gäller musik. Det finns något bra inom alla genrer! Kramar

Gerd ♥ sa...

Vilket underbart inlägg! Du ser superfräsch ut, det måste vara en stor lycka att vara kyrkomusiker. Och kunna spela efter gehör.
Jag gillar de gamla låtarna från förr, typ den du gav i bloggen här nu. Lyssnar mycket på radion, om det spelas gamla godingar.
Musik är glädje och har då hjälpt mig mycket i mitt sorgearbete.
Kram, Gerd

olgakatt sa...

Det man gör hela tiden på beställning blir tjatigt i längden, det förstår jag verkligen! Jag har goda vänner som hade gourmetrestaurang, gissa vad de gillade att äta då?Hamburgare!!
Hoppas verkligen att du inte blir döv även om du har mycket musik inne i huvudet!
Senaste begravningen jag var på spelades det BARA CD-skivor! Rysligt trist, tyckte jag.

Musikanta sa...

Karin:
Det gäller att ha fantasi. Som när en anhörig ville ha sången "inte stappla och falla" som är några rader ur andra versen på "Jag har hört om en stad ovan molnen."
Framför allt är det bra att ha gehör så man kan transponera de vanliga sångerna efter solisternas önskemål om tonart.
Ingrid

Musikanta sa...

Veiken:
Det är bara när jag ska fotas, haha. Nej, jag är för det mesta glad men definitivt inte när jag spelar. Då är jag bara allvarligt koncentrerad, men de fotona blir inget vidare...
Ja, jag är också musikalisk allätare - utom rockmusik då...
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Gerd:
Ja, man får inte ge upp även om det inte dröjer så länge innan man fyller val.
Jag har ju haft jobbet som kyrkomusiker bredvid det ordinarie arbetet som lärare - men sen jag gick i pension har jag inte satt min fot i skolan. Men väl i kyrkan :-). Det är roligt att vara behövd när man är så gammal som jag!
Musik är livet - jag skulle nog inte kunna leva utan den.
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Olgakatt:
Det måste väl ha varit en borgerlig begravning? Där vill man inte ha något som påminner om kyrkan så orgeln brukar inte vara populär. Men levande musik är alltid att föredra på sådana förrättningar ändå, tycker jag. Liksom det är tråkigt när ett brudpar väljer en CD som in- eller utgång.
Min nedsatta hörsel har hållit sig på samma nivå nu i över 20 år så jag hoppas den inte blir sämre. Med lurar hör jag alldeles utmärkt som väl är. Tacksam att de finns.
Ingrid

krulli sa...

Vilket bra tips att skriva om sin musik. Jag lyssnar mycket på blandad musik. Har ärvt pappas smak för storbandsjazz, farfars för marschmusik och mina syskons beatles. Själv fanns det nästan bara svensktoppen och tracks att lyssna på närjag var ung och då blev det mycket sånt. Hårdrock, speciellt balladerna har alltid varit en favorit när man väl kunde välja vad man ville lyssna på.
Älskar Barbra Streisands röst och Michae Buble ör också en favorit, det hörs så tydligt att han gillar att sjunga den musiken, jag hör leendet i hans röst!

Musikanta sa...

krulli:
Hej och välkommen till min blogg! Kul att du hittade hit.
Jag måste säga att din musiksmak är mycket varierande :-). Skulle vara svårt att få ihop hårdrock med Barbra Streisand och Michael Bublé för mig.
Det är fint du skriver om leendet i hans röst - jag är också säker på att han gillar det han sjunger väldigt mycket.
Ha det gott och välkommen tillbaka!

Eleonora sa...

Härlig underbar musik precis i min smak. Jag älskar även Elvis och Rod bla.

Må så gott kära Ingrid och stor nyårskram från
Eleonora

Andra året i Hjo sa...

Roligt att läsa om din musik utanför jobbet så att säga. Barbra Streisand lyssnar jag kanske inte så ofta på. Men köpte Billie Holiday härförleden. Kanske något för dig också?

Musikanta sa...

Eleonora:
Jag gillade inte Elvis när han kom. Men jag har på senare upptäckt att han har en fantastisk röst även om jag inte gillar hans låtar. Inget för en jazzböna.
Varm nyårskram tillbaka från vännen Ingrid

Musikanta sa...

Hans:
OM jag gillar BH? Klart att jag gör även om jag kanske var mer förtjust i Ella Fitzgerald på den tiden. Men Strange Fruit med BH gick rakt in i hjärtat kommer jag ihåg. Den spelade hon väl in före 1955, antar jag.
Ingrid